Hlavní navigace

Safari se blíží k Windows. Máme se na co těšit?

14. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Webový prohlížeč z počítačů Mac bude k dispozici ve verzi pro Windows. Zahýbe tamějším, trochu zapáchajícím rybníčkem? Praxe na příkladech Quicktime nebo iTunes ukazuje, že úžasné a vyšperkované technologie Apple ztrácejí svůj lesk v okamžiku, kdy se dostanou mimo svoji původní platformu.

Znáte Safari? Pro uživatele počítačů Mac je tato otázka přibližně stejně hloupá, jako by pro uživatele Windows byl dotaz, zda znají Internet Explorer. V zásadě se totiž jedná o totéž. Safari je webový prohlížeč na platformě Mac OS X vyvíjený společností Apple. Jedná se o výchozí prohlížeč integrovaný do operačního systému a dodávaný s ním. Obdobně, jako je Internet Explorer svázán s Windows (i když tomu tak nebylo vždy), je i Safari k dispozici pouze ve verzi pro „svůj“ operační systém. Nicméně Safari je, jak si povíme dále, založeno na svobodných technologiích, a i když jako celek se jedná o proprietární software, jeho převedení na různé jiné platformy není, pokud budou autoři chtít, ničím až tak obtížným.

V souvislosti s nedávným zvýšením podílu prohlížečů Safari na používání webu, které přišlo patrně v důsledku zvýšeného prodeje počítačů Mac, se na Internetu objevily zprávy o tom, že by se prohlížeč mohl objevit i ve verzi pro jiné platformy, jmenovitě pro Microsoft Windows. Nyní je již možné si stáhnout betaverzi třetí generace prohlížeče, která na Windows skutečně běží. Prohlížečům zde, zejména Firefoxu, ale i Internet Exploreru, by tak mohla vyrůst nová a doopravdy nečekaná konkurence. Otázka zní: dočkáme se Safari na Windows? A pokud ano, co přinese?

Takový normální prohlížeč

Apple se pro vývoj vlastního webového prohlížeče rozhodlo v době, kdy byl standardním programem tohoto typu na předchozí generaci operačního systému Microsoft Internet Explorer. Spolupráce s Microsoftem patrně nebyla příliš idylická, a tak se firma rozhodla, zcela zjevně po vzoru Internet Exploreru, naprogramovat vlastní alternativu. Jejím základem, renderovacím, chcete-li parsovacím, jádrem, které zpracovává stránky, se měl původně stát buď systém Trident (Internet Explorer) nebo Gecko (Mozilla). Nakonec však padlo rozhodnutí použít mnohem méně rozvinuté, ale podstatně jednodušší jádro KHTML, na němž je postaven prohlížeč Konqueror z prostředí KDE.

Výsledkem několikaleté práce programátorů a postupných inovací se stal prohlížeč, který je jednoduše řečeno kontroverzní. Nabízí všechny obvyklé funkce a špičkovou kompatibilitu se standardy. Safari bylo prvním prohlížečem, který oficiálně prošel obávaným testem Acid2, a přesto, že se trápí stejnými problémy jako ostatní „ne Microsoft“ prohlížeče, tedy hlavně podporou starších webových aplikací, se jedná o plnohodnotný program svého druhu.

Jak klony Mozilly, tak i Internet Explorer pro platformu Apple pochopitelně existovaly dále. Podpora IE ale skončila a Microsoft oficiálně doporučil uživatelům Mac používat Safari a prohlížeče s Geckem se na platformě Apple, mimo jiné kvůli specifickému programování GUI v Mac OS X, nikdy příliš neujaly.

Expanze

Další vývoj Safari se nesl ve znamení sporů s původními tvůrci KHTML/Konqueror o (ne)poskytování zdrojových kódů ze strany Apple. Padlo hodně obvinění, což nás ale příliš nezajímá, neboť nejsme právníci. Nyní je ovšem třetí generace Safari k dispozici i ve verzi pro Windows. Jedná se o betu s omezenou funkčností, nicméně betaverze je předzvěstí vývoje ostrého, plnohodnotného Safari. Otázka zní: co může tento prohlížeč Windows přinést? Pokusme se na ni odpovědět.

Praxe na příkladech Quicktime nebo iTunes ukazuje, že úžasné a vyšperkované technologie Apple ztrácejí svůj lesk v okamžiku, kdy se dostanou mimo svou původní platformu. iTunes, špičkový program pro přehrávání, organizaci (a nákup) hudby a dalších médií je v prostředí Windows jedním z několika a jeho místo vedle Winampu není příliš velké. Quicktime, nejstarší použitelný videoformát – a v Americe také mj. díky počítačům Mac nejrozšířenější – nemůže vést efektivní válku s DivX/XviD nebo s videem ve Flashi. Přesto se používají, v některých případech bychom řekli, že skoro z prestižních důvodů.

Také Safari nemůže na Windows nabídnout moc nového. Obsahuje vyhledávání, RSS čtečku, systém pro nacházení služeb na síti a vypadá hezky. Kompatibilita je příslovečně vynikající, nicméně možnosti KHTML v Konqueroru jsou podobné, a stejné jádro je, jak praví jisté nejmenované zdroje, rovněž „inspirací“ pro autory prohlížeče Opera, který na Windows není ničím novým. Zkrátka a dobře, Safari prozatím na Windows plně vystihuje svůj název. Stojí zato se na ně podívat, ale není příliš mnoho důvodů, proč bychom si je měli odnést s sebou domů. Je to prohlížeč, který plní svůj účel, byť prozatím nepříliš stabilně, nicméně efekt úžasné (jak Apple říká, „nejlepší“) aplikace se ve stínu IE7 a Firefoxu 2 prozatím příliš neobjevuje. Může se někdy vůbec objevit?

BRAND24

Safari zatím není moc stabilní

Betaverze Safari ve Windows zatím trpí jistou nestabilitou

Časem

Apple je nesmírně silná značka. Až bude Safari3 oficiálně uvedeno pro Windows, určitě si najde své příznivce. Mnozí z nich je budou nepochybně používat ze stejného důvodu jako iTunes, totiž právě a jedině kvůli značce. Firma si prohlížečem na Windows, který by měl být po funkční stránce shodný s originální Mac verzí, udělá další reklamu a pro chudého uživatele to bude způsob, jak používat alespoň něco z těch nablýskaných jablíček, na která nemá potřebných čtyřicet tisíc za trošku lepší model. Nicméně revoluci ve světě webových prohlížečů od Safari na Windows nečekejme jednoduše řečeno proto, že na ni nemá ani prostředky, ani možnosti. Časem se prohlížeč určitě rozšíří. Dost možná, že napomůže prodeji Maců obdobně, jako mu napomohlo rozšíření nesmrtelného (ale ve skutečnosti jednoduchého) přehrávače iPod. Nicméně i tak můžeme říct, že Safari na Windows je zajímavým počinem. Pokud chcete, vyzkoušejte si jej, podíváte se do softwaru pro Mac. Třeba se vám zalíbí.

Zkusíte nebo budete používat Safari, když vyjde verze pro váš operační systém?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).