Hlavní navigace

Sdílíte veřejně běhání a jízdu na kole? Zkuste trochu přemýšlet

11. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kompletní jméno a příjmení, trasy posledního i všech předchozích běhů, volně k nalezení v desítkách tisíc případů a veřejně přístupné. Dobrý materiál.

Just posted“ v kombinaci s „Runkeeper“ vám na Twitteru zpřístupní záplavu velmi užitečného materiálu. Vždy v něm najdete odkaz na záznam běhu či jízdy na kole, podle kterého snadno poznáte, kde dotyčný či dotyčná bydlí, kudy běhá, kdy běhá, zda běhá pravidelně. V řadě případů je tam kompletní jméno a příjmení, takže si snadno ověříte bydliště prostě tím, že se podíváte na zvonky.

Pokud něco takového bude dělat nějaký chlap jako hora, tak mu hrozí riziko vcelku minimální. Asi jenom to, že si případný zloděj může ohlídat, kdy vyrazil na další běh, a pak bude mít k dispozici dostatek času na cokoliv. Bude totiž vědět, jak dlouho dotyčný většinou běhá.

Pokud něco takového dělá děvče či žena, je to skoro pozvánka k tomu, aby si na ni někdo cestou počkal. Potenciální útočník přitom bude vědět všechno, včetně toho, jak ji oslovit. Nemusí to být zdaleka jenom násilník, který ji na vhodném místě zatáhne do křoví a pohlavně zneužije. Může to být někdo podstatně chytřejší, kdo bude chtít přistoupit k jinému zneužití.

V obou případech bude vedle běhání mít navíc poměrně dost dalších informací. Stačí si na Twitteru projít účet lidí, kteří takto veřejně vytrubují, kam a kdy běhají, a dozvíte se řadu dalších věcí. Vedle bydliště, které už víte, zjistíte i kam chodí do školy či do práce, nebo že možná studují v jiném městě (což vám také prozradí to, že v týdnu běhají jinde než o víkendu). Leccos zjistíte o jejich rodičích či partnerech, určitě se i dozvíte, jaká mají auta, podle typu mobilního telefonu můžete odhadnout i jejich movitý stav.

Znalost jména a příjmení také není k zahození, usnadní případné další sociální inženýrství v kombinaci s údaji z Runkeperu a Twitteru. Velmi usnadní i další dohledávání digitální stopy, protože tady většinou platí, že tito lidé ji mají velmi bohatou. A velmi užitečnou.

Přitom je to tak jednoduché. Pokud používáte něco jako Runkeeper či Endomondo, tak určitě nedělejte to, že každý svůj běh zpřístupníte kompletně veřejně. Chcete-li mocí mermo něco takového s někým sdílet, tak budiž, ale veřejně přístupné informace tohoto druhu jsou potenciálním problémem. Účty v podobných službách mají být neveřejné, informace v nich přístupné pouze lidem, kterým k tomu dáte přístup.

Pokud budete vlastní nerozum (a případné následky) chtít svádět na Runkeeper či Endomondo, tak samozřejmě můžete. Ale zásadní potíží zde, jako obvykle, je uživatel.

BRAND24

PS: Ano, autor má Endomondo, v něm pár trapných jízd na kole, které jsou veřejně viditelné tím, že byly sdíleny na jejich konci. Nic, co by o autorovi nebylo veřejně známo, se ale z těchto jízd zjistit nedá. Což se bohužel u slečen, jako je Jarmila, Kamila či Petra (například), říct nedá. Nejsou veřejně známá osoba. 

Tak jako tak, uzamčení Endomondo spočívá čistě v tom, že správně nastavíte tamní Soukromí. Případně si můžete řídit nastavení soukromí pro každé jednotlivé cvičení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).