Hlavní navigace

Seminář: Budování zpětných odkazů – Letní škola SEO

27. 8. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V dnešním semináři se zaměříme detailněji na to, jak zlepšit linkování uvnitř stránek, kde získat první externí odkazy, jaká slova vyhledávače ignorují a penalizují a co udělat s nekalou konkurencí ve vyhledávačích. Nakonec se podíváme, zda má optimalizace pro vyhledávače vůbec smysl - srovnáme ji s placenými odkazy ve vyhledávačích.

Hned na začátku omlouvám kolegu Lukáše Úradníčka, který měl původně vést tento seminář. Protože je ale nyní v nemocnici, „zaskakuji“ za něj já.

Co když mám začínající stránku? Jak mám rychle získat PageRank dostatečně vysoký na výměnu zpětných odkazů?

Registrujte se do všech možných katalogů. Především nezapomeňte na DMOZ. Uvádějte své URL v diskusích. Rozešlete tiskové zprávy v HTML s hypertexty na svůj nový web.

Odkazy od kamarádů pomohou taky. Je sice lepší, když jsou odkazy z tématicky podobných stránek, ale lepší je jakýkoli odkaz než žádný.

Pro výměnu odkazů potřebujete ale získat PageRank na stránce, kde se budou vyměňovat odkazy. Toho docílíte jednak vhodnou informační architekturou, jednak metodou, které se říká PageRank channeling. Její popis naleznete ve článku Internal Pagerank – Channel what you've earned. K tomu doporučuji příslušnou diskusi.

Kolik odkazů z cizích stránek by mělo ukazovat na tu moji, abychom vůbec mohli hovořit o vlivu zpětných odkazů na pagerank mé stránky?

To záleží na několika faktorech:

  1. PageRanku stránky, která na vás odkazuje,
  2. počtu odkazů na stránce, která na vás odkazuje,
  3. vašem PageRanku.

Odhady, kolik zhruba potřebujete odkazů na dosažení vyššího PageRanku, naleznete v článku Google Page Rank and How To Get It.

Co jsou to „poison words“ a „stop words“?

„Poison word“ je takové slovo, které „otravuje“, „zamořuje“ stránku. Především pokud se vyskytuje v nadpisu či anchoru. Vyhledávače takovým stránkám snižují váhu.

Příklady: links, tos, resources, contact, about, privacy, policy, help, search, buy, sale, shipping, credit card, new, fresh, updated, click, best, largest, cool, awesome, top atd.

Ještě horší jsou „bad words“, která vás mohou vyřadit z indexu vyhledávače.

„Stop words“ jsou slova, která vyhledávač ignoruje (and, if, or, of, …).

Co dělat s konkurentem, který kazí výsledky?

  1. Buďte lepší.
  2. Udejte jej. Spamreport má GoogleYahoo. U Jyxa budete muset napsat email.

Na druhou stranu – pokud se jedná o nějakou českou stránku, nepočítejte u světových vyhledávačů s moc velkou reakcí.

Pokud někdo vytvořil rozsáhlý katalog jenom s cílem získat zpětné odkazy, pak to bohužel v tuto chvíli máte těžké. Musíte získat dostatek kvalitních a správně vytvořených zpětných odkazů a vylepšit své on-page faktory.

Pomůže mi nějak, když web B s celkem cca 27.000 stránkami odkazuje (na každé z nich) na web A (tedy můj)?

Je to hodně dobré. Ale záleží na:

  • PageRanku každé takovéto stránky (a zda je správně zaindexovaná),
  • kolik odkazů je na stránkách, které odkazují na vaše,
  • zda to nezmršíte tak, že se bude jednat o linkovou farmu,
  • není-li na stránkách závadný obsah. Pokud byste totiž i vy odkazoval zpětně, mohla by vás postihnout penalizace.

Obecně si ale myslím, že Google přejde k modelu (ostatně už se objevují náznaky), jaký má Jyxo: z každé domény platí jenom jeden odkaz.

Na druhou stranu, velikost platí i v „reálném světě“: pokud něco řekne (jakoby odkáže) ředitel Hiltonu, má to jinou váhu, než když to řekne ředitel chatové osady. Takže se možná prosadí u Googlu kompromisní model: bude se zkoumat, zda ty tisíce stránek představují skutečnou „váhu“, nebo jsou dělány jenom za účelem získání zpětných odkazů.

Co je to cross-linking?

Je to nepřímé odkazování. Tedy když se odkazy nevyměňují přímo. Je to asi tak, jako kdyby Lupa odkázala na Seznam, ale Seznam by neodkazoval na Lupu přímo, ale odkazoval by na Lupu z Novinek, které mu taky spolupatří.

Proč je pro SEO lepší používat CSS než tabulky?

Protože:

  • nejdůležitější text můžete v kaskádových stylech „vytáhnout“ co nejvýše v kódu stránky. Co je výše, je samozřejmě důležitější než to, co je níže,
  • můžete krásně formátovat nadpisy a text jako celek podle SEO doporučení,
  • obrázky na pozadí – díky tomu bude první věcí, kterou vyhledávač „uvidí“, nadpis první úrovně a ne logo,
  • kód je mnohem menší. Vyhledávače obvykle indexují jenom kód do určité velikosti,
  • kód je přehlednější – pro programátory i pro vyhledávače.

Více naleznete v článku Using XHTML/CSS for an Effective SEO Campaign.

Má na kvalitu zpětného odkazu vliv řetězec za lomítkem?

Záleží na tom, jaký je PageRank dané stránky, na hustotě klíčového slova v URL a na tom, jak vypadá anchor.

Můžu získat PageRank bez jediného externího zpětného odkazu?

Samozřejmě nemůžete. Vždyť jak by vás vyhledávač i objevil, pokud by nepřišel přes nějaký externí odkaz?!

Jak mohu přidat stránku do adresáře Googlu (Google Directories)?

Google přebírá svůj katalog od katalogu DMOZ (také označovaného jako ODP – Open Directory Project). Pokud chcete (a vysoce to doporučuji!) být v adresáři Googlu, zaregistrujte se v DMOZ.

Zajistí mi kvalitní obsah dostatek zpětných odkazů?

Je to spíše zbožné přání – i když najdou se výjimky. Obsah je sice králem SEO, ale zas tak jednoduché to není. (Mimochodem, víte, kdo je královnou? Koncepce.)

Vezměme to empiricky. Vyhledejte si třeba new york budget hotel, lcd monitors nebo viagra. Myslíte si, že někdo nadšeně odkazuje jen tak na stránky, které jsou na prvním místě? Projeďte si zpětné odkazy a můžete si se mnou říci: takřka vůbec ne.

Jsou to jen skvěle naoptimalizované stránky, které dávají odkazy na své weby všude možně. Mezi námi, už vidíte někoho, jak na svém blogu nadšeně píše: „Koupil jsem si Viagru na PillWatch.com“? Navíc je PillWatch.com jen prostředník/roz­cestník/affila­te partner. A i kdyby to udělal, jak to je to jenom jeden odkaz navíc k 511.

Jiný příklad: můžete být webdesignová firma. Budou na váš nadšeně odkazovat desítky a stovky lidí? Webdesignové firmy se mohou pod článkem pochlubit, kolik lidí na ně nadšeně odkazuje. Věřím, že více jak dvacítka to u nikoho nebude.

Obecně platí, že čím komerčnější produkt nabízíte, čím více se pohybujete mimo sféru Internetu (a bloggerů) a čím méně jste známí, tím méně na vás lidé budou odkazovat.

Existuje ale strategie „úkrok stranou“: vybudovat jiný web, „nekomerční“, na který budou lidé odkazovat. Z něj pak budete vy odkazovat na svůj komerční web. Je ale otázka, zda se to vyplatí. Pro Jyxo například ne.

Tím nechci „budování obsahu“ hanit. Je určitě potřeba. Ale myslet si, že stačí vybudovat obsah a máte ve vyhledávačích vyhráno, je rozhodně chybná strategie. Navíc to trvá velmi dlouho.

Nezapomínejte také, že skutečné peníze se točí ve světě. Máte např. lék pomáhající nemocným rakovinou. Na webu jsou na toto téma miliony stránek a desítky zavedených online časopisů. Nyní chcete vy vybudovat obsah na téma „rakovina“. Dokážete si představit tu práci?

Tolik práce a tak nejistý výsledek. Vyplatí se vůbec optimalizace pro vyhledávače (SEO)?

Rozebíral jsem to již v článku Hodí se pro vás search engine marketing? Odpověď na tuto otázku by vám měla dát úvodní analýza nebo analýza klíčových slov. Solidní SEO konzultant vám řekne, že pro vás SEO nemá cenu nebo je ošidné se spoléhat jenom na něj.

Na druhou stranu se pro většinu podniků optimalizace pro vyhledávače vyplatí. Příslušné grafy a studie jsem již prezentoval ve článku Seminář: SEO copywriting – Letní škola SEO. Dokonce se objevují žaloby, pokud firma vypadne z výsledků vyhledávání. To dokazuje moc vyhledávačů a závislost firem na svém umístění ve vyhledávačích. Ostatně kdyby se to firmám nevyplácelo, těžko by do toho dlouhodobě a stabilně investovaly tak velké peníze.

Analýza klíčových slov by vám také měla říci, zda opravdu není lacinější koupit placené pozice.

Na druhou stranu – za klíčové slovo „Prague“ dnes dáte v Overture přes 80 centů. Ročně to dělá přes 1.100.000 korun. To také není málo, ne? A to je to jenom necelá polovina vyhledávacího trhu!

Navíc si musíte uvědomit, že na placené pozice v Googlu (a podobné to bude i na novém MSN Search) kliká podle různých studií jenom 13 – 18 procent uživatelů. Takže pokud spoléháte jenom na placené výsledky, ztrácíte přes čtyři pětiny trhu.

Optimalizace pro vyhledávače se ale vyplatí i pro uživatele.

BRAND24

To přináší hodně velké nepochopení u klientů. Myslí si, že stačí „mávnout kouzelným proutkem“ a vyskočí na první místo. Přitom je třeba často provést změny značně větší než malé – a občas celý současný web „hodit do koše“.

Web „po optimalizaci“ je informačně bohatší, příjemnější, přístupnější pro všechny možné uživatele – snáze se v něm orientují – a vede více k cíli, jaký s ním má jeho provozovatel.

Začíná se vám zdát opravdové SEO náročné?

  • Neskutečně náročné.
    7 %
  • Velmi náročné.
    29 %
  • Průměrně náročné.
    50 %
  • Snadné.
    1 %
  • Velmi snadné.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Robert Němec je ředitel internetové reklamní agentury RobertNemec.com založené v roce 2001.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).