Hlavní navigace

Seminář: Kontinuální SEO - Letní škola SEO

3. 9. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V našem posledním dílu probereme, jak si nenechat "ukrást" klíčová slova, proč jsou tak důležité a zároveň nespravedlivé zpětné odkazy, podíváme se na problematiku registrace do DMOZ, potřebu výzkumu a také na to, jak bude vypadat optimalizace pro vyhledávače v budoucnosti. A dojde i na SEO vtip.
Nejprve ale děkuji všem čtenářkám a čtenářům, kteří s námi procházeli celou Letní školu SEO. Neuděláme si proto raději na závěr nějakou party? Třeba se i projedeme v autobusu.

Proč jste nebyl více konkrétní?

Z několika důvodů:

Kdybychom byli v Letní škole SEO ještě více konkrétní, než jsme byli, byly by články už neúměrně dlouhé. Pokud máte o obor hluboký zájem, zabruste do některé z knih a diskuzí, které jsem doporučil již ve článku Úvod do SEO – Letní škola SEO.

Navíc nezapomeňte, že SEO je součástí marketingu. Pokud napíšete konkrétní rady, hrozí, že je pak budou studenti slepě následovat – což je může přivést do záhuby. Naopak, jestliže budete vědět, že jsou to jenom obecné postupy, bude vás to nutit pořádně promyslet celou situaci i každý krok. Díky tomu nepřehlédnete žádnou díru, do které byste mohli spadnout.

Kdo také říká, že naše metodologie nebo postupy jsou ty nejlepší možné? Třeba vymyslíte ještě lepší. I k tomu jsme vás chtěli přivést.

Konečně, už takto jsme toho ze svého know-how prozradili více, než snad jakákoli konkurence v České republice. Obecné postupy v SEO byly již ve světě mnohokráte popsány. To, co dělá jeden z podstatných rozdílů mezi SEO firmami, jsou ony vyšperkované drobnosti v know-how. A za těmito drobnostmi jsou léta práce.

Proč nedoporučujete zveřejňovat optimalizované weby?

Protože vám pak někdo snadno „ukradne práci“. Pokud vím, že daný web je optimalizován zkušeným SEO konzultantem, stačí se zkušeným okem (název stránky, H1…) mrknout, jaká jsou hlavní klíčová slova. A protože on si dal tu práci a strávil hodiny hledáním těch nejlepších slov a slovních spojení, pak stačí tato slova okopírovat a máte velkou čast analýzy klíčových slov hotovou.

Na druhou stranu: váš konkurent mohl udělat chybu, výsledky mohou být zastaralé nebo podnikáte v jiných podmínkách.

Honíte se za PageRankem?

Ne, PageRank je jenom jedno z kritérií. Je významné, ale ne nejdůležitější.

Honíte se za zpětnými odkazy?

To ano. Jistě budete souhlasit, že kvalitní stránka bez jediného odkazu je lepší než stránka bez smysluplného obsahu, avšak s množstvým zpětných odkazů. Jak robot posoudí, která stránka je lepší? Zpětné odkazy jsou jasné kritérium, byť ne úplně ideální. Proto mají takovou váhu. Ale ani sami tvůrci vyhledávačů nejsou hodnocením podle zpětných odkazů zrovna nadšeni.

Zpětné odkazy fungují podobným způsobem jako reference: čím více máte referencí a čím jsou kvalitnější, tím lepší firma pravděpodobně jste.

Na druhou stranu bych se nedivil, kdyby vyhledávače časem penalizovaly nebo neindexovaly stránky nazvané „partners, links“ nebo „resources“.

Stačí upravit současné stránky, aby byly SEO-friendly?

Záleží na tom, jak vypadají. Většinou je stačí upravit. Ovšem někdy je s úpravou taková práce, že by bylo lacinější a snažší postavit celý web znova.

V případě, že navíc působíte na hodně konkurečním trhu a máte hodně špatné stránky, pak vám nezbude, než je smazat a vytvořit celé znova. Přitom mohou být úplně nové, vytvořené profesionální firmou.

Jakou máte zkušenost s registrací do DMOZ?

Oproti mnoha negativním komentářům paradoxně relativně dobrou. Dokonce i změny popisků probíhají během několika týdnů. DMOZ je ale dobrovolná aktivita. Proto nemůžete čekat, že se kvůli vám někdo přetrhne. Až bude mít dotyčný čas, náladu a energii, zařadí vás.

Při registracích a úpravách v katalozích se musíte držet hodně na uzdě. Administrátoři neradi vidí „SEO-friendly“ registrace.

Paradoxně nyní nedoporučuji registraci do katalogu Yahoo. Čerstvě nový MSN Search, který je podle mne na vzestupu, totiž „nemá rád“ weby, které jsou zaregistrovány v katalogu Yahoo. Ale je možné, že se to časem změní.

Výzkum v SEO

Rád bych se zmínil o potřebě výzkumu v SEO. Pokud se zabýváte SEO, měl by zhruba 20 procent vašeho času zabrat výzkum. Nyní nemyslím analýzy pro klienty, ale skutečný výzkum, kdy se ptáte, proč něco funguje zrovna tak, jak to funguje. Do toho patří i sledování novinek v oboru.

Optimalizace pro vyhledávače a především vyhledávače samotné se stále vyvíjejí. Jestliže se nebudete výzkumu věnovat kontinuálně, rychle ztratíte přehled.

V rámci výzkumu nevěřte také všemu, co se kde píše. Optimalizace pro vyhledávače je trochu jako alchymie. To, co fungovalo kdysi u někoho jiného, někde jinde, někdy jindy, nemusí fungovat zrovna u vás, tady a teď.

Nemyslete si také, že všechno už někdo popsal a vy budete jenom sklízet plody. Naopak, na zahraničních fórech se často dočtete jenom: „I have to more research.“

Jak budou vyhledávání a optimalizace pro vyhledávače vypadat v budoucnu?

Pravděpodobně se změní počítání PageRanku a podobých Ranků. Jednak se bude počítat podle skutečné návštěvnosti dané stránky, jednak podle tématu.

Vyhledávání bude zřejmě více personalizované. Nebudete muset nic nastavovat. Podle toho, jakými stránkami procházíte a na jaké odkazy ve vyhledávačích klikáte, budou vyhledávače zjišťovat, jaké jsou vaše zájmy – a podle toho vám nabídnou výsledky.

Různým socioware příliš nevěřím.

Vyhledávače budou také různě přistupovat k různým textům. Pokud je váš odkaz miniaturním písmem kdesi na konci stránky, pravděpodobně není důležitý. Naopak velký odkaz na vrcholu stránky zřejmě důležitý je. Stejně je budou hodnotit i vyhledávače.

Na vzestupu bude MSN Search.

Větší důraz bude kladen na lokální vyhledávání. I když toto téma se týká spíše Search Engine Marketingu, již dnes můžete na Local Direct zadat výraz hotspot near JFK a zobrazí se vám nejbližsí hotspoty u letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku.

BRAND24

A protože na závěr poslední hodiny se hodí uvést nějaký vtip, uvedu jeden náš vnitrofiremní SEO vtip: zeptejte se Googlu, proč je nejlepší. :-)

P. S. V informování o optimalizaci pro vyhledávače a Search Engine Marketingu chceme pokračovat na našem novém webu SEO-SEM.cz.

Letní škola SEO:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Robert Němec je ředitel internetové reklamní agentury RobertNemec.com založené v roce 2001.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).