Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: A jaký byl váš první počítač? od pupik - Ano management to byl mizerný. Stejně si ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2017 8:42

    pupik (neregistrovaný)

    Ano management to byl mizerný. Stejně si ale nejsem jistý, jestli by Amigu i s dobrým managementem byli schopni transformovat tak jak se to podařilo třeba u Apple. Dle mne by Amiga získala pár let navíc, ale pak by to šlo stejně do kytek. PC si okolo mne, pořizovali lidé kvůli práci a až druhotně kvůli hrám. Amigu si pořizovali kvůli hrám a až potom kvůli práci (ok beru, že na grafiku byla top). Nastala tak situace, kdy mí kámoši měli doma PC i když původně chtěli Amigu, protože to měli rodiče na práci.
    Možná kdyby Amigy 1200/4000 vyšly v r.1990 a v r.1992 byla Amiga NG s bitmapovou grafikou a podporou pro 3D tak možná. Jenže operační systém, který měl sice perfekní preemtivní multitasking, ale nulovou ochranu paměti a spoustu nedodělků by to stejně zabil. Kolikrát mi aplikace spadla a vzala s sebou celý systém. Měl jsem Amigu rád, ale museli by do vývoje investovat mnohem více.

  • 15. 2. 2017 7:09

    Pupik (neregistrovaný)

    Měl jsem jak C64 tak Amigu. Ta byla na svoji dobu opravdu počítač který předběhl svět o deset let. Bohužel to byl i důvod proč pak skončila. Commodore usnul na vavřínech v domnění, že úspěch bude nekonečný a Amize mezitím ujel vlak.
    Částečně to bylo i architekturou a opravím systémem, byly sice psané sobě na míru, což známe z dnešních produktů Apple. Jenže to bylo vše jaksi na tvrdo zadrátované a upgrade podobný jako na PC nebyl možný. Tedy na profi amigách (A2000-4000) ano, ale ty zase nemělo v domácnostech moc lidí.
    Klasiky zabudované v klávesnici příliš s rozšířením nepočítaly.
    To hlavní co byla výhoda, ale zároveň to Amigu pohřbilo byl její bitplánový grafický systém. Pro scrolling a plošinovky super. Pro 3D a nastupující doomovky katastrofa. A nešlo to řešit jednoduše jen výměnou grafiky. Navíc na Amigu byly často komponenty dražší než na PC.

  • 15. 2. 2017 7:42

    honza (neregistrovaný)

    Commodore neusnul na vavřínech, ale tehdejší management ho vytuneloval (mnohem dříve, než na tento způsob vyvedení majetku ze společnosti přišli čeští filutové a byl pojmenován tímto slovem). Doporučuji knihu On the Edge: the Spectacular Rise and Fall of Commodore -- je to tam velmi hezky popsáno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).