Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Chytrý dům? A co to vlastně je? od ST - Mě fascinuje, jak si spoustu lidí myslí, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2017 14:58

    ST (neregistrovaný)

    Mě fascinuje, jak si spoustu lidí myslí, že už to přišlo. Přišlo leda prd. IoT, senzory a podobné kraviny mají před sebou ještě kurňa dlouhou cestu.

    Navíc se teď každá firma snaží dělat věci na prasáka. Otevřené standardy ? Leda ve snu. Aktuálně bude vlna blbečků, kteří si od jedné firmy nechají vybavit dům spoustou senzorů a nechají se tak na dlouho zaháknout.

    Není to k ničemu, některé věci mohou být docela fajn, automatizace není špatná věc. Ale to uchopení je zatím hrozné a v plenkách. A samozřejmě, milion debilních hipsterských startupistů okolo.

  • 1. 2. 2017 21:58

    fd (neregistrovaný)

    Dlouha cesta k cemu? Zatim totiz vidno jen ... rekneme hracky.

    Date si teplotni cidlo do kazde mistnosti? OK, a k cemu to bude dobre. Budete mit pocitac v lednici? OK, a k cemu to bude. ... a takto muzem pokracovat. Stejne budete tu pizzu muset z te lednice vyndat a co vic, pokud budete chtit aby vam to vse fungovalo, budete te lednici muset tict, ze jste si z tech 400g vzal 180 ... a zbytek vratil. Jak dlouho vas to bude bavit? Odlejete z oleje a budete premerovat, kolik toho zbyva? Nebo budete prevazovat kolik zbyva masla po namazani? To aby vase lednice vedela, ceho a kolik v ni je? A budete nasledne poustet na svem PC analyzu moznych receptu z obsahu lednice? Nacez pak zjistite, ze vybrany recept pozaduje 1/2 masla, ale vy jste minule nezaznamenal svuj namazany chleb, takze 1/2 uz vlastne nemate.

    Dam ale i daleko primitivnejsi priklad. Mate nebo muzete mit automobil, ktery umi v nastaveny cas zatopit. Reknete si, ze to je paradni, protoze nez prijdete k autu, bude snih ze skel dole a uvnitr bude teplo. Ve skutecnosti je to stejne knicemu jako ta lednice, protoze vy v 99% jednoduse dopredu nevite, jestli k autu dorazite v 8, 8:10, nebo 7:45. A co predevsim, nechcete to resit.

    Proto se ptam znova, k cemu? Pokud totiz reknu, ze zbyva dlouha cesta k letu na Mars, tak proto, ze mam nejakou predstavu, proc by se tam melo letet. Ale opravdu nemam, a podle vseho vubec nikdo nema, predstavu o tom, k cemu by melo byt dobre IoT.

  • 2. 2. 2017 14:31

    Kybernet (neregistrovaný)

    "Date si teplotni cidlo do kazde mistnosti? OK, a k cemu to bude dobre."

    Tak nam je to dobre pro to, ze kazdou mistnost obyva jiny clovek s jinym teplotnim komfortem. A co vic - pres noc nekde nepobyva nikdo a naopak rano do ni dorazi nekdo v typickou hodinu a je dobre ji predtopit. A tohle vsechno se deje "samo", aniz bysme na to museli myslet. Vam to mozna pripada jako prkotina, ale nasi rodine to prijde nesmirne pohodlne. Kazdemu co jeho jest, ale delat z toho nepochopeni tema, to mi prijde trochu zvlastni :)

  • 2. 2. 2017 15:24

    JJ (neregistrovaný)

    Hračky? No jak se to vezme - v sídlištním 3+1 asi užitečnost chytrých prvků a automatisace opravdu nebude nic moc. V pětisetmetrovém domě 15+4 se to ale hned bude jevit trochu jinak. Tam se rozumným řízením dá ušetřit opravdu hodně energie a peněz a i na komfortu se to projeví.

    Auta s bufíkem resp. elektrickým ohřevem motoru a interiéru máme. Je to sakra rozdíl v pohodlí. Buď to pustím když vstávám, nebo se to nastaví na nejčasnější pravděpodobný odjezd. Motor je předehřátý, skla nejsou zamrzlá, uvnitř je teplo. Zda k tomu přijdu v 7:45 nebo 8:20, to fakt neřeším. Pokud někdy musím odjet opravdu nečekaně, holt komfort oželím, ale to není důvod k tomu, abych si ho odpíral i když to nutné není.

    Lednička s rozumným „stores managementem" by se mi moc líbila. Dost často se mi stává, že něco přehlédnu a pak to zbytečně vyhodím. Takže například warning ve smyslu „tohle máš ještě v ledničce" při sestavování nákupního seznamu , nebo „pozítří projde ten jogurt, co tam ještě pořád máš" by se hodil. Bohužel v současné době, kdy není možno informace načítat dostatečně rychle a pohodlně, to asi zatím použitelně naimplementovat nepůjde.

  • 2. 2. 2017 14:58

    dino

    Ten primitivnější příklad moc nechápu, je nějaký problém si nastavit to vytápění tak, abych měl teplo od 7:45 do 8:10? Proč bych měl řešit nějakých pár minut? A i kdyby se to vytopilo jen na těch 7:45 a pak se to vypnulo, v 8:10 tam bude pořád výrazně příjemněji než bez toho předvytápění. A když někdy náhodou vyrazím v 7:00 či 10:00, tak holt budu mít zimu, opět ale nechápu, proč bych to měl řešit.

  • 2. 2. 2017 15:37

    Kybernet (neregistrovaný)

    Mate pravdu, ze kdybych to mel bastlit a programovat sam, tak bych se na to dival stejne - byla by to hloupost. Poridil jsme to ale jako hotove reseni, se kterym uz nebylo moc prace - system se nase zvyky naucil sam (vi treba, ze v kuchyni se obvykle zacina zit kolem 7 rano a ze jeji vytopeni trva o neco dele nez v detskem pokoji, ze cas od casu se vetra a ma to takovy a takovy dopad na teplotu, atd.).

    Rozdily teplot v mistnostech opravdu nejsou velke, ale pro nase potreby zasadni - nekde spi kojenec, ktery potrebuje i v noci kolem 23 stupnu, jinde ja, kteremu staci 19. A ten kojenec je na zmenu teploty opravdu citlivy, na rozdil ode mne :)

    Jasne, dalo by se to nastavit termostatickymi hlavicemi, ale uprimne, jejich programovani v kazde mistnosti s tim, ze by stejne nepostihly vsechny vyjimky, mi prijde mnohem slozitejsi nez kdyz to odhadne nejaky algoritmus v domacim serveru za me proste na zaklade dodanych vstupnich informaci ("co je komfortni teplota v ktere mistnosti"). Jsou to drobnosti, ktere funguji na pozadi a vlastne nas odnaucily hlidat ruzne provozni potreby, coz je samo o sobe prijemne. Podobne zaluzie, ktere se oteviraji u ruznych oken v ruznou dobu podle toho, kdy kdo vstava a kdy se stmiva. Ano, slo by to resit konvencnimi zpusoby a ladit na kazdem miste zvlast samostatnym zarizenim, ale nejak me nenapada zadna vyhoda takoveho "stareho dobreho reseni" :) (podotykam, ze naklady na "chytry dum" byly hluboko pod 5 % jeho porizovaci ceny).

  • 2. 2. 2017 8:01

    ST (neregistrovaný)

    Zkusím vysvětlit. Máte na to stejný pohled jako já. Opřu se o to, co jsem již zmínil. Dneska máme spoustu lidí, kteří dají čidlo "něčeho někam" a budují kolem toho PR. Rozhovory, články, přednášky, konference. Každý se chce dostat ke kormidlu. Takhle vzniká a zase zaniká většina starupů a je to spíše způsobené demencí trhu a schopností lidí nalít peníze do kdejakého pitomce.

    Ta skutečná věda je v plenkách a zatím nemáme nic. Využití spočívá v "ambiguous" zařízeních a je potřeba zkombinovat několik principů. SMART algoritmy (opět kombinace spousty věcí - strojové učení založené třeba na statistice a dalších asi milion věcí), senzory a automatickou komunikaci. Poté jste schopen dosáhnout toho, že na věci nemusíte myslet a prostě se dějí.

    Myslí se na to hodně v energetických clusterech, kdy si celé bloky domácností dokáží půjčovat energii a dopředu velmi přesně odhadnout, kdy je pro který blok výhodné spotřebovávat a kdy dodávat ostatním. Lze odhalit problémy starých lidí v domácím prostředí. Senzory se naučí jejich rutinu a pokud dojde k jakémukoliv porušení zaběhlého scénáře, člověk nemusí doma ležet a hodiny čekat do druhého dne na ošetřovatelku, než bude pozdě. Využití najdete v energetické síti velkých společností i malých clusterů, například aut a domácností která dokáží predikovat a hlásit potřebu elek. energie - síť tak může reagovat dostatečně s předstihem a mnohem přesněji.

    Internet věcí zkrátka není nic jiného než ekonomický stav, kdy už se nám vyplatí cpát malé počítače všude, protože to je možné a levné. Use cases jsou. Jen někteří hledají další a nesmyslné, jen aby si splnili svůj vlhký sen o startupu. Každý chce prodávat, myslet chce málokdo. A tak blbci kupují od blbců tyhle žvásty. Ostatně celý tenhle článek je žvást. Profíci tyhle triviální věci dávno umí a normálním lidem je to k ničemu už právě z toho důvodu, že se do teploměrů v každé místnosti fakt nebudou hrnout.

  • 1. 2. 2017 22:38

    Yarda (neregistrovaný)

    To je zásadní otázka: K čemu to? Nejen chytrý dům, ale i minulý článek, proč by se měl lékař naučit programovat nebo třeba proč dětem na hraní kupovat 3D tiskárnu.
    Co se týká chytrého domu, možná by mne zajímal nějaký udělátor co bych ho strčil do ledničky a kdybych na několik dní musel odjet z bytu, občas bych z mobilu poslal serepesku a ten udělátor by mi odpověděl, jaká teplota je v ledničce. A pokud by nebyla v přijatelné hodnotě, brnknul bych někomu, ať se ke mně podívá, co s tou lednicí je.

  • 1. 2. 2017 22:43

    xls (neregistrovaný)

    Tak já takovouhle hračku používám a je to velice užitečné. Mám 3 kanceláře, ovládání hlavic topení a termostatů přes internet. Většinou tam nejsem a podle potřeby si to naprogramuju nebo zapnu než tam jedu nebo tam má probíhat nějaká akce. Úspora nákladů na vytápění tak 50 %.

  • 2. 2. 2017 8:51

    fd (neregistrovaný)

    A kdyby jste to nemel, tak by jste si pamatoval, ze kdyz do te kancelare nahodou jedete (sam pisete ze vyjimecne), tak musite vyrazit o hodinu drive, aby se zatopilo. A voiala, zadne IoT nepotrebujete. Takze usporu mate presne 0%.

    Navic, jak jsem zminil vyse, pamatovat si, ze musite neco nastavovat na dalku, je daleko narocnejsi, nez prijit do zimy ... a logicky zatopit. Navic musite takovou akci planovat, viz zminene auto, a musite dodrzet casovy plan, jinak to cele prestava fungovat.

    Nemluve o tom, ze pokud v te kancelari konate nejakou akci ... tak zcela jiste neni zatopeni zdaleka jedina vec, kterou musite predem pripravit, takze tam stejne tu hodinu nebo dve pred akci byt musite.

  • 2. 2. 2017 17:54

    dino

    Můžu auto nechat topit, vybíjet akumulátor a pálit naftu třeba jen deset minut a pak to vypnout s tím, že když přijdu za půl hodiny, pořád v něm bude celkem teplo. Nebo můžu vytopit na 7:45 a pak znova na 8:00, nedošlo-li k otevření dveří. A když nikam nepojedu, tak to holt bude topit naprázdno, no a, celý koncept předvytápění je žrout energie ve prospěch chvilky pohodlí, takže když už do toho půjdu, topení do luftu není problém. A kdybych nikam nejel týden, může chytré auto po třech dnech nečinnosti v daném období to topení vypnout, a až do něj někdy ráno zase sednu, tak budu mít jednou zimu, ale nahodí se nový odpočet. Tím by se předešlo i situaci, kdy by chytrému autu tím vytápěním došla nafta/energie v akumulátoru.

  • 2. 2. 2017 22:06

    Petr M (neregistrovaný)

    Tohle je zase míchání švestek a ananasů.

    Ohledně "teploty v každé místnosti", tomu se říká zónová regulace a je to jedna z mála věcí, kde se domácí automatizace zaplatí. Ono jde nejenom o teplotní komfort, každá místnost je totiž jinak velká, jinak orientovaná, ... Jiná bude tepelná ztráta podkrovky se střešním oknem na sever, jiná u obýváku s obrovským oknem na jihozápad do zahrady a děcák s klasickým oknem 100x150cm na sever je zase jinde. A to nepočítám lokální zdroje tepla třeba v kuchyni. Pokud se nemá v jedné místnosti větrat a v druhé klepat kosa, jde to jenom lokálně regulovat.

    A termostatická hlavice v každé místnosti není řešení, protože by kotel musel jet trvale, nebo spínat podle teploty v referenční místnosti. Ale pokud je v té jedné referenční místnosti víc teplo, kotel se vypne a zbytek baráku mrzne. Naopak pokud je tam moc zima, kotel zase jede trvale. A vůbec nezmiňuju situaci, kdy nějaký dobrák nastaví hlavici u radiátoru jinak, než ten termostat.

    A vůbec to není tak šílená investice, jek by se mohlo zdát - hlavice Honeywel MT4 na 24V kolem 650Kč, nejlevnější termostat od Elektrobocku kolem 300, instalace kabelů do podlahové lišty. Místnost vyšla na cca 1200 + 1200 zdroj a ovládání kotle. Dělal jsem to postupně, první rok dvě místnosti, úspora 2300 za zimu...

    Druhá věc je ovládání z netu a z mobilu. Nebudu psát na rovinu, co si o tom myslím, jsem slušně vychován. Ale když to řeknu diplomaticky - na jednu misku vah dejte pořizovací cenu a zařazení vašeho kotle do spambotu, na druhou to, že kamarádům u piva můžete ukázat klikátko v mobilu a honit machra (víc bych od toho nečekal, hraní si s teplotou člověka baví tak maximálně měsíc, než se na to vykašle a nastaví si tam něco napevno). A třeba u podlahovky, která má 15 hodin setrvačnost, taková konina ztrácí smysl úplně.

  • 2. 2. 2017 15:12

    Karel (neregistrovaný)

    Nedá mi to se nezeptat. A nemyslím to nijak konfrontačně.

    Proč to tak máte? Myslím tím prakticky. Věřím, že tak, jak to bylo naprogramované, tak vám to funguje. Já mám na mysli ale význam praktický. Jestli to je vůbec smysluplné. Pokud jste si tím ověřil, že to umíte vymyslet, naprogramovat, zapojit a rozchodit, tak super. Ale má to pro život v domě skutečně nějaký podstatný význam?

    Mě totiž smysl uniká. Několik lidí obývá několik místností v jednom bytě/domě. Ti lidé tam během dne chodí, pobývají ve společných prostorách, přemístují se. Přičemž teplota v jednom pokoji stejně ovlivňuje teplotu vedlejší místnosti. A navíc budou ty nastavené teploty podobné +/- pár °C. Tohle vše umí podobně nastavit i hloupé termostaty spolu termostat. hlavicema na radiátoru.

    Rád bych totiž našel nějaké konkrétní praktické, ale hlavně smysluplné využití IoT. Nechápu, proč dávat všude čidla, propojovat to s aplikacema, přistupovat vzdáleně, ovládat mobilem atd., když to samý lze udělat bezpečněji, levněji, napevno. Ano, jsem skeptik. IoT je podle mě větší bublina, než všechny bubliny realitní a "jánevímjakýdoh­romady". IoT vytvořili a stále přiživují obchodníci a markeťáci, kteří cejtí vejvar z prodeje a vůbec je nezajímá smysl těch věcí.

    Pokud jste nadšenec do programování a celý jste si naprogramoval, tak smekám, já bych to nedal. Přesto celou praktičnost považuju za stejně přínosnou, jako lepení plastikových letadýlek. Pěkný, ale k čemu jako...

  • 2. 2. 2017 17:08

    fd (neregistrovaný)

    Takze nechate auto topit, vybijet akumulator a palit naftu projistotu 3/4 hodiny? Misto 2 minut v tom studenem? A co kdyz zrovna nikam nepojedete? Budete kazdy den programovat casovac?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).