Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Co se dá měřit přes Internet věcí

30. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vítězem soutěže Czech IoT Summer Jam 2016 se stal Jan Stejskal, který navrhl LoRaWAN GEO Tracker.

V pátek vyhlásily České Radiokomunikace, pořadatel soutěže Czech IoT Summer Jam 2016, vítěze této soutěže. Úkolem soutěžících bylo vytvoření prototypu aplikace, která zpracovává data ze senzorů přenášená pomocí technologie LoRa. Soutěž byla určena studentům a absolventům vysokých škol s technickým zaměřením, ale i pro startupy a firmy, které se o oblast IoT zajímají. Co soutěžící s použitím technologie LoRaWAN navrhli?

Na třetím místě se umístil tým OKsystem s projektem “sledování hlukové zátěže”. Díky hlukovým čidlům, rozmístěným na sledovaných místech, získávají data o hluku, z nichž vytvářejí “hlukovou mapu”. Hluk je problém, což potvrdí každý, kdo žije blízko rušné komunikace nebo velkého průmyslového závodu. Dokonce i legislativa pamatuje na hlukovou zátěž (např. v zákoně o ochraně veřejného zdraví). Při vyhodnocování této zátěže se používají certifikovaná měření, která jsou jednorázová a drahá. Návrh OKsystem pracuje se sítí hlukových čidel, která fungují kontinuálně a výsledky průběžně reportují do aplikace. Sice nejde o certifikované měření, ale takové průběžné a dlouhodobé mapování dokáže odhalit vznikající zdroje hluku, i když vytvářejí hluk nepravidelně, což jednorázové jednodenní měření neodhalí. Tuto aplikaci mohou využívat jednak samotní občané, samosprávy či státní dohled, ale i ti, kdo hluk produkují, například pro rychlou zpětnou vazbu, zda provedená protihluková opatření byla účinná.

Screenshot z prototypu aplikace na adrese criot.oksystem.cz

Druhé místo obsadil projekt Railsformers. Jeho tvůrci navrhli sadu knihoven v Ruby on Rails, které jsou použitelné v rámci projektu Hedurio. Ten monitoruje pohyb osob a věcí v daném prostoru. Možné využití je tedy například v rámci monitoringu vězňů v domácím vězení, monitoringu zaměstnanců ve firemních prostorách, hlídání nejrůznějšího vybavení, zda je stále v určeném areálu, popřípadě hlídání dětí na hudebních festivalech.

BRAND24

Vítězem je Jan Stejskal, který navrhl LoRaWAN GEO Tracker. Tracker zjišťuje polohu nezávisle na GSM a GPS pomocí měření síly signálu a dalších faktorů. K určení polohy je použit výpočet ze známých poloh GW a vzdálenosti od GW. Vzdálenost je předpočítaný údaj na základě GPS, databáze údajů se kontinuálně aktualizuje. Navržené řešení pracuje s myšlenkou současného použití modulu GPS, který je za normální situace vypnutý, ale lze jej na dálku právě pomocí LoRaWAN zapnout a získat tak přesnou informaci o poloze.

Zítra, tedy 1. prosince, spustí T-Mobile prodej Chytrých aut. Ne, nevstupuje na trh s novým vozem – pod tímto názvem se skrývá zařízení, vybavené SIM kartou a konektorem OBD. Toto zařízení si nainstalujete do auta (OBD konektor mají všechny vozy, vyrobené po roce 2001) a ono průběžně čte informace o stylu jízdy a poruchách a posílá je přímo do aplikace pro mobilní telefon. V této aplikaci se tak majitel dozví například informace o poloze auta, o překročení rychlosti, o tom, jaký je stav baterie, nebo i o tom, že do automobilu někdo naboural. Pozitivní zpráva je, že jde o aplikaci nad otevřenou platformou Mojio a T-Mobile uspořádá hackathon, jehož cílem bude vytvořit aplikace právě pro tuto platformu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).