Hlavní navigace

Názor k článku Senzory Martina Malého: Co to je ten Internet věcí? Hype to je! od frr - Konečně to někdo napsal otevřeně :-) Průmyslové měření a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 12. 2015 0:33

    frr

    Konečně to někdo napsal otevřeně :-)

    Průmyslové měření a regulace je hrozně stará disciplína. Řízení průmyslových věcí pomocí PCček je zhruba tak staré, jako samo PC - ale popravdě asi populárnější jsou v oboru automaty označované jako PLC... Relativní novinkou je komunikace přes TCP/IP, průmyslová branže je dost konzervativní a popravdě některé vrozené vlastnosti "internetu" nemusí být zrovna vhodné... ona to není otázka nějakého "ze dne na den", vybavenost krabiček různé velikosti a "úrovně v hierarchii" IP stackem se v průběhu let šíří pozvolna. Ono taky nacpat IP stack do kdejakého čidla nebo lokálního malého PLC stojí nějaké peníze: lepší procesor, vývojové práce, standardizace komunikačních rozhraní a související "ověřovací" procesy...

    Je třeba si uvědomit, že samotné TCP/IP je ještě dost nízká vrstva. Při skládání konkrétního systému (pro konkrétní nasazení) je výhodou "skládačkovost" => nad TCP/IP potřebujete pár dalších vrstev komunikačních rozhraní, standardizované logiky a modulárního softwaru, aby to celé dávalo smysl z hlediska dodavatelsky-obchodního i z hlediska dlouhodobé údržby a udržitelnosti.

    Tradičně se v digitálním MaR používá přehršel všelijakých průmyslových sběrnic (fieldbusů), které mají různé svoje zajímavé nápady a "průmyslové" vlastnosti a navzájem jsou převážně nekompatibilní. Bohužel pouhý transport over IP tuhle nekompatibilitu moc neřeší.

    V průmyslovém MaR existuje velký počet výrobců čidel, PLC, SCADA SW apod. - a vyskytují se některé "uzavřené kluby" vyznavačů konkrétního fieldbusu, které si nechají platit za členství a od členů vyžadují určitou úroveň kvality a kompatibility... jedna taková parta funguje kolem výrobců Rockwell / Allen Bradley, další kolem německého Siemensu... Ale je spousta dalších důležitých výrobců (ABB, GE, Schneider, Mitsubishi, Yokogawa...) z nichž každý je do značné míry "svůj".

    Kdo se v téhle branži pohybuje delší dobu, musí nad buzzwordem IoT a touhle debatou trochu s úsměvem vrtět hlavou. Je pravda, že zrovna tady u nás moderní digitální MaR odstartovalo zhruba po revoluci v r.89, ale obecně ve všech síťově-infrastrukturních odvětvích funguje nějaký centrální dohled a řízení už hrozně dávno. TCP/IP je v mnoha případech vítaná vrstva jednotné konektivity, ale když potřebujete determinismus a krátké latence, tak je spíš pro zlost. A rozhodně je nesmysl, připojovat systémy MaR bezhlavě do divokého internetu - naopak, pravidlem jsou privátní sítě, do kterých se případně dá z internetu dostat skrz nějaký firewall, pokud je zájem a "politická vůle" na straně provozovatele dotyčného MaR systémku.

    Ona si příroda nějak pomůže. Lidé jsou vynalézaví, realita časem předčí spoustu dobových sci-fi nápadů. Jenom mi zatím nepřipadá, že by univerzálně dostupná IP konektivita vedla k nějaké zvýšené "komunikační promiskuitě" strojů a krabiček všeho druhu. Jedna věc je publicistický povrchní pohled obecných novinářů a bloggerů, trochu jiná věc je MaR v praxi.

    A nakonec... doba analogové (a nejlíp ne-elektrické) regulace měla taky cosi do sebe. Třeba samotížné ústřední topení. Nebo vodárna s vodojemem na svahu nad městem, do kterého se sbíhají pramínky z kopců kolem a přebytek při plné nádrži odtéká přepadem...

    Pravda je, že třeba městské systémy ústředního vytápění (z teplárny na kraji města) byly historicky konstruovány do značné míry jako feed-forward systém, teplárna víceméně dodnes řídí svůj výstupní výkon podle počasí, když přijde mráz tak "natopí" vodu do rozvodu na vyšší teplotu... Pravda je, že porevoluční termostatické hlavice na domácích radiátorech tomu jdou naproti jakousi lokální zpětnovazební regulací (často na úrovni jednotlivých radiátorů, spíš než celých domů) a celé dohromady se to může chovat všelijak zajímavě, třeba když se fakt jenom vymění hlavice a zbytek rozvodu zůstane "starý"... termohydraulika je věda. Ke stabilitě celku možná přispívají nemalé ztráty na venkovním rozvodu a setrvačnost teplárny a rozvodů. Mimochodem... ohřev TUV na sídlišti, které vytápí městská teplárna, bývá zařízen lokálními výměníky vždycky pro pár bytovek v nejbližším okolí. Lokální výměník je napájen studenou pitnou vodou a je to vlastně průtokáč, nemá žádnou akumulační kapacitu.

    Vybavuju si "historky z natáčení" jednoho českého dodavatele systémů pro řízení kanalizačních čerpaček, čistíren apod. Že co se dřív řídilo ručně z velínu 24h denně, to dnes hlídá a řídí automatika. A na velíně ani nemusí být stálá obsluha - lze snadno zařídit, že mimo všední pracovní dobu je na velíně zhasnuto a službu konající dispečer sedí doma na mobilu, možná s otevřeným notebookem s trvalým připojením do SCADA systému... To bylo někdy okolo 2005. (Zmíněná firma dělá i do "čisté" vody = úpravny/vodárny a tak, ale tuším říkali že ve "špinavé" vodě je víc příležitostí = kšeftu.)

    Jo jasně. IoT není o měření a regulaci. Je to o té ledničce, co sama vede "skladovou evidenci" a objedná doplnění z e-shopu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).