Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Hledáte vhodný “starter kit pro IoT”?

1. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Čas od času se mi dostane do rukou nějaká hezká elektronická hračka a já o ní pak rád napíšu.

Tentokrát to byl kit SiPy. Už jsem se tu o něm v sloupku zmínil, tak jen připomenu: písmena “Py” napovídají, že půjde o Python, “Si” znamenají Sigfox. Za modulem stojí společnost Pycom, která má ve svém portfoliu i další varianty: WiPy (s wifi), LoPy (s LoRaWAN). V přípravě jsou GPy a FiPy, zaměřené na NB-IoT.

Ale zpět k SiPy. Modul pohání chipset ESP32, takže asi nepřekvapí podpora wifi, dále BLE (Bluetooth Low Energy), no a samozřejmě Sigfox (transceiver Texas Instruments CC1125). Podpora periferií je velmi slušná – dvakrát UART, dvakrát SPI, I2C, osm dvanáctibitových ADC, čtyři šestnáctibitové časovače, DMA pro všechna zařízení, a konečně až 24 GPIO. K dispozici máte pro software 4 MB Flash, 512 kB RAM (pro programy je k dispozici asi 90 kB), hardwarovou podporu pro výpočty s plovoucí řádovou čárkou a podporu multithreadingu.

Jak už padlo výš, hlavním programátorským prostředím je MicroPython – dialekt Pythonu, upravený pro potřeby programování mikrokontrolérů. V modulech od Pycom (SiPy, WiPy, LoPy) je k dispozici i několik specifických knihoven pro ovládání konkrétního hardware. Potěší i přítomnost kryptografických knihoven a knihovny ussl pro podporu TLS.

Pro experimenty se vám bude hodit Expansion board – usnadní napájení a připojení SD karty k systému. Pro vývoj a programování dodává Pycom software Pymakr IDE. Programovat můžete tyto moduly nejen přes USB kabel, ale i přes wifi a Telnet, popřípadě přistupovat k datovému úložišti přes FTP.

Asi nejpříjemnější je podpora, kterou Pycom nabízí. Na jejich stránkách naleznete velmi dobře zpracovanou dokumentaci, včetně tutoriálu a příkladů pro jednotlivé subsystémy (wifi, BLE, Sigfox, …)

Před prvním experimentem se sítí Sigfox je potřeba svou desku registrovat v backendu Sigfox a – důležité! – nezapomenout připojit anténu.

Samotné rozběhnutí SiPy mi zabralo asi dvacet minut: připojit anténu, zabudovat desku do krabičky, připojit k počítači, zaregistrovat v síti Sigfox. A k samotnému poslání dat pak stačilo sedm řádků, včetně “from network import Sigfox”. 

BRAND24

Za mne tedy palec nahoru, a pokud se mě bude nějaký programátor zase ptát na vhodný “starter kit pro IoT”, tak SiPy mohu s klidným svědomím doporučit. Sice nemá k dispozici stovky shieldů jako Arduino, připojení nějakého čidla vyžaduje aspoň elementární znalost elektroniky, ale velmi slušné IDE a hezký dialekt Pythonu sníží vstupní bariéru na minimum.

(Za zapůjčení SiPy s příslušenstvím děkuji společnosti SimpleCell, provozovateli sítě Sigfox)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).