Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Jak si vedou české sítě pro IoT

19. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak na tom jsou nejznámější technologie LPWAN v České republice? Kromě dvou známých velkých provozovatelů se objevili i další.

Možná by se hodila pravidelná rubrika “Ze světa LPWAN”, tedy nízkovýkonových bezdrátových sítí, jejichž nejznámějšími představiteli jsou Sigfox a LoRa (LoRaWAN). Minimálně jednou za čas si shrnout, jak na tom jsou nejznámější technologie LPWAN v České republice. Jak to tedy vypadá?

Sigfox, v ČR zastoupený společností SimpleCell, pokračuje v budování sítě a v hledání partnerů a aplikací. Tato síť je zatím u nás asi nejdál – díky spojení s T-Mobilem pokračuje poměrně rychle výstavba základnových bodů. A protože implementují už fungující a ověřenou technologii, tak jsou hotové i backendové části. Při experimentech a ověřování máte s čím (a nad čím) pracovat.

LoRaWAN má v ČR hned několik želízek v ohni. Už před časem jsme se bavili o soutěži, kterou v souvislosti s budováním LoRaWAN sítě vypsaly České Radiokomunikace. Síť pokrývá krajská města a ČRa po úvodním zaváhání pokračují v jejím rozšiřování. Kromě již zmíněné soutěže připravují i sérii hackatonů, které proběhnou v listopadu v Ostravě, v Brně a v Praze a půjde o celodenní akce, zaměřené víc hardwarově. Zjednodušeně řečeno: týmy dostanou sadu kitů a hardware a během jednoho dne by měly připravit nějaké reálné zařízení.

Druhý provozovatel, který o sobě dal vědět, je sdružení Things.cz. Bohužel, web stále slibuje “spuštění v létě 2016”, ale během tohoto týdne budu hovořit s lidmi, co za projektem stojí, tak doufám, že se dozvím nějaké potěšující zprávy, o které se s vámi rád podělím.

Třetí síť, založená na LoRaWAN, vzniká v Plzni. Před několika týdny o tom informovaly zainteresované společnosti RVTech, Whitesoft a sdružení PlzenecNET. Síť má v první fázi pokrývat celou Plzeň, následně pak okolí Plzně a Rokycansko. Slibují lepší pokrytí, než mají ostatní provozovatelé LPWAN, ovšem na omezeném prostoru.

Občas dostávám dotazy, jaké jsou hlavní technické rozdíly mezi Sigfoxem a LoRaWAN a kterou z technologií vybrat. Jako vždy, ani zde není jedna volba obecně lepší a druhá horší, každá má svá pro i proti a vždy záleží na předpokládané aplikaci.

Sigfox je úzkopásmová technologie, která má dosah až desítky km. Výhodou může být lepší kvalita signálu v budovách, než nabízí LoRaWAN. Další výhodou je, že se jedná o komerčně dostupnou a ověřenou síť s pokrytím v mnoha zemích, kde navíc nejsou žádné roamingové poplatky. Možné nevýhody jsou v tom, že payload jedné zprávy má maximálně 12 byte (u LoRaWAN jsou to až desítky bytů), omezený downlink (tedy přenos dat server → zařízení), omezené potvrzování doručení zpráv, a v neposlední řadě to, že infrastruktura, a tedy i pokrytí, je závislé na provozovateli sítě.

LoRaWAN má naproti tomu silné stránky především tam, kde je potřeba pokrýt relativně malé území kvalitním signálem. Základnové buňky pro LoRaWAN jsou dostupné a není problém je zapojit do infrastruktury, popřípadě si vytvořit vlastní síť. LoRaWAN je open-source, takže je o něco přátelštější k možným úpravám a implementacím. Je o něco méně citlivá k úhlovým rychlostem než Sigfox, nabízí downlink u každé zprávy a možnost potvrzování zpráv, nabízí i peer-to-peer komunikaci (s duálními transceivery), nevýhodou je horší kvalita spojení v budovách a obecně kratší dosah než SigFox.

UX DAy - tip 2

Kterou z těchto LPWAN zvolíte, tedy závisí primárně na plánovaném použití. Pokud chcete například pokrýt plochu jedné farmy a sledovat kupříkladu počasí, parametry půdy a pohyb zemědělských strojů, zvolíte asi LoRaWAN a vybudujete si vlastní minisíť, popřípadě využijete služeb lokálního providera, respektive se zapojíte klidně i do jeho infrastruktury se svými přístupovými body. Pokud potřebujete naopak velký dosah a operační prostor přes několik zemí, bude výhodnější Sigfox. U obou sítí bohužel zatím platí, že dostupnost transceiverů, tedy modulů, které “zabalují” celou komunikaci tak, že – obrazně řečeno – z jedné strany je anténa a z druhé sériové rozhraní, není úplně ideální. Můžete si zkusit objednat od výrobců chipset a navrhnout si vlastní modul, ale vzhledem k tomu, že se jedná o VF zařízení a jejich návrh není úplná hračka, tak spíše doporučuju jít pro začátek cestou certifikovaných modulů.

PS.: Hlasujte pro mne v anketě Křišťálová Lupa. Děkuji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).