Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Jaké IoT tarify nabízejí mobilní operátoři?

22. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
V nabídce českých mobilních operátorů lze najít tarify, které jsou do značné míry použitelné pro připojení IoT zařízení. Které to jsou?

Před mnoha lety jsem řešil takovou úlohu – sledování loveckých psů. Idea byla jednoduchá: pes má na obojku GPS a krabičku s GSM/EDGE modulem, pomocí kterého podává informace o své poloze. Nedivte se, někteří takoví psi jsou velmi drazí, a to už se člověku vyplatí je v případě zaběhnutí v nepřehledném terénu (a třeba zranění) najít. Našli jsme modul, který integroval GPS a GSM, tehdy žhavou novinku, a jali jsme se implementovat. Největší problém, jak tušíte, nebyla ani baterie, schopná dát dostatek proudu, ani samotná implementace. Největším problémem se ukázala být tehdy SIMka s použitelným datovým přenosem.

Střih. Předloni jsem vybíral GPS sledovač do auta. Princip je stejný… Našel jsem firmu, která na webu tvrdila, jak prodává původní český produkt, žádný levný šmejd z Číny, i recenze byly dobré, tak jsem objednal, a když přišel balíček, objevil jsem v něm levný “GPS car tracking” a přes něj původní českou samolepku. Ale to je jiný příběh. Podstatné je, že jsem pro to zařízení potřeboval SIMku s datovým tarifem a/nebo levnými SMS. Připadalo mi nesmyslné používat nějaký “normální” tarif za stokoruny měsíčně, najmě když mě telefon stojí pár desetikorun, a nakonec jsem našel tarif od T-Mobile, který je určený pro M2M aplikace a nabízel za pár korun levné SMS.

Teď právě řeším podobnou úlohu a hledám možnost bezdrátové komunikace z terénu. Jaká je nabídka?

Máme tu specializované sítě. Asi nejznámější je Sigfox (SimpleCell), která má dvě zásadní nevýhody, obě, doufám, dočasné: nejisté pokrytí a drahé moduly. Sítě založené na LoRaWAN, které budují např. Things.cz nebo České Radiokomunikace, jsou také v plenkách, o ostatních ani nemluvě, ty jsou nejčastěji v alfatestu jen kousek za tiskovou zprávou. Do praktické použitelnosti pro nějaký malý projekt jim chybí jednoduchý postup “přijdu, kliknu, podepíšu smlouvu, koupím zařízení a jedu…” Snad už brzy…

Ale co do té doby? Pokud chcete nějaká zařízení, co se budou pohybovat na omezeném prostoru, můžete je bez větších problémů pokrýt wifi signálem. Pokud ovšem budou někde mimo stabilní wifi, nezbývá, než sáhnout po bezdrátovém připojení. Pro zařízení, která posílají nepříliš často malé množství dat, je stále zatím SIMka a tarif od operátora nejschůdnější.

Na druhou stranu operátoři staví své tarify na kombinaci volání a SMS. Najít čistě datovou SIMku sice lze taky, ale nejrůznější omezení a stále poměrně vysoká cena takovou možnost znevýhodňují. Přesto lze najít i v nabídce českých mobilních operátorů tarify, které jsou do značné míry použitelné.

T-Mobile nabízí své M2M tarify, kde ten nejlevnější vyjde na 15 Kč měsíčně, SMSka na 2,50 a data za 17 Kč per MB. T-Mobile je z trojky velkých operátorů v podpoře různých podobných “nestandardních” technologií tradičně asi nejvíc otevřený. M2M nabídku má ale i O2 se svými tarify Machine - cenově srovnatelná nabídka i podmínky jako u M2M tarifů T-Mobile.

Vodafone samozřejmě nabízí M2M tarify “pro IoT” – jenže hned na druhý pohled se ukáže, že to je ten “velký Vodafone”. Ten “náš”, s koncovkou .cz, sice nějaké takové tarify má, ale nejsou veřejné.

Z dalších nabídek mě zaujal Plus4U – podle ceníku by mělo být možné nakombinovat např. tarif +4U RAW za 44 Kč a datový balíček 150 MB za 59 Kč, popř. 1 MB dat za 65 haléřů, ale nezkoušel jsem to.

UX DAy - tip 2

Možná by byla zajímavá alternativa využít například předplacenou kartu Kaktus, kde máte 1 MB za 1 Kč. Tady mám, bohužel, rozdílné informace od autorit. Někteří tvrdí, že pro M2M přenosy, tedy mezi strojem a strojem, se musí používat M2M tarify, jinak že to je porušení podmínek, jiní zase poukazují na princip síťové neutrality a fakt, že poskytovatel připojení není oprávněn zkoumat komunikaci, kterou přenáší, a prakticky tak nemá šanci zjistit, jestli je používána jako M2M, nebo jinak. Otázka to je zajímavá, zkusím k ní sehnat autoritativní vyjádření a čtenáře s ním seznámím.

Každopádně platí, že je stále nemalé množství aplikací, kde je využití “mobilního internetu” technicky nejvhodnějším řešením, a díky boomu připojených zařízení bude růst i poptávka po “čistě datových” tarifech pro malé přenosy. Otázka je, zda na tento trend operátoři zareagují, nebo zda to nebudou řešit a spolehnou se spíš na jiné technologie (jako v případě T-Mobilu a Sigfoxu).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).