Hlavní navigace

Šesté kolo soutěže pro vývojáře Windows Azure vyhrála aplikace Webmium

11. 6. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Výhercem šestého kola soutěže pro vývojáře na platformě Windows Azure se stala společnost nexum Trilog s aplikací Webmium.

Tuzemská pobočka Microsoftu organizuje pro české vývojáře na platformách Windows Azure a Windows Phone 7 soutěž Tvoje firma, tvoje šance na úspěch. Každý měsíc vybírá odborná porota jednoho vítěze, který dostane 25 tisíc korun ve formě marketingové podpory nebo příspěvku na provoz aplikace. Vítězem šestého kola se stala společnost nexum Trilog s aplikací Webmium.

Ve spolupráci s Microsoftem přinášíme krátký rozhovor se zástupcem vítězné firmy – Evou Skokánkovou, regionální manažerkou pro Českou republiku.

Co vás vedlo k vývoji aplikace Webmium?

Projekt Webmium vznikl jako iniciativa firmy nexum Trilog, která je již 15 let hráčem na poli vývoje internetových aplikací a e-business řešení. Za samotnou myšlenkou Webmium stojí Martin Zezulka. Nápad se zrodil z jeho samotné potřeby. Kromě práce pro nexum spravoval na denní bázi webové stránky rodinného podniku.

Náročnost načas a komplikovanost prostředí, ve kterém stránky upravoval, ho přivedla k myšlence postavit editor pro stavbu jednoduchých webových stránek tak, aby ho mohli spravovat i jeho rodiče, kteří nemají žádné programátorské či marketingové zkušenosti. Celé znění příběhu „creation story“ najdete zde.

Kolik uživatelů v současné době aplikaci využívá? Jaký je podíl těch, kteří využívají bezplatnou verzi?

Od plného spuštění Webmium.com v prosinci 2011 registrujeme celkem 9391 vytvořených webových stránek. Od ledna 2012 rosteme měsíčně v počtu registrovaných účtů o 58%.

V posledních měsících byl kladen důraz zejména na růst návštěvnosti a konverzi návštěvník versus registrace, dále na optimalizaci uživatelského prostředí editoru, stabilizaci aplikace a sbírání zpětné vazby od našich zákazníků.

Co se týká podílu platících zákazníků, pohybuje se nyní po 5 měsíčním provozu kolem 1%. Našim cílem je do 12 měsíců dosáhnout konverzního poměru registrace/prémiový balíček mezi 3–4 %.

V nejbližší době se proto budeme zaměřovat právě na faktory, které pozitivně ovlivňují zákazníka při rozhodování o přechodu na prémiový balíček.

Jaký je podíl uživatelů z jednotlivých zemí?

Celkově registrujeme zhruba 900 nových uživatelů týdně. 22 % z tohoto počtu jsou uživatelé z České republiky, 65 % registrací tvoří uživatelé ze španělsky mluvících zemí. Zbylých 13 % registrací je mix uživatelů z anglicky a portugalsky mluvících zemí. Očekáváme, že toto procentuální rozdělení se v nejbližších měsících rapidně změní, a to díky plnému spuštění portugalské verze, která ještě nyní prochází procesem dokončování plné lokalizace.

Proč má Webmium i verzi v brazilské portugalštině? Vidíte na brazilském trhu pro nástroje typu Webmium velký potenciál?

Portugalština je po angličtině, čínštině, španělštině a japonštině pátý nejpoužívanější jazyk na internetu. Z toho 90 % pochází právě z Brazílie, což je také země, která vykazuje největší aktivitu na internetu co do počtu aktivních uživatelů. Zvláště pokud jde o nakupování a podnikání na internetu.

Brazilská ekonomika také vykazuje již delší dobu růstový trend, dokonce na konci roku 2011, předběhla Británii a stala se tak šestou největší ekonomikou na světě. Jejich kupní síla se rychle zvyšuje. V současnosti je pro ně například již levnější cestovat do zahraničí na nákup značkového oblečení. Příležitost je tedy zřejmá.

Na nás je nyní porozumět trhu nejen po stránce jazykové, ale i všeobecně kulturní, přizpůsobit Webmium do té míry, aby kopíroval přesně zdejší potřeby a byl dostupný vzhledem k místním podmínkám. Proto je pro nás v týmu velkou posilou kolega Carlos Botero, Manažer marketingu, který zdejší podmínky zná a stojí za lokalizací Webmium v Latinské Americe.

Proč jste pro jednotlivé trhy u placených verzí zvolili v přepočtu na koruny odlišné nacenění? Například balíček Webmium PRO na jeden rok vyjde v Česku na 1614 Kč, kdežto v USA na 199,92 dolarů (4137 Kč)?

Plná cena prémiového balíčku je v České republice stanovena na 3229 Kč/rok. Což je cena odvíjející se od zdejších podmínek, kupní síly a hladiny cen konkurence. Od druhé poloviny května jsme spustili speciální akci pro prvních tisíc zákazníků, která nabízí v současnosti balíček Webmium PRO za 50 % slevu = 1614 Kč/rok. Slevová akce končí za pár dní.

Chystáte do budoucna nějaké vylepšení aplikace? Pokud ano, jakým směrem?

Určitě ano. Je potřeba říci, že současná verze Webmium.com je verze, kterou jsme spouštěli v minimální verzi pro životaschopnost. Fungujeme agilně, to znamená, že další funkcionality přidáváme postupně, zejména prioritně dle požadavků našich uživatelů a partnerů. Do konečného vývoje se dostanou takové funkcionality, o kterých jsme zároveň přesvědčeni, že mají i pro Webmium  dlouhodobou business hodnotu.

V dohledné době budeme hlavně implementovat další platební metody, a tím tak rozšíříme možnosti placení v Latinské Americe. Následovat bude zřejmě mobilní verze a další funkcionality pro tvorbu obsahu, jako jsou komentáře, online rezervační systém, newsletter atd. Dlouhodobě chceme vidět Webmium nejen jako nástroj pro tvorbu webových stránek, ale jako místo, kam uživatel přijde, když bude hledat platformu, která mu pomůže s celkovým podnikáním ve světě internetu.

Proč jste zvolili pro vývoj aplikace platformu Windows Azure?

Na začátku našeho projektu Webmium jsme se rozhodovali, kde aplikaci budeme hostovat. Z počátku jsme uvažovali o nákupu vlastních serverů, ale po kalkulaci nákladů na hardware a správu, jsme se rozhodli pro cloudové řešení Microsoft Azure. Tato platforma nám nabídla servery a úložiště rozmístěné po celém světě s garantovanou dostupností 99,95 % . Prostřednictvím jejich CDN se dostanou data k uživateli tou nejkratší cestou. Díky ušetřeným počátečním nákladům a času jsme se tak mohli věnovat naplno našemu businessu na globálním trhu. 

Co pro vás znamená ocenění v soutěži Tvoje firma, Tvoje šance na úspěch?

BRAND24

Nejtěžším obdobím nejen pro projekt Webmium.com, ale věřím, že i pro jiné začínající projekty, je období, kdy několik měsíců potichu budujete produkt, do kterého vkládáte velkou naději a zároveň netušíte, jak je ten produkt objektivně dobrý, protože pracujete s velice omezenou zpětnou vazbou. 

Po pozitivním ohlasu, který od spuštění pravidelně slyšíme od našich zákazníků, jsme byli také vybráni firmou Microsoft jako aplikace, které věří, že má na trhu reálný business potenciál. To je pro tým Webmium velká pocta. Zároveň nám dodává sebevědomí, motivaci a hnací motor k tvrdé práci, která nás všechny bezesporu stále čeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).