Hlavní navigace

Seznam staví Malý Seznam. Z bývalého ostravského superpočítače

13. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák, Internet Info
Seznam koupil datacentrový kontejner a buduje koncept „Malý Seznam“. Je to součást změn, kde hraje roli i cloud či vývoj vlastního hardwaru.

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz se chce nadále rozvíjet nejenom po stránce produktů, obchodu či legislativy, ale plánuje také výrazné změny v infrastruktuře. Ta sice navenek není vidět, byznys společnosti na ní nicméně stojí. Základem novinek je v loňském roce zprovozněné seznamácké datové centrum Kokura, na němž se bude dále stavět.

Loni v září se vedle na trávě Kokury objevil nový objekt. Je to v podstatě tradiční lodní kontejner, ovšem namísto elektronických hraček mířících z Číny na západní trhy je v něm namontováno vybavení pro specifický typ datového centra. Jde o bývalý superpočítač Anselm, který doposud fungoval v Ostravě. „Koupili jsme ho za hubičku,“ říká pro Lupu technický ředitel Seznamu Vlastimil Pečínka.

Seznam si datacentrový kontejner začal koncem loňského roku upravovat dle svých potřeb. Chlazení vodou bylo například nahrazeno vlastním systémem a zvětšil se i počet serverových racků na celkových osmnáct. Vejde se do nich kolem čtyř stovek strojů. Z počátku má být obsazeno asi šest skříní a koncem ledna se začne s testy.

Jede se na chatu

To, co v této „plechové boudě“ optikou propojené s Kokurou poběží (interně se jí říká „chata“), se nazývá Malý Seznam. Bude to klon infrastruktury Seznamu, na kterém se mají testovat nové technologie, produkty, změny v konfiguraci sítí a tak dále. „Potřebujeme pískoviště pro provoz, kontrolní bod podobný provoznímu prostředí,“ vysvětluje Pečínka. „Nechce se mi plýtvat místem v tradičním datacentru, takže jsme zvolili tento způsob.“

Externí datové centrum Seznamu pro účely testování.
Autor: Seznam.cz

Externí datové centrum Seznamu pro účely testování.

Seznam má v Kokuře vlastní laboratoře, ty ale nemají sloužit pro produkční testy, ale spíše pro hraní si s novými technologiemi a podobně. Na „chatě“ se vedle sandboxu počítá také s několika vývojářskými stroji.

Projekt Malý Seznam je součástí rozsáhlejší koncepce, v rámci které chce firma dosáhnout větší automatizace, nasazování či aktualizací infrastruktury a aplikací. Do toho spadají i pojmy jako DevOps (když dnes Seznam nasazuje aktualizaci, provede vypnutí jedné z lokalit provozu) a součástí skládanky je i nasazování Dockeru, který už pohání homepage. Na „chatě“ poběží i interní dockerový cluster.

Nové testovací prostředí dá i větší prostor bezpečnostním penetračním testům. „Smyslem je i to, aby v kontejneru fungovaly takzvané release candidate verze,“ říká Pečínka.

Seznam chce se změnami vytvořit i dva týmy administrátorů. Jeden se bude soustředit čistě na infrastrukturu a druhý pak na nasazování a provoz aplikací. Počítá se s rozšiřováním počtu adminů a kromě Prahy firma shání lidi i do Brna.

Vlastní hardware a Seznam Cloud

Probíhající změny a novinky zapadají ještě do jednoho konceptu. Seznam v podstatě vytváří pružnější prostředí, které lze označit jako „Seznam Cloud“. Nejde o to, že by z Kokury měla běžet další varianta Azure či AWS. Jde spíše o to, že infrastruktura Seznamu má fungovat více jako privátní cloud usnadňující automatizaci, jednotnou správu a další s tím spojené procesy. To je ostatně ten cloud, o kterém se pořád mluví.

Externí datové centrum Seznamu pro účely testování.
Autor: Seznam.cz

Externí datové centrum Seznamu pro účely testování.

Seznam už se dostává do stavu, kdy může přemýšlet více jako Google a další velké internetové firmy, které se při budování infrastruktury řídí především vlastními požadavky a interním vývojem a úpravami. Vlastní serverové aplikace už si Seznam píše dlouho, teď ale aktivně začíná řešit otázku takzvaného open hardwaru.

„Do budoucna bychom chtěli sestavovat vlastní serverový hardware. S rostoucí velikostí už to dává smysl,“ říká technický šéf Seznamu. Firma si ho samozřejmě nebude přímo sama vyrábět. Spíše se vydá podobnou cestou, jako je Facebookem rozjetý Open Compute Project. V rámci něj se dají získat designy hardwaru, které je pak možné upravit a nechat vyrobit třeba v Číně.

Výrobci serverů a dalších technologií neustále přidávají nové funkce, které často hráči typu Seznam nevyužijí, a novinky naopak často dělají neplechu v konfiguracích a provozu. Internetové podniky s velkou infrastrukturou potřebují co nejčistší fungování bez zbytečného balastu kolem. I proto se velká jména snaží k open hardwaru připojit a vycházet zákazníkům vstříc, viz třeba můj článek z texaských laboratoří Dellu.

UX DAy - tip 2

Seznam v podstatě nepoužívá tradiční výkonná disková pole a storage skládá z tradičních serverů. Tato praxe se nezmění, a naopak tento trend bude spíše posilovat. Firma chce postupně přecházet na SSD disky. Pečínka věří, že do dvou let už jich v Seznamu bude většina.

Změny nastanou i u sítí. „Teď v datovém centru běžíme na vrstvě L2, což je hodně uzamčená záležitost (takzvaný vendor lock-in). My ale chceme sítě maximálně zjednodušit, podobně jako to má třeba Google. Budeme tak chtít využívat čistě IP a BGP protokol a i v rámci datacentra využijeme routovaný provoz,“ nastiňuje Pečínka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).