Hlavní navigace

Seznam.cz poprvé koprodukuje celovečerní film. O Miladě Horákové

20. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

První klapka celovečerního filmu o Miladě Horákové padne začátkem dubna v Terezíně, chlubí se firma na blogu své videoslužby Stream.cz.

Už v roce 2016 by měl do českých kin dorazit nový film Milada o osudech političky Milady Horákové, kterou v roce 1950 po vykonstruovaném procesu popravil komunistický režim. Nevíme zatím, jaké bude mít filmové kvality. Víme ale, že se do historie českého internetu zapíše tím, že jeho vznik spolufinancuje Seznam.cz.

Film natočí režisér, scénárista a producent David Mrnka. Snímek podle něj vznikne v angličtině a hrát v něm mají tuzemští i zahraniční herci. Seznam.cz snímek po uvedení v kinech na jaře 2016 nabídne divákům i online, uvedla firma na blogu své videoslužby Stream.cz.

Mrnka o natočení filmu usiluje už přes osm let. Peníze zkoušel v roce 2013 vybrat mimo jiné i v kampani na crowdfundingové platformě Hithit – místo požadovaného milionu korun ale uživatelé poslali jen 61 tisíc a kampaň tak skončila neúspěchem. 

Titulní roli podle tehdejších informací měla hrát buď americká nebo britská herečka, z českých herců měli ve snímku hrát Karel Roden nebo Klára Issová. Aktuální obsazení zatím producenti nezveřejnili.

Trend, kdy internetové firmy vstupují do výroby filmů, tak dorazil i do Česka. V zahraničí patří k průkopníkům Amazon nebo Netflix. E-komerční obr má pro natáčení pořadů a filmů vlastní divizi, která vyrábí obsah pro jeho online videopůjčovnu Amazon Prime Instant Video. 

BRAND24

Amazon nedávno se svým seriálem Transparent bodoval na Zlatých Globech, angažoval Woodyho Allena a slibuje, že natočí až 12 filmů za rok. A hlavně: slibuje, že online premiéry budou jen několik málo týdnů po uvedení v kinech.

Do natáčení původní tvorby se už naplno pustila i americká online videopůjčovna Netflix – po úspěchu seriálu House of Cards oznámila, že snímek Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend letos v srpnu uvede na internetu zároveň s premiérou v kinech IMAX (nutno dodat, že se na začátku nebude promítat v jiných kinosálech).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).