Hlavní navigace

Seznam.cz spustí obdobu StreetView a offline mapy pro Android a iOS

24. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz
Seznam v květnu začne s panoramatickým fotografováním Česka. Na podzim bude k dispozici fotomapa Prahy. Letos se na Mapy.cz objeví také 3D mapy.

Zástupci Seznam.cz na dnešní tiskové konferenci představili několik novinek, na které se v průběhu roku mohou těšit uživatelé služby Mapy.cz. Asi nejpřekvapivější z nich je funkce s názvem Panorama. Jedná se o obdobu služby Google StreetView. Seznam tak prý reaguje na požadavky uživatelů, kteří po této funkci už nějakou dobu volají. Panoramatické fotografie budou pro Seznam.cz pořizovat společnosti Geodis a GIS Stavinvex pomocí automobilů vybavených fotoaparáty. 

Když budete mít štěstí, už v květnu můžete toto auto potkat v ulicích.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Když budete mít štěstí, už v květnu můžete toto auto potkat v ulicích.

V současné době jsou k dispozici tři a do ulic tuzemských měst by se měly vydat už v květnu. Nejdříve budou ke spatření v Praze. Tu zvládnou kompletně nafotit zhruba za dva měsíce. Podle Pavla Zimy, generálního ředitele, Seznam.cz, budou auta jezdit na směny, dokud bude světlo. V případě hezkého počasí budou fotit velké a významné části měst, při nepříznivém počasí se zase vydají do menších a méně frekventovaných ulic.

Hlavní rozdíl mezi StreetView a Panorama má být v kvalitě a pokrytí. Google při fotografování pořizuje snímky zhruba každých 20 metrů. Automobily, které má nasmlouvané Seznam, budou fotit co 3 metry. Rychlost vozidel je omezena na 70 km/h. Do dvou let chce Seznam takto nafotit celou Českou republiku. Firmu to přijde na desítky milionů korun.

Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé i malé vedlejší uličky, kterou v ČR máme. Budeme usilovat i o to, abychom dostali povolení vjet na místa, kam se za normálních okolností autem nedostanete, říká Pavel Zima.

„Celá Česká republika“ by v pojetí Seznamu měla znamenat zhruba třikrát více lokalit, než které jsou dostupné nyní na na „českém“ StreetView.

Seznam si celou akci nechal schválit Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Právě s ním měl v minulosti problémy při fotografování českých ulic i Google. Úřadu se třeba nelíbilo, že kamera byla umístěna příliš vysoko a nahlížela tak při snímkování za ploty a do oken lidí. Nakonec se Google s ÚOOÚ dohodl, že snímky bude pořizovat z výšky 2,3 až 2,4 metrů.

Kamery dodavatelů Seznamu budou snímat okolí z výšky 2,4 metrů. Obličeje lidí a SPZ aut budou před umístěním na web rozmazány. Pokud nebudou majitelé nemovitostí souhlasit s jejich zveřejnění v Panoramě, budou moci zažádat o jejich rozmazání. 

Kamerou umístěnou ve výšce 2,4 metrů. Obličeje a SPZ budou dodatečně vymazány.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

Kamerou umístěnou ve výšce 2,4 metrů. Obličeje a SPZ budou dodatečně vymazány.

Praha by se v rámci Panoramy měla objevit na Mapy.cz koncem léta či na začátku podzimu. Po Praze přijdou na řadu další velká města. Konkrétní harmonogram ale představen nebyl.

3D mapy

Kromě panoramatických fotografií nabídnou letos Mapy.cz také 3D vizualizace 180 tuzemských měst. Bude se jednat o ta města, u kterých už jsou nyní na Mapy.cz k dispozici šikmé snímky. 3D mapy jsou totiž vytvářeny kombinací leteckých a šikmých snímků.

3D mapy by letos měly být k dispozici pro 180 tuzemských měst. Na snímku je Malostranské náměstí v Praze.
Autor: Martin Vyleťal, Lupa.cz

3D mapy by letos měly být k dispozici pro 180 tuzemských měst. Na snímku je Malostranské náměstí v Praze.

I po spuštění 3D map však zůstanou na Mapy.cz zachovány i snímky z ptačí perspektivy. V příštím roce plánují v Seznamu rozšířit počet lokalit, u kterých budou dostupné i 3D mapy, o horské terény či turistické cíle.

Uživatelské aktualizace

V červnu plánuje Seznam spustit i novou funkci, která přispět k větší aktuálnosti dat na Mapy.cz. Uživatelé budou moci pomocí snadno ovladatelného kreslítka označit chybu a následně k ní připojit svůj komentář. Ten bude následně ověřen kartografickou redakcí, která případné změny zanese do ostré verze služby Mapy.cz nejpozději do třech pracovních dnů od obdržení oznámení.

BRAND24

Uživatelská aktualizace.
Autor: Seznam.cz

Uživatelská aktualizace.

Offline mapy

Na přelomu června a července nabídne Seznam také slibované offline mapy pro mobilní telefony. Mobilní aplikace bude k dispozici pro mobilní telefony s operačním systémem iOS a Android. 

Připravované offline mapy pro chytré mobilní telefony. Podoba ostré verze aplikace může doznat ještě drobných změn.
Autor: Seznam.cz

Připravované offline mapy pro chytré mobilní telefony. Podoba ostré verze aplikace může doznat ještě drobných změn.

Bude obsahovat veškeré mapové podklady pro Českou republiku a její velikost by měla být okolo 300 MB. Aktualizace budou probíhat prostřednictvím inkrementů, nebude tedy nutné stahovat při každé aktualizaci znovu celou aplikaci. Součástí aplikace bude i turistický obsah, například tipy na zajímavé výlety. Nicméně k vyhledávání, plánování a zobrazování turistických informací bude aplikace potřebovat i nadále přístup k Internetu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).