Hlavní navigace

Seznam má vlastní platební systém

9. 1. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Portál Seznam nabídl uživatelům novinku – platební systém Seznam Peněženka. Na plnohodnotný peněžní systém na českém Internetu však stále čekáme. Peněženkou můžete platit pouze v rámci Seznamu, její možnosti a uplatnění jsou velmi omezené, čemuž brání i přísné zákony – portál si s nimi, alespoň pro provoz na vlastním území, údajně poradil.

Seznam vstupuje do nového roku se službou, na kterou si zatím netroufla konkurence ani světová jednička Google – vlastním platebním systémem. Je zřejmé, že od Seznam Peněženky těžko můžeme očekávat další PayPal nebo hypotetický Google Wallet, protože negativní společenské nahlížení na elektronické platby a zároveň nepřející zákony znamenají velkou překážku. Nicméně právě váha největšího tuzemského portálu má potenciál k prolomení českých ledů. Proto by nebylo vhodné podobné snahy přehlížet.

Seznam zavedení platebního systému oznámil koncem minulého roku, u příležitosti sloučení vlastního freemailu se serverem Email.cz (který koupil v létě). Novou službu tehdy inzeroval v tiskové zprávě takto: Seznam Peněženka je jednoduchá služba, která uživatelům umožňuje provádět na Internetu drobné platby od několika korun až po tisícikoruny. Služba je v první verzi určena pro platbu za služby Seznamu, jako je posílání SMS, inzerce a podobně.

Na první pohled se zdálo, že by se mohla narodit mikroplatební internetová peněženka, tedy systém, který v dějinách českého Internetu neměl na růžích ustláno. Už určená výše kreditu (100 – 10.000 korun), kterým můžete disponovat, ale napovídá, že o mikroplatbách dnes řeč nebude.

Jak to funguje

Pomýšlíte-li na využití Seznam Peněženky, musíte být registrovaným uživatelem e-mailové služby v doménách @seznam.cz a @email.cz. Po aktivaci (respektive přihlášení na penezenka.sez­nam.cz) získáte přístup ke kreditu, jenž si můžete nabít částkou od 100 korun do 10.000 korun prostřednictvím klasického platebního příkazu (a zadáním variabilního a specifického symbolu) nebo eBankou. První způsob je pochopitelně značně pomalejší. Potvrzení o navýšení vám spolu s jednoduchým daňovým dokladem přijde e-mailem, vše můžete sledovat ve webovém rozhraní.

Se svými penězi na „účtu“ Seznamu lze nakládat omezeně, platíte jen za služby portálu. Nemůžete částku poukázat uživateli a ani zpětný výběr není zrovna pohodlný, což je vzhledem k bezpečnosti výhoda i nevýhoda: uživatel musí zaslat Seznamu přípis s úředně ověřeným podpisem a číslem účtu. Přijde mu však částka snížená o 50 korun, což je manipulační poplatek, který si portál účtuje.

Jsou vaše peníze v bezpečí?

Pro bezpečnou komunikaci se serverem je využíván protokol SSL, který však určitě neuchrání účty s banálním heslem typu „12345“, tolik oblíbeným na freemailových serverech. Ani provozovatel se necítí být za vaše peníze odpovědný – v podmínkách sice deklaruje snahu zajistit Peněžence spolehlivost a bezpečnost, avšak je z obliga s ohledem na „důvody vyšší moci“ při dočasné nefunkčnosti, nedostupnosti, zneužití a nesprávném použití bez příčinné souvislosti s jednáním Seznamu.

„Důvody vyšší moci je termín právní teorie, který rozvádí judikatura a který zejména označuje okolnosti vylučující odpovědnost povinného subjektu, např. živelné pohromy. Jinými slovy: pokud se v serverovně stane něco neočekávaného nebo začne zemětřesení, nebude moci Seznam.cz nahradit vzniklou újmu,“ říká Rita Gabrielová, mluvčí Seznamu.

V podmínkách ke službě Seznam Peněženka je sice zmíněno, že provozovatel nenese odpovědnost za případné škody, které vzniknou uživateli tím, že nebude informován o změnách služby pouze proto, že ji pravidelně nevyužívá. Čistě teoreticky by ale mohlo dojít k následujícímu: uživatel se po šest měsíců nepřihlásí do své e-mailové schránky (nebo do 14 dnů od registrace, schránku na Seznamu nemůže uživatel zrušit sám), což automaticky podle obecných podmínek znamená vymazání účtu. Měl by tak zároveň ztratit přístup i ke své Peněžence.

„Peníze uživatelů zůstanou na jejich účtu i po uvedené lhůtě, nikdo s nimi nebude nijak manipulovat,“ říká Rita Gabrielová. Zda se s e-mailovou schránkou zruší i Peněženka, je ale dále záhadou. Řešením může být vrácení kreditu, které Seznam avizuje v případě nedodržením podmínek Peněženky (byť se o nutné periodicitě návštěvnosti a eventuálním zrušení účtu nezmiňují) ze strany uživatele.

SMS brána pro spammery?

V současnosti jsou mé úvahy bezpředmětné, protože Peněženkou lze hradit jedinou službu – posílání textových zpráv prostřednictvím SMS brány, která se nachází přímo v e-mailové schránce.

SMS brána je další novinka, jež vznikla po splynutí dvou e-mailových služeb. Milovníci textovek ocení jednokorunový tarif za zprávu u všech operátorů, potenciální spammery potěší široký úložný prostor Peněženky (kredit 100 – 10.000 Kč) a hlavně možnost hromadného rozesílání. Ke spokojenosti jim chybí už jen přímý výběr čísel z adresáře, protože nabízený odkaz nefunguje…

Podmínky zneužívání SMS brány k reklamním účelům zakazují: „Běžným použitím se pro účely těchto Smluvních ujednání rozumí zasílání PŘIMĚŘENÉHO počtu SMS zpráv do českých GSM sítí. Uživatel nesmí SMS bránu serveru využívat pro rozesílání hromadných reklamních zpráv, nadměrných notifikací apod. SMS bránu serveru je zakázáno používat pro jakékoliv jiné dávkové rozesílání zpráv.“

Těžko říci, zda má Seznam k dispozici účinnější nástroj než výše zmíněný odstavec. V případě, že dojde k porušení pravidel, Seznam zamezí dobití kreditu – vložený kredit pak do jednoho měsíce vrátí zpět.

Kde budeme platit dále?

Je pochopitelné, že Peněženka nevznikla pouze za účelem posílání SMS, Seznam ji plánuje nasadit také na další své servery. Které to budou? Nabízí se Sreality.cz, Sauto.cz, Sbazar.cz, nebo Sprace.cz, kde může být užitečná při vkládání placených inzerátů.

Nejlepšího uplatnění by dle mého dosáhla na serveru Smobil.cz, kde se za melodie a zvuky na mobily všeho druhu platí prostřednictvím PR SMS. Při případném zavedení Peněženky by provozovateli připadl podíl dosud odevzdávaný operátorům. Jenže „Smobil Seznam provozuje ve spolupráci se společností Kaora, která jej bude zajišťovat i nadále. Jsme jen technickým partnerem projektu“, prozrazuje Rita Gabrielové informaci, kterou se překvapivě na stránkách nikde nedočtete. Službu má technicky zastřešovat také společnost Pipeline, v minulosti se na Smobil podílel i PayNet s kartou i-plus, která se neujala.

Ať už Peněženka bude fungovat kdekoli, jedno je jisté – neopustí území Seznamu.

Peněženka, Monetka a zákon

Pokud bychom měli Seznam Peněženku přirovnat k jinému produktu, byla by jím bezpochyby Monetka společnosti Computer Press a.s, o které jsme psali před půl rokem. Podobností je mnoho, protože způsob fungování je prakticky stejný: do své „internetové peněženky“ Monetky si převedete peníze a pak s nimi hradíte služby a zboží na serverech, které přímo provozovateli Monetky patří, nebo s ním mají smlouvy. Převod peněz mezi uživateli rovněž není možný, výběr obnosu z účtu je podmíněn stejným poplatkem ve výši 50 korun.

Jeden velký rozdíl mezi oběma projekty existuje – Monetka se po celou dobu existence (od roku 2002) potýkala se zákonem o platebním styku č. 124/2002 Sb., který upravuje vydávání a užívání elektronických platebních prostředků; nutný tak byl souhlas ČNB, ale i třeba omezení horní hranice zákaznického účtu na 4500 korun, což Seznam překračuje. Porušuje snad zákon? Odpověď je s nejvyšší pravděpodobností záporná, protože Seznam Peněženku používá jen pro své vlastní služby a nikoliv „mimo“.

Určitě bychom si nedovolili přinést na trh něco, co je nezákonné. Proto jsme tuto službu konzultovali jak s právníky, tak s finančním úřadem a s daňovým poradcem. Podle posudku právníků nejde o elektronický platební prostředek ve smyslu zákona č. 124/2002 Sb., proto se na ni nevztahuje uvedený limit. Peněženka je jen prostředek úhrady plateb za naše služby pro naše uživatele, nikoliv elektronický platební prostředek prostřednictvím elektronických peněz, tvrdí Rita Gabrielová.

Zákon rozlišuje ve třetí části elektronické platební prostředky a elektronické peněžní prostředky (a elektronické peníze), přičemž elektronické peněžní prostředky jsou podle tohoto právního názoru regulovány přísněji a vyžadují zmíněnou výjimku od ČNB. Elektronické platební prostředky zákon definuje jako prostředek vzdáleného přístupu k peněžní hodnotě, při jehož užívání se zpravidla vyžaduje identifikace držitele osobním identifikačním číslem přiděleným vydavatelem nebo identifikace jiným způsobem. Elektronickým peněžním prostředkem je platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v elektronické podobě a který je přijímán jako platební prostředek i jinými osobami než jeho vydavatelem.

K čemu Seznam Peněženka?

Plánujeme zatím jen nějaké úpravy pro právnické osoby, například navýšení kreditu „na fakturu“. K tomu je ale třeba spustit službu, pro kterou bude taková operace smysluplná, říká Rita Gabrielová.

BRAND24

Peněženka nyní těžko může Seznamu přinášet nějaký viditelný přímý prospěch, zato se jedná o zajímavou investici do budoucna, ze které portál může později těžit. Na současném mizerném stavu na poli e-komerce potažmo mikroplateb ale zatím nic nezmění – Peněžence schází větší flexibilita (nepružnost při nabíjení kreditu, převádění a vybírání částek) a širší možnost uplatnění.

Kdy se dočkáme plnohodnotného internetového platebního systému? Kdo ví, třeba nás Peněženka ještě překvapí – k provozování podobného systému je nutná bankovní licence a Seznam partnera z bankovního prostoru má.

Využijete Seznam Peněženku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).