Hlavní navigace

Názory k článku SID 2009: do boje proti kybernetické šikaně!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2009 14:23

    Petr (neregistrovaný)
    Zdravim,
    až vaši 13 letou dceru vyfotí spolužačky jak sedí na záchodě, vystaví to na webu a vaše dcera vám bude doma brečet v koutě že už do školy nepůjde, protože se jí všichni vysmívají, pochopíte ....
  • 13. 2. 2009 12:23

    Tom (neregistrovaný)
    Nevím, nevím jestli někomu pomůže vypnutí aplikace/přístoje, když bude šikanován např. pomocí webové stránky - ta přece existovat nepřestane a nepříjemné vědomí o ní také ne.

    Pokud je dítě šikanováno grázlem ze sousedství, tak "nevycházet" také nebude řešení.
  • 13. 2. 2009 15:09

    Cobra (neregistrovaný)
    Vidíte, taková alternativa mě nenapadla... Už chápu... Nicméně napadá vás, jak by se tomu dalo účinně zabránit? Teda kromě zákazu vystavování jakýchkoliv obrázků na internetu?

    Navíc v tomhle případě mám jasný důkaz nějakého protiprávního jednání a zákon nabízí řešení situace, kdy je osoba focena bez jejího souhlasu... Kdežto v případě fyzické šikany žádný důkaz nemám, obvykle je to tvrzení proti tvrzení...
  • 14. 2. 2009 14:50

    A (neregistrovaný)
    o nějaké šikaně na internetu, nebo v online světě, když jde ve většině případů o šikanu PROSTŘEDNICTVÍM moderních komunikačních a jiných technologií (internet, mobily, kamery). Kdyby se rozmohlo vyvěšování posměšných pamfletů na sloupech veřejného osvětlení, také by nikoho nenapadlo mluvit o šikaně na sloupech a říkat "nebezpečné sloupy pouličního osvětlení a jak se před nimi chránit".
  • 15. 2. 2009 1:06

    Tom (neregistrovaný)
    Částečně souhlasím (např. ohledně celebrit), ale:
    - existence něčeho, co člověka nějak vážně poškozuje (např. nějaká nepravdivá informace), mu prostě vadit může - neříkám, že oprávněně, ale pochopil bych to.

    - nemůžu se smířit s tím, že řešení problému "grázl ze sousedství", je přestěhovat se. To někdy ani moc nejde a grázl by si patrně stejně našel někoho jiného - tady je myslím potřeba zakročit a protiprávnímu jednání zabránit.

    A některé věci je potřeba jako protiprávní teprve označit - např. z případu "stalkingu" (obtěžujícího sledování, nebo tak nějak) jsem pochopil, že bez legislativní změny není u nás v tomto případě šance na obranu.
    Myslím, že jsou věci, které by měly být definovány jako nepřípustné a člověk by měl mít šanci se domáhat, aby nebyly prováděny.
    Ne jen utíkat a vypínat komunikační kanály.
  • 15. 2. 2009 8:17

    Petr (neregistrovaný)
    Já myslím že správně je A) i B). Ono totiž rada "když tě bijou, tak buď silnej, zajdi si na karate a vrať jim to" není dobrá pro každého. 13letou holku co jde zrovna do puberty a začíná se zajímat o kluky kolem sebe těžko přesvědčíte, že má být v pohodě a nic si z toho nedělat. Je to trošku něco jiného, než když se s kámošem společně zasmějete tomu, jak jste se zase jednou ožrali.

    Oběti násilí jsou vždycky ti slabší, které je možné šikanovat - ať už fyzicky, nebo psychicky.

    To je jako s oběťmi domácího násilí. Taky nechápu, jak může ženská zůstávat s chlapem, co jí bije. Měla by ho opustit a zažalovat. Kdyby to tak vždycky bylo, nebyla potřeba žádná kampaň proti domácímu násilí ...
  • 15. 2. 2009 17:14

    :-) (neregistrovaný)
    A v čem je to jiné? Že já se tomu zasměju a ona z toho málem skáče z okna? OK, rozdíl je jen uvnitř její a mojí lebky - proto hledejme problém tam, kde skutečně je! V mysli...

    Taky jsem byl v pubertě a podobné věci mi byly šumák... Navíc u psychické šinakany ani na karate chodit nemusí - stačí se prostě změnit a začít MYSLET JINAK!

    Tohle je ale především o rodičích a výchově - jestliže ji rodiče sami vnucují pasivně-submisivní roli, tak je holka holt v prdeli - z toho se asi nedostane, je dost takových dětí.

    Dělal jsem vedoucího na dětských táborech a podobně šikanovaných dětí jsem znal povícero - za tři týdny, co tábor trval měly děcka po traumatech z vrstevníků - všichni do jednoho!

    Celkem se jednalo za celou dobu asi o 4 nebo 5 dětí.

    --

    Každopádně opravdu každý prostě silný není, jsou i slaboši a ti jsou odsouzeni k tomu, že je věčně někdo bude odstrkovat... A nemusí to být zrovna šikanování, ale v obchodě se jim obsluha nebude věnovat víc než musí, v zaměstnání budou vždycky poslední šmuci - ale nesvaloval bych to na okolí, je volba každého jestli bude silný nebo slaboch!

    A řešit tyto fotky, videa atd. nějakými nařízeními, zákazy nebo zákony - to je řešení hodno slabocha - své problémy přenese na společnost!

    Silný člověk se k tomu postaví čelem!

    --

    Chci jen říct, že společnost by měla děti učit být silnými, kdo nesnese fotky jak sedí na záchodě, jak chce snést třeba tlak na výběrovém řízení v dospělosti?!
  • 14. 2. 2009 23:18

    :-) (neregistrovaný)
    Pokud někomu vadí, že něco existuje, tak není zcela normální - stačí přece, že se na to nemusím dívat a číst si to, když se mi to nelíbí...

    Pokud je dítě šikanováno grázlem ze sousedství a například se přestěhuje, tak je taky jedno, že "grázl dál existuje" :-))

    --

    Kyberšikana je hlavně o psychice "šikanovaného", protože přiznejme si - ať už "star wars kid" nebo jiné známé "on-line šikanované celebrity" - většinou nejsou zcela normální jedinci a působí legračním dojmem jenom pohled na ně i když vůbec nic nedělají... To, co z nich nakonec udělá "šikanované celebrity" je právě jejich snaha o to, aby to video, web atd. "přestal existovat" a lidi baví se dívat na to, jak se tyto děti hystericky vstekají pokaždé, když někde na takový obsah narazí - což se děje často, protože ho samy téměř psychopaticky vyhledávají :-))
  • 13. 2. 2009 14:52

    Tom (neregistrovaný)
    Velmi dobrý příklad. A možné jsou bohužel asi i horší věci.

    Nemyslím si sice, že by kyberprostor byl o moc nebezpečnější než reálný, poskytuje jen jiné prostředky - v některých případech ale silnější a lehce zneužitelné.
  • 13. 2. 2009 13:50

    Cobra (neregistrovaný)
    Přidávám se :-)

    Osobně nějak nerozumím tomu, jak je možné někoho šikanovat "na dálku". Vždycky jsem si totiž myslel, že u šikany je potřeba šikanující a šikanovaný a šikana je namířena na šikanovaného nikoliv na někoho třetího. Pokud útoky šikanujícího nějak odfiltruji, přestávám být šikanovaným.

    Výše někdo vzpomínal webovou stránku... Pokud na tu stránku nepolezu, nebudu šikanovaný ne? A navíc bych měl v ruce jasný důkaz protiprávního jednání (pomluvy apod.). To stejné u sms a prozvánění...

    Vycházím z tohoto: Dítě ve škole šikanuje větší a silnější spolužák... Přeložím dítě na jinou školu... Je dítě pořád ještě šikanovaným? Není...
    Když si změním číslo mobilu nebo mobil vypnu, přestávám být šikanovaným taky...

    Podle mě je tedy kybernetická šikana nesmysl...

    A děti? Děti by měli chránit především rodiče, nikoliv nějaká právní nařízení a mezinárodní orgány...
  • 13. 2. 2009 9:05

    :-) (neregistrovaný)
    kyberšikaně nejlépe zabrání křížek v pravém horním rohu, u mobilů tlačítko vymazat nebo odmítnout :-)))

    zbytek poroblémů se týká psychiky daného jedince a je to jen jeho osobní problém... spáchá-li pak takový jedinec sebevraždu, v podstatě ozdravil lidskou DNA od nežádoucího kódu a patří mu naše uznání :-)))
  • 13. 2. 2009 11:26

    ivdo (neregistrovaný)
    Chybí mi tady opačný pól stupnice v anketě, marně hledám možnost o hodně méně. Docela by mne zajímalo kolik lidí by si vybralo tuto možnost.
  • 13. 2. 2009 22:10

    :-) (neregistrovaný)
    Ano, pochopil jsem :-)) Mě se ve škole děti taky snažili "šikanovat" - nepochodili... Naučil jsem se být silný a s životem se nemazlit!

    Svoji dceru byste měl učit né jak hystericky jít po každém, kdo zveřejní nějakou kompromitující fotku - ale jak být silný, jak si to nebrat a jak se připravit třeba na to, že příště to může být ještě horší!

    Připravte ji raději než na "boj s kybernetickou šikanou", na boj sama se sebou - protože dnes ji vyfotí spolužačka na záchodě... V 18ti jí vyfotí přítel při sexu a pošle to třeba kámošům... nebo ji někdo vyfotí jak opilá blbije na večírku opřená o zeď :-) A podobných situací v životě může nastat miliarda - NEJEN VE ŠKOLE :-)

    A máte dvě možnosti:

    a) buď se budete snažit změnit všechny, všechno a celý svět okolo

    b) změňte sebe a svoje reakce

    --

    Já jsem zvolil B a nemám problémy s fotkami - mimochodem taky bylo natočeno moje video na maturiťáku: Ožralej na záchodě s rozepnutým sakem vyřvávám nějaký hlášky a okolo mě je to doblitý (ne ode mně :-))... To video taky viděla celá škola, ale protože jsem to neřešil a sám se tomu zasmál, tak dnes po letech už si na to nikdo ani nevzpomene a dokonce, když jsem to chtěl vidět, tak už je to prý vymazané - což mě mrzí - rád bych zavzpomínal :-))

    Navíc možnost B přináší i lepší práci, více peněz atd. Když člověk hledá chyby v sobě, je to vždycky lepší :-))

    --

    Víc k tomu nemám co dodat - já jsem měl taky svá videa šířená mezi spolužáky... Proto můžu s určitostí říct, že člověk, který z toho má psychická traumata, páchá sebevraždy nebo dělá histerické scény má problémy sám se sebou a měl by navštívit psychiatra! :-)))

    Nebo je snad špatně, že jsem v pohodě? :-)) Možná bych měl navštívit psychiatra já, abych dostal správný histerický záchvat... Co myslíte? :-DDD
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).