Hlavní navigace

Silicon Valley roste konkurence v Texasu. IT firmy i zaměstnanci míří do Silicon Hills

25. 10. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Nízké daně, nižší ceny, dobré univerzity, teplé počasí, růst městského centra, spousty firem a lidí. O Austinu se v amerických IT kruzích mluví stále více.

Před pár měsíci se v texaském hlavním městě Austinu stalo něco, co ani v Evropě nebývá příliš obvyklé – populární služby Uber a Lyft, které díky technologiím mění zažité pořádky v přepravě lidí, oznámily, že město opouští. Reagovaly tak na tlaky politických představitelů. Podle mnohých zástupců Silicon Valley to mělo pro metropoli Texasu znamenat velký problém.

Austin a celá na něj navázaná oblast totiž aspiruje na to stát se silným konkurentem technologického údolí v Kalifornii. A podle kritiků z Valley, složených zejména z elitářských rizikových investorů, prostě nejde postavit technologický hub bez toho, aniž by zde působil Uber.

Stačí se ale přiblížit k renovovanému kampusu University of Texas, jedné z největších vysokých škol ve Státech, a hned na kraji u silnice je vidět, že nastalá situace naopak přinesla trochu jiný efekt. Studenti, kteří se snaží začít podnikat, na semafory či osvětlení lepí letáky s tím, že konec Uberu a Lyftu není problém a že zájemci o dobrou přepravu mají vyzkoušet jejich nově zformované služby.

Oživené mladé centrum

Pár desítek minut pěšky od univerzity směrem k řece Colorado obejdete Texas State Capitol, po Washingtonu druhý největší v USA, a začíná typické americké městské centrum (downtown). Tam už stojí řada mrakodrapů a několik dalších je rozestavěných, všude je vidět nějaký jeřáb. Buďto značí bublinu, nebo naopak zájem o centrum jako takové. Jednu z dokončovaných třicetipatrových budov už má zamluvenou Google, který sem v příštím roce přestěhuje lokální zaměstnance.

Jak to v Austinu vypadá? Podívejte se:

V centru Austinu v současné době pracuje zhruba 15 tisíc lidí, kteří dělají pro technologické firmy. Číslo každý rok narůstá. V celé metropolitní oblasti je podle oficiálních statistik kolem 5500 firem zaměřených na technologie. Centrum láká především mladé lidi, kteří nechtějí žít tradiční americkou idylu – a sice pracovat v maximálně třípatrových budovách s obřími parkovišti mezi sítí nekonečných dálnic.

„Brzy budu končit studia a už mám domluvenou práci v Googlu. Jsem rád, že můžu zůstat v centru a chodit do práce pěšky, případně jezdit na kole. Nechci každý den trávit i hodiny v zácpách za volantem,“ říká u stolu pod stromem v kampusu texaské univerzity mladík Dylan, který studuje počítačové vědy.

Abyste zažili kontrast s ožívajícím centrem, nemusíte chodit zase tak daleko, stačí se v Texasu přesunout do Houstonu. Tam se lidé ráno auty z celého okolí nahrnou do podzemních garáží či parkovacích domů, a po páté hodině odpolední zase odjedou. Město se pak zcela vylidní a zůstává v něm jenom pár bezdomovců a po dlouhých avenue se valící kulaté keříky, jako v nějakém westernovém filmu.

Silicon Labs v centru Austinu.
Autor: Jan Sedlák

Silicon Labs v centru Austinu.

Naopak Austin zavádí veřejné půjčovny kol, vznikají zde restaurace, kluby, společenské podniky. V centru postupně rostou nové a nové bytové domy – často výškové budovy s balkóny, které je v posledních letech možné vidět také na břehu Manhattanu, případně v Číně. Pro developery je stavba bytovek v centru zajímavá právě díky ambicím mladé technologické generace, která nechce, alespoň prozatím, bydlet na předměstí.

Okraj pro staré

U starší generace je to ale přesně opačně. Jakmile se autem vydáte mimo centrum, v podstatě nepoznáte rozdíly mezi Silicon Valley a oblastí širšího Austinu. Plné silnice, obří parkoviště, žádné chodníky a všude technologické firmy. V nich většinou pracují lidé, kteří bydlí v domech, mají děti a do práce jezdí autem.

Okolí Austinu je podobné Silicon Valley, všude samé dálnice, obří parkoviště a nízké budovy ve firemních kampusech.
Autor: Jan Sedlák

Okolí Austinu je podobné Silicon Valley, všude samé dálnice, obří parkoviště a nízké budovy ve firemních kampusech.

Tento koncept Austinu vznikl historicky a vyrostly v něm mnohé lokální společnosti typu Dell, který zde má své hlavní světové sídlo. Při cestě autem touto pro Evropana nehezkou oblastí lze narazit na IT kampusy firem typu General Motors, AT&T, IBM či AMD, sídlila zde také Motorola a další značky. Do toho se právě zejména v centru zabydlují mladá jména typu Dropbox, Box, Facebook, Atlassian, Google, Amazon.

Celá oblast Austinu skutečně začala Silicon Valley konkurovat. V místě už je několik technologických firem, které zde zaměstnávají alespoň dva tisíce lidí, patří mezi ně i Apple, Samsung a Microsoft. Austin je jednou z nejrychleji rostoucích oblastí ve Spojených státech. Více než polovina obyvatel už nejsou domorodci, ale lidé přestěhovaní z různých koutů – včetně Silicon Valley a New Yorku.

Statistiky říkají, že mezi léty 2001 až 2013 se v Austinu zvedl počet zaměstnanců v technologickém sektoru o vyšší desítky procent a lze předpokládat, že se za další léta procenta ještě navýší.

Možnost dovolit si bydlení

„Všechno, co dělá Silicon Valley, děláme také, jen v menším měřítku,“ říká Julie Huls z Austin Technology Council. To má podle ní přinášet výhody. Mimo jiné to, že náklady na život a působení v Austinu nejsou tak přemrštěné jako třeba v San Francisku a okolí, kde už se platí naprosto šílené částky i za jednu postel ve společném bytě.

Zatímco v Austinu si lze jednopokojový byt pronajmout za měsíční částku kolem tisíce dolarů, v San Francisku už je to i více než 3600 dolarů. „Zvažoval jsem odchod do Silicon Valley, ale náklady na život jsou tam vysoké, zde poměr platu a cen vychází mnohem lépe. Výplatu sice budu mít o něco nižší, ale životní úroveň ve výsledku vyšší,“ navazuje student Dylan.

Počítačové sekce na University of Texas mají své slavné sponzory ze světa byznysu.
Autor: Jan Sedlák

Počítačové sekce na University of Texas mají své slavné sponzory ze světa byznysu.

Relativně rozumné ceny vyhovují také menším firmám, které nemají takové možnosti přeplácet lidi, jako si může dovolit třeba Google. V Silicon Valley je kvůli tomu velice těžké sehnat kvalitní zaměstnance, v Austinu to stále jde snáze.

Přesun lidí do centra Austinu už nicméně začíná přinášet tlak na ceny a není samozřejmé, že se absolvent hned zmůže na vlastní bydlení. Velká část mladých lidí nicméně bydlí do vzdálenosti zhruba 10 kilometrů od centra. U některých firem už rostoucí ceny vytváří tlak na stěhování. A ve městě se také rozmáhají co-workingové prostory typu WeWork, díky čemuž lze ceny na pracovní místo srazit.

Mladá generace se městem táhne jako zlatá nit. Zdejší vysoké školy každoročně generují dostatek studentů a například již zmiňovaná University of Texas zajišťuje i kvalitní počítačové inženýry, designéry a další profese. Zdejší IT fakulty sponzorují lidé jako Michael Dell nebo Bill a Melinda Gates. Austin má tím pádem vzdělané a zároveň stále relativně levné lidi, alespoň tedy v porovnání s Kalifornií.

Skvělé daně a pobídky

Celý ekosystém do oblasti, které už se nějakou dobu říká Silicon Hills, láká další mladé lidi. Kolem toho se formují další aktivity. Například každoroční festival SXSW se dříve soustředil na hudbu a dnes jde o monstrózní akci, jejíž velkou součástí jsou i nové technologie.

Centrum Austinu.
Autor: Jan Sedlák

Centrum Austinu.

Vývoj Austinu je organický, k růstu ale výrazně pomáhá také stát Texas. Ten je obecně mezi podnikateli považován za jedno z nejlepších míst v Americe. „Podniká se zde nejlépe, je to ideální místo,“ míní třeba místní patriot Michael Dell. Austin je za ideální místo pro start podnikání označován i v řadě studií a analýz, naposledy se například umístil na prvním místě v žebříčku CNBC.

Texas a Austin mají nízké daně a stát poskytuje bohaté pobídky – dosahují i k 20 miliardám dolarů ročně. K dispozici jsou také granty, které propojují soukromou a veřejnou sféru a kupodivu vytváří i desítky tisíc nových míst.

To mimochodem pomáhá také dalšímu menšímu městu v Texasu, které je širší veřejnosti známé snad jenom kvůli kvalitnímu basketbalovému týmu z NBA, a sice San Antoniu. Tamní centrum rovněž začíná ožívat a díky firmám a propagátorům, jako jsou firmy Rackspace, láká mladé lidi kolem technologií. Pro Austin už v některých ohledech jde o konkurenci, jinak se ale města doplňují.

Ani jedno z měst se zároveň úplně nesnaží být stoprocentním klonem Silicon Valley, to ani nejde. Na věci jdou systematicky a po svém. A porovnání zatím úplně ani možné není. V Austinu stále chybí taková koncentrace investorů (postupně sem ale přichází) či masivní síť kontaktů. Akcelerátory typu TechStars už zde ale rozjely své pobočky a komunita se sama úspěšně více propojuje.

UX DAy - tip 2

Austin má také dobré letecké spojení z různých měst Spojených států a přímým letem se sem dá dostat také z Evropy. „A navíc je zde většinu času krásné teplé počasí,“ smějí se programátoři v jednom ze zdejších co-workingových centrech. Sice to i koncem října znamená přes 30 stupňů ve stínu, ale jim to vyhovuje.

Pokud by vás dění v oblasti více zajímalo, lze sledovat třeba stránky Silicon Hills News a Built in Austin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).