Hlavní navigace

Šípková televize aneb jak se budí IPTV

5. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stále častěji a se stále větší vehemencí se mluví a píše o přechodu na digitální televizní vysílání. Jedním dechem se ale mluví i o přechodu na DVB-T. Kam se poděla IPTV?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Digitalizace televizního vysílání v České republice má za sebou velký milník: Domažlicko je bez analogového terestricky šířeného signálu. Otázkou je, jestli hromadný úprk k DVB-T je tím nejlepším krokem vpřed. Nechci tvrdit, že DVB-T je slepá ulička, ale přijde mi přinejmenším jako oklika na cestě k něčemu, co se do moderní domácnosti vyžadující i moderní telekomunikační a zábavné technologii hodí podstatně více.

Mé sympatie má IPTV. Její možnosti z pohledu zákazníka téměř berou dech. Namátkou: browsdání po webu na televizní obrazovce, virtuální online videopůjčovny a televizní archiv, příjem určitých pořadů za jednorázovou platbu, e-banking s televizním ovladačem v ruce, různé komunitní služby a hry, nahrávání pořadů na server poskytovatele, listování v televizní nabídce včetně např. přetočení právě běžícího pořadu na jeho začátek a podobně.

Je škoda, že v České republice není velký poskytovatel s pořádným pokrytím, který by IPTV předvedl v plné parádě. O2TV od Telefóniky O2 má sice solidní pokrytí, ovšem z výhod IPTV nabízí jen malou ochutnávku. Volný TV má zase minimální pokrytí. Když se koukám kolem sebe, vidím, že lidé nejsou z přechodu na DVB-T resp. z konce analogu příliš nadšeni. Je pravda, že zatím nemají mnoho důvodů jásat a přechod znamená hlavně nudnou mediální masáž, zásah do rodinných rozpočtů a kolikrát i starosti s instalací a zprovozněním zvoleného zařízení.

BRAND24

Když už to všechno musí české domácnosti podstupovat, bylo by fajn, aby cílová technologie měla velkou budoucnost a bohaté možnosti rozvoje. V DVB-T ani jedno jaksi nevidím. Oproti analogu tu plusy samozřejmě jsou, ale já srovnávám hlavně s možnostmi IPTV. Jenže v Česku je IPTV zatím v plenkách a koncový zákazník při srovnání s DVB-T často vidí několik stovek měsíčně za IPTV na jedné straně a jednorázovou investici do set-top-boxu pro DVB-T na straně druhé. Když ho nebudete bombardovat argumenty pro IPTV, čemu dá asi přednost? Navíc si všímám, že u řady lidí existuje i jistá skepse k televizi z telefonní zástrčky.

Nemohu si pomoci, ale IPTV operátoři podle mě zaspali a současný humbuk okolo konce analogu nevyužívají v plné kráse. Hlavní problém je dle mého názoru ale v tom, že ještě nedokázali všechny základní výhody IPTV promítnout do parametrů svých služeb. Zatím to spíš vypadá jako satelitní platforma bez satelitu s malým předkrmem v podobě např. videopůjčovny k hlavnímu chodu, který snad za pár let přijde.

Jste spokojen(a) s tuzemskou nabídkou IPTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).