Hlavní navigace

Síť TEN-155 CZ zahájila provoz IP verze 6

16. 7. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Naše akademická síť TEN-155 CZ zahájila včera provoz IPv6. Ačkoli se o tomto protokolu mluví už dlouho a jeho potřebnost je neustále zdůrazňována, tak se jeho praktické realizace značně protáhla.

Naše akademická síť TEN-155 CZ zahájila včera provoz IPv6. Ačkoli se o tomto protokolu mluví už dlouho a jeho potřebnost je neustále zdůrazňována, tak se jeho praktické realizace značně protáhla.

Takže zde je oficiální tisková zpráva:


V rámci akademické sítě TEN-155 CZ byl zahájen experimentální provoz protokolu IP verze 6 (IPv6). Kromě Prahy je podporován v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Liberci. Domácí IPv6 infrastruktura je napojena na světovou síť 6bone, která je určena k ověřování a šíření tohoto protokolu.

IP verze 6 je vyvíjen jako nástupce IP verze 4 – nosného protokolu současného Internetu. Ve srovnání se svým předchůdcem nabízí podstatně větší počet adres, což bylo hlavním důvodem jeho vzniku. Mezi významná vylepšení patří také bezpečnostní mechanismy, automatická konfigurace a podpora mobilních počítačů.

V rámci TEN-155 CZ je IPv6 ověřován na platformách Cisco, Linux, FreeBSD, NetBSD a Windows NT. Připravuje se nasazení směrovačů Telebit. Kromě výše uvedených existují provozní či experimentální implementace IPv6 i pro řadu dalších operačních systémů. Přestože první specifikace protokolu pocházejí již z roku 1995, dodnes se jedná spíše o experimentální půdu. Jeho zavedením se síť TEN-155 CZ snaží přispět k prosazení nové verze IP do denní praxe.

Dalšími cíli v rozvoji IPv6 bude vybudování autority pro přidělování adres v rámci TEN-155 CZ a postupné rozšiřování jeho infrastruktury. Sdružení CESNET, které je provozovatelem sítě TEN-155 CZ, také zvažuje své členství v IPv6 Fóru, mezinárodní organizaci pro podporu tohoto protokolu.

S podrobnějšími dotazy se můžete obrátit na koordinátora IPv6 skupiny, kterým je Pavel Satrapa (Pavel.Satrapa@vslib­.cz).

tisková zpráva, 15. července 1999


Jak tisková zpráva uvádí, hlavním důvodem vzniku byl současný nedostatek adres, hlavně adresy typu A a B už dnes prakticky nejsou a jejich dřívější „volné“ přidělování už dávno skončilo. Využití tohoto protokolu předpokládá celá řada nových projektů, takže se můžeme těšit na výsledky testovacího provozu i u nás.

Karel Chvalovský


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).