Hlavní navigace

Sítě doručování obsahu v roce 2006

29. 12. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Když jsem na začátku roku 2006 napsal dva články o sítích doručování obsahu (Content Delivery Networks), vzbudily poměrně velký zájem (první z nich bych se odvážil označit za rozpoutání menší flamewar). To naznačilo, že o dané téma je v komunitě zájem. Troufl jsem si v druhém udělat anketu o tom, kolik sítí doručování obsahu bude koncem roku. Jaká je realita dneška?

Tehdy hlasovalo 54 uživatelů, z nichž tipovalo 15 procent jednu síť, 11 procent dvě až pět sítí, 7 procent hlasujících mělo za to, že jich bude více než pět, a více než polovina (52 procent) došla k závěru, že nevznikne žádná. Jaký je stav na konci roku 2006?

Máme zde dvě klasické sítě doručování obsahu: projekt NACEVI (NÁrodní CEntrum VIdea), který provozuje Visual Connection, a projekt Stream TV provozovaný společností Global Inspiration. Za jistou formu CDN můžeme považovat také systém, který distribuuje videa pro projekt Kinománia – i když ten využívá mechanismů P2P sítí.

Do seznamu nepočítám sítě doručování obsahu, které obsluhují české uživatele, ale nejsou provozovány českými subjekty (jako je například Akamai nebo VitalStream) ani sítě doručování obsahu, které slouží pro distribuci televizního vysílání v privátním prostoru telekomunikačních operátorů. Předpokládám, že autoři druhého typu se případně naštvaně ozvou v diskusi :-).

Projekt NACEVI byl spuštěn začátkem září roku 2006 a momentálně obsluhuje především internetové vysílání České televize. Podporuje platformu Windows Media (kodek standardizován organizací SMTPE jako VC-1). Doba spuštění se ukázala být mimořádně šťastná, díky politické situaci prošla infrastruktura zátěžovým testem na začátku října při vyjadřování důvěry první vládě Mirka Topolánka. Přes 5000 lidí tehdy vygenerovalo datový tok přes 1,5 Gbit/s což by klasicky postavené internetové vysílání mělo problém (za rozumnou cenu) odbavit. Kromě zpravodajství systém odbavuje také vysílání programu ČT2 a ČT4, zvláště přímé přenosy Gambrinus Ligy a Ligy mistrů (portál Fotbal Živě). Popis projektu vyšel v listopadovém čísle papírového časopisu PIXEL.

Projekt Stream TV spustili provozovatelé do betaprovozu 21. prosince 2006, tudíž je předčasné hodnotit jeho výkon. Z diskuse pod článkem Patricka Zandla na Marigoldu vyplývá, že síť momentálně tvoří tři lokality a datový tok se pohybuje někde kolem 150 Mb/s, což není mnoho. Nicméně autoři předpokládají vytvoření společenského fenoménu (alespoň Patrick Zandl se usilovně snaží prezentovat projekt jako českou analogii YouTube), a tak je pravděpodobné, že CDN budou potřebovat. Není jasné, zda autoři Stream TV hodlají technický systém dále nabídnout na trhu, předpokládám, že to bude záležet na úspěšnosti jejich televize. Systém Stream TV pracuje s formátem Flash video.

Projekt Kinománia je „velkoobchodní půjčovna filmů“ provozovaný společnosti Alef0. Podporuje opět formát Windows Media. Na rozdíl od předchozích dvou systémů je zaměřen na poskytování zábavy za peníze uživatelů (součástí je i systém DRM). Je zajímavý tím, že distribuce multimediálních souborů k uživatelům je realizována prostřednictvím protokolu Bittorrent, což sice provozovateli CDN nedává příliš velkou kontrolu nad distribucí, na druhou stranu ale výrazně snižuje náklady (distribuci platí z velké části uživatelé platbami za své přípojky). Kinománia momentálně nabízí služby prostřednictvím dvou partnerů – Seznamu a televize Nova.

BRAND24

Sluší se dodat, že projekty NACEVI a Kinománia byly spolufinancovány z Fóra pro vysokorychlostní přístup, které bylo zřízeno Ministerstvem informatiky ČR. Systém Stream TV je budován výhradně ze soukromých zdrojů jedné mediální skupiny působící na českém trhu.

Stejnou anketu na příští rok asi nemá cenu vypisovat, autor sám ví nejméně o třech dalších vysílatelích audia a videa v ČR, kteří o nasazení podobném systému uvažují.

Tipovali jste počet CDN na konci roku 2006 správně?

  • Ano.
    4 %
  • Ne.
    6 %
  • Netipoval/a jsem.
    22 %
  • Huh?
    67 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).