Hlavní navigace

Skrytí hlídači ve vašich Windows

7. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Množí se programy, které musíte povinně instalovat proto, abyste mohli používat nějaký hardware nebo online službu. Schovají se "dovnitř do systému", odkud něco nejasného provádějí a vy musíte věřit jejich autorům, že vám neukradnou čísla kreditních karet (můžete to tvůrcům věřit, pokud to tvrdí) a že nejsou naprogramovány tak špatně, aby umožnily někomu jinému ukrást vám čísla kreditních karet (nemůžete to tvůrcům věřit, ani když to tvrdí).

Populární online hra World of Warcraft obsahuje software jménem Warden („dozorce“), který sleduje procesy, běžící ve vašem počítači, a hlásí „na ústředí“, pokud objeví něco, co vypadá jako podvodný program. Slovy „podvodný program“ je myšleno cokoliv, co hraje hru místo vás a tím vám to poskytuje ve hře neoprávněnou výhodu.

Výsledkem je, že neoprávněné výhody mají ve World of Warcraft především ti, kteří umějí dobře programovat a vytvoří si „bota“, který není Wardenem zjistitelný.

Někteří experti bijí kvůli Wardenovi na poplach, protože údajně posílá po Internetu autorům hry informace o vašem počítači, do kterých jim nic není. (To všechno mám pouze z doslechu, World of Warcraft nehraji.)

Některá audio CD od Sony BMG obsahují automaticky spouštěnou Windows aplikaci, označovanou jako „player“, která podle názvu vypadá, že slouží k přehrávání CD, ale ve skutečnosti toho „dokáže“ mnohem víc: Nainstaluje se do vašeho počítače, změní některá zásadní DLL tak, aby byla pro systém neviditelná, přesměruje na sebe ovladače pro CD mechaniku a automaticky se spouští při každém spuštění počítače, aby vám zabránila vytvářet „ilegální kopie“ CDček od Sony BMG (zřejmě je schopna poznat, v jaké zemi se uživatel nachází, a co je tudíž zrovna pro něj ilegální…?). A nedá se odinstalovat. Respektive dá se prý odinstalovat, pokud se zaregistrujete na webu Sony a vysvětlíte, proč byste měl být oprávněn ji odinstalovat. (To všechno mám také pouze z doslechu, neprovozuji Windows.)

Výsledkem je, že piráti si dále stahují „MPtrojky“ z obvyklých zdrojů a poctivý zákazník, který za CD zaplatí, se dočká neviditelných programů ve svém počítači.

Měl jsem dojem, že ještě nedávno se podobným programům, které bez vašeho vědomí zásadním způsobem změní základní funkce vašeho počítače (např. všechny soubory, jejichž názvy obsahují jistý řetězec, jsou najednou pro systém neviditelné), říkalo „rootkit“ a byly spojovány se zlými ilegálními hackery. Teď už jsou zřejmě košer, když je oficiálně používají velké firmy.

BRAND24

Většině BFU uživatelů je to zřejmě fuk a bylo by jim to fuk, i kdyby jim někdo vysvětlil, co je to rootkit a co je to „CD autostart“.

A pro zkušenější uživatele tento trend může přinést i výhody: Jak se dočtete na The Register, rootkit z audio CD od Sony BMG vám může pomoci skrýt vaše podváděcí Warcraft programy před Wardenem!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).