Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: Kde to hnije, tam je Kompost!

1. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přestože internetový weblog www.KOMPOST.cz existuje pouze krátce, už stačil vzbudit řadu rozporuplných reakcí. Nejznámější "dílko" z produkce Kompostu byla webová stránka www.ss-mann.cz, jejíž černý humor se řadě lidí zdál snad až příliš černý a vůbec nejčerněji na celou věc pohlížel parodovaný Seznam. Hodnotí Daniel Dočekal a Pavel Zatloukal.

398

Pavel Zatloukal


Projekt PinkNET
mirco@io.pinknet­.cz

Daniel Dočekal


Svet namodro
ddoc@mia.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Na rychlost načtení stránky si nemohu stěžovat, do značné míry k tomu přispívá převaha textu nad obrázky a také to, že sedím na slušné pevné lajně. :-) Budiž za modemisty autorům vyjádřen dík, že fotky větších formátů jsou většinou skryty za hyperlinkovými odkazy. Kompost by měl být mládeži nepřístupný a jistým starším věkovým kategoriím také. Rychlost, s jakou můžete ztratit jakoukoliv víru v smysluplnost tohoto světa a zejména vašeho života, je také tak závratná, že ani slibované vysokorychlostní informační dálnice nemohou Kompost nikdy dohnat. Zcela rozhodně by měl patřit mezi povinné čtení alespoň již na střední škole.
POUŽITELNOST
Ruku na srdce, kolik máme na českém Internetu kvalitních (černě) humorných stránek? Já osobně jich mnoho neznám a proto myslím, že pro spoustu zástupců národa, jenž se dokáže zasmát jakémukoli cizímu i vlastnímu neštěstí, je tato stránka pravým rájem. Vzhledem k tomu, že některá díla těchto autorů docela slušně rozbouřila vody českého Internetu, předpokládám, že o návštěvnost nebudou mít nouzi. Kompost je jak známo použitelný jen na hnojení a podporu růstu různých kytiček a zeleniny. Pokud tedy najdete na www.kompost.cz cokoliv samostatně použitelného, jste pravděpodobně brácha Bédi Trávníčka, či jste se moc dívali na Receptář. Pokud se po jeho shlédnutí ohlížíte přes rameno a mumláte: „All your brain belong to us“, jste ideální čtenáři a zůstaňte mu věrni. Používejte jej nejméně třikrát denně.
GRAFIKA A DESIGN
Grafika je jednoduchá a v celkovém dojmu ze serveru hraje zcela mizivou úlohu. Jinou barvu pozadí než černou bych si ani nedokázal představit. Grafiky je na Kompostu hodně, zejména včera tam bylo mnoho obrázků umně vyvedených částí pánských i dámských těl, ale jinak tam grafiku rozhodně nehledejte a designerům tam nic neukazujte. Jak by taky Kompost mohl mít nějaký design, přesně věren svému jmému – jde o nesourodou hromadu zbytků, které tam prostě někdo vyhodil a čeká, zda zetlejí či nikoliv.
OBSAH
Velmi černý a místy až brutální humor, jemuž není nic svaté. Je na každém, aby si rozhodl, zda je to už za hranicí jeho vkusu (a pak by měl ze stránek Kompostu pelášit co nejdál), nebo zda ledacos snese, a pak se mu na Kompostu dostane přehršle drsných, ale inteligentních parodií a někdy až geniálních manipulací. Autoři vynikají zvláště v práci s Photoshopem a dokumentárními fotografiemi. Jakkoliv obsah vypadal zpočátku slibně a na kompostovou hromadu byly vyhazovány samé šťavnaté a barvité kousky, poslední dobou se objevují už jenom nenápadité a kyselé zbytky z kuchyně či zahrádky autorů. Dokonce i kompost občas potřebuje trochu oživit, kluci, tak zkuste konečně vyhodit nějaké lepší zbytky… A k***va se nevymlouvejte, že je venku hezky a musíte jít na plovárnu!
ORIGINALITA
Značná. Vzhledem k tomu, že zde měly líheň takové špeky, jako ss-mann.cz, nebo reklamní kampaň „Ten by ušel, ten by nešel“, není o originalitě pochyb. Bulvár a lidská blbost vládne i papírovými novinami či televizními stanicemi, proč by tedy nemohla vládnout Internetem. Na Kompostu je originální hlavně název, protože ten jediný dokáže skutečně vystihnout to, co jiní po celém světě pojmenovávají názvy daleko honosnějšími. Holt, kde to hnije, tam je Kompost.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Ostatně soudím, že kterýkoli web, co dokáže rozzuřit J. X. Doležala, stojí za shlédnutí. Kompost je prostě Hlína, kdyby ho nebylo, nic by se nedělo, ale když už tady je, díky Bohu za něj.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
8/10 7/10

Líbí se vám www.KOMPOST.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).