Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.CARAMBA.cz

22. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak často se stane, že na Internetu něco hledáte? V takovém případě máte dvě možnosti: spolehnout se na fulltextový vyhledávač typu Google, nebo se poohlédnout po nějakém dobře spravovaném katalogu. Tím druhým se snaží být i nově vznikající Caramba. Hodnotí Zdeněk Šindelář (PinkNET) a Karel Chvalovský (Lupa).

421

Zdeněk Šindelář


prcek@pinknet.cz

Karel Chvalovský


chvalovsky@iin­fo.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Bez problému – na kabelovém internetu od UPC se stránky načítají velmi svižně, problém zřejmě nebudou mít ani modemisté. Jsou asi hlavní přednosti serveru. Je bez výraznějších problémů přístupný všemi standardními klienty. S přehledem si se stránkami poradí i Links, v případě Lynxe je to problematičtější, což je však u podobného webu pochopitelné. Rychlost je díky umístění serveru na páteřní síti společnosti Casablanca slušná, navíc stránky nejsou nikterak objemné, takže se rychle načtou i přes modem.
POUŽITELNOST
Váhám, zda tento server zařadit mezi katalogy typu Yahoo! nebo mezi rozcestníky a podle toho jej hodnotit. Jako rozcestník sloužící pro rychlou orientaci a nabídku relevantních odkazů Caramba! zajisté poslouží velmi dobře. Systém bez popisků jednotlivých odkazů ale selhává, pokud člověk hledá přesnější informaci a zvlášť při vyhledávání podle klíčových slov – buď se uživatel svým dotazem trefí přímo do textu v uvedeném v odkazu a nebo má smůlu. Ne u každého serveru ale název a adresa vystihuje i obsah, takže v tomto ohledu použitelnost Caramby zaostává za katalogovými konkurenty. Nemám k podobným serverů příliš důvěru, přesto věřím, že se mohou hodit, zvláště rozkoukávajícím se uživatelům. Občas mi není dost dobře znám klíč výběru odkazů do jednotlivých kategorií, které potom vyhlížejí poněkud nesourodě.
GRAFIKA A DESIGN
Jednoduché provedení, téměř žádná grafika, variabilní šířka stránky, bezproblémové zobrazení ve všech vyzkoušených prohlížečích (MSIE pod Windows, NN, Mozilla a Conqueror pod Linuxem), žádné zbytečné vychytávky – nelze hodnotit než na výbornou. Jsem fanouškem jednoduché grafiky, takže v tomto směru se mi stránky musí zamlouvat. Dále to již tak slavné není, design mi přijde příliš ponurý, nezajímavý a vůbec divný, nepomáhá mu ani střídání barev u některých částí stránek. Po technické stránce nemohu soudit, validator však příliš nadšen nebyl.
OBSAH
Téměř 70.000 zařazených odkazů, což je asi hlavní kritérium hodnocení podobného projektu, považuji solidní číslo. Neplatných a nefukčních odkazů jsem při zběžné prohlídce příliš mnoho nenašel (jeden :-), což ale bude dáno tím, že databáze ještě září novotou – až čas ukáže, zda tomu tak bude i v budoucnu. Členení do kategorií by si místy zasloužilo pečlivější rozdělení Česko/svět, některé takto řešeny jsou a v jiných jsou zase smíchány české a cizojazyčné linky. Odkazy, odkazy a zase odkazy, co by tam také mělo být jiného? Jejich počet je celkem slušný. Bohužel jsem často narážel na hluchá místa a to ne u úplně okrajových témat.
ORIGINALITA
Nic nového pod sluncem, ovšem v této oblasti se jí příliš mnoho očekávat nedá. V tomto směru jsem bohužel nic nenašel, možná jsem špatně hledal, ale všechno, co na tomto serveru naleznete, jsem už někde viděl. Dokonce mám takový vtíravý pocit, že jde prakticky o kopii jednoho poměrně známého pojektu.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Caramba! mě docela příjemně překvapila, protože se objevila téměř „z čistého nebe“, přitom její obsah i zpracovaní jsou na velmi solidní úrovni. Asi bych podobnému serveru nedal název, který označuje „hrome“ či „k čertu“, ale možná se provozovatelé snažili svým uživatelům naznačit, co je čeká.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
7/10 4/10

Líbí se vám www.CARAMBA.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).