Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.CESKENOVINY.cz

30. 3. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

České noviny pravděpodobně nikdy nebudou nejoblíbenějším zpravodajským serverem českého Internetu, protože nabízí pouze "suché" agenturní zpravodajství a žádné "bonusové informace", přesto však patří k jednomu z nejoblíbenějších zdrojů zejména díky své rychlosti. Tentokrát hodnotí Tomáš Filípek a Michal Zálešák.

385

Michal Zálešák


michal.zalesak@in­terval.cz

Tomáš Filípek


maniac@pinknet.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Vzhledem k tomu, že k přístupu na Internet používám pevnou linku (256 kB, i když spolu s dalšími asi 40 lidmi), nemám s rychlostí načítání sebemenší problémy. Ping s 0% ztrátovostí bych sice nazval povinností, ale čas odezvy 27 milisekund je poměrně slušný výsledek, když data musejí cestovat ještě přes NIX. S přístupem na tuto stranku jsem neměl problémy a i rychlost zobrazování mě celkem překvapila.
POUŽITELNOST
Web, email, WAP a PDA organizéry – dnes již standardní komunikační kanály – používat České noviny jako informační zdroj tak mohou informační nenasytové i mimo kancelář. Použitelnost se odvíjí od obsahu, který je na velmi dobré úrovni a neopomíjí žádné důležité informace, které návštěvník požaduje. Od hlavních zpráv až po počasí obsahuje aktuální a vyčerpávající informace. Co mě poněkud zklamalo, je to, že se v novém designu poměrně složitě informace hledají, a nejsou tak na první pohled přístupné, jak tomu bylo dřív.
GRAFIKA A DESIGN
V Internet Exploreru a nové verzi konkurence, Netscape 6, jsem neměl problémy, ty však přišly až s nižší verzí prohlížeče Netscape – zato poměrně zásadního charakteru. Nezobrazují se pozadí. Vzhledem k tomu, že jsou nadpisy sekcí bílé, tak nejsou na stejně barevném (bílém) pozadí vidět – opravdu „malichernost“! Na jedné straně sice chápu, že trendem je odzkoušet funkčnost na majoritním software a zbytek pohov, zastávám však názor, že takto všeobecné servery by měly vypadat pro všechny uživatele stejně. Nový design mi přijde spíš bohužel jako krok zpět, je to možná způsobeno tím, že jsem si na něj ještě nestihl zvyknout. Ale každopádně přehlednost se velkou měrou zhoršila, působí na mě celkovým přeplácaným a hustým dojmem a človek musí dost času strávit tím, že hledá, co by mělo být hned na první pohled vidět a nebo být dostupnější. Co mě ale nejvíc zklamalo, je množství reklam. Zhoršuje to i celkový vzhled, který působí natěsnaně. Ale bez toho by asi bohužel nemohl žádný server existovat.
OBSAH
S týmem profesionálů a podporou České tiskové kanceláře by snad ani nešlo nabízet špatné zpravodajství. Pokud chcete vědět ty nejnovější informace ze všech oblastí, je toto poměrně dobrá volba. viz. POUŽITELNOST
ORIGINALITA
Tvůrci Českých novin v podstatě s ničím originálním a převratným nepřišli. I pořekadlo „proč dělat věci jednoduše, když jich můžeme dosáhnout složitější a delší cestou“ již před nimi vymysleli jiní, jejich postup vytvoření oblíbené záložky v prohlížeči ho však dotáhl k dokonalosti. www.ceskenovi­ny.cz/zalozky/ Vzhledem k tomu, že na zpravodajství už asi nic originalního být nemůže, překvapí návštěvníka snad jen tím, kolik je možno vtěsnat různých informací na jednu stránku.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Tvůrcům Českých novin bych doporučoval, aby se soustředili na to, co umí a to ještě velice dobře – poskytovat informace. Jejich virtuální obchod bych na časovou přímku internetového vývoje zařadil zhruba do doby, kdy Ivo Lukačovič zakládal svůj Seznam.cz. Jako třešničku na dortu bych přidal personalizaci úvodní stránky – rozhodně ne každého návštěvníka zajímají všechny publikované novinky. Myslím, že Česká Noviny jsou nejlépe informovaným serverem na českém Internetu, a i nadále je budu používat jako hlavní zdroj informací o dění kolem sebe.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
5/10 7/10

Líbí se Vám www.CESKENOVINY.cz?

  • Ano
    6 %
  • Ne
    7 %
  • Nevím
    87 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).