Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.FINCENTRUM.cz

10. 11. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Server Fincentrum.cz je novým českým serverem, který se věnuje financím na osobní i profesionální úrovni. Naleznete zde nejen odborné komentáře a pravidelné zpravodajství, ale také moduly, které vám umožní vybrat pro vás nejvhodnější účet apod. Hodnotí David Matyáš z iMachiny a Jan Žáček z imProve.

339

David Matyáš


iMachina, s. r. o.
david@imachina.cz

Jan Žáček


imProve a. s. | interactive media
zacek@improve.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Myslím, že podobný server si může dovolit být o něco „buclatější“ než např. vyhledávací servery. Na zkoušku jsem tedy Fincentrum srovnal s dvěmi českými (Finance.cz a Penize.cz) a dvěmi zahraničními finančními servery (CnnBusiness a Money.com).
  • Cnn Business – 119kB
  • Fincentrum.cz – 103kB
  • Finance – 117kB
  • Money.com – 139kB
  • Penize.cz – 82kB
Tento výsledek je však spíše orientační ukazatel, a proto by mne zarazila spíše výrazně vyšší hodnota, která by signalizovala, že něco není v pořádku.
Standardní. Při načítání stránek jsem nezaznamenal žádný problém, server reagoval svižně a bez problémů. Velikost stránek je dobrá i pro modemistu.
POUŽITELNOST
Server jistě zaplňuje mezeru na trhu a jeho primární funkce – poradce v každodenní finanční džungli běžného člověka – je myslím dobře použitelná. Obsahové zdroje mi však připadají poněkud pomíchané a zbytečně nepřehledné. Kombinaci dvou cílových skupin (finančníci a běžný uživatel) považuji za poněkud neštastnou. Stručně: Konečně použitelný server! Široký záběr a jednoduchost používání.
GRAFIKA A DESIGN
Celý server na mne působí dojmem koláže. Některé prvky v rubrikách vypadají, jako by byly z jiné grafické dílny. Pokud bych se zkusil podívat na použití designu z mediálního hlediska, pak mám dojem, že je příliš seriózní. Střídmost, kterou bych ohodnotil kladně. Nic výrazného, ale pohledné. Líbí se mi interaktivní grafy a přehledné tabulky.
OBSAH
No comment. Záběrem serveru jsem byl skutečně překvapen. Takové množství informací jsem nečekal. V porovnání s konkurenčními projekty obsahuje informace nejen pro laiky nebo nejen pro profesionály, ale pro všechny se zájmem o peníze. Moc se mi líbí průvodce hypotékou – krásné, přehledné, pochopitelné, doporučení na závěr, vysvětlivky – jednička s *.
ORIGINALITA
„Nic nového nerozjíždět“ – je text jedné písničky a tak bych hodnotil i tento server. Nevidím to však jako výtku, ale spíše konstatování faktu, že vznikl server, jehož navigace a struktura již je ověřena zkušenostmi ze zahraničí, a proto není třeba vymýšlet již vymyšlené. Zajímavostí „trčící“ oproti jiným serverům je možnost umístit si ticker serveru na své vlastní stránky. Finančních serverů je více a jelikož nejsou finance mým denním chlebem, nesleduji ani jeden soustavně. Informace obsahují téměř stejné (co originálního na burzovních indexech vymýšlet?), ale zpracování „finančního rádce“ a „rychlých přehledů“ považuji za velmi originální.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Originalita dle mého názoru nebyla hlavním cílem autorů tohoto serveru. Server je zajímavý informačně a má před sebou dlouhou a myslím nadějnou cestu. Málokdy se také povede, aby hned první design stránek byl něco úžasného. Jako největší bolest však vidím nejasné cílení serveru, které na mě působí „hybridním“ dojmem, který celému webu zbytečně škodí. Pěkné, jsem zvědav, jak dlouho vydrží počáteční úsilí, web podobného ražení potřebuje pravidelnou a častou aktualizaci. Díky celkovému rozsahu projektu je to hodně vysoko nastavená laťka.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
8/10 10/10

Líbí se Vám www.FINCENTRUM.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).