Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.FLASHFUN.cz

29. 12. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zábava je jednou z věcí, kterých je zatím na českém Internetu stále nedostatek. Jedním ze serverů, které se snaží tuto situaci napravit, je Flashfun, který provozuje Computer Press ve spolupráci se slovenským partnerem. Pod drobnohledem jej hodnotí Andrej Čírtek z Atlasu a Jan Lipšanský z World Online.

360

Andrej Čírtek


product manager Atlasu, přispěvovatel herního magazínu Bonusweb
antek@pravo.cz

Jan Lipšanský


editor portálu World Online
jan.lipsansky@cz­.worldonline.com
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Právě rychlost je kamenem úrazu. Chcete-li si totiž užít „flashové zábavy“, musíte stahovat stovky kilobajtů dat. To však není problém kvality tohoto websitu, ale technologie. Zvláště u animovaných grotesek, jejichž datový objem přesahuje často 500 kb, může být doba načtení i pro „dialupistu“ s 56k modemem neúnosná. FlashFun však nabízí i spoustu zábavních aplikací, jejichž délka je únosná. Například klasický Tetris má 80 kb. Tvůrcům slouží ke cti, že u každé aplikace je údaj o jejím datovém objemu, takže méně trpělivý uživatel se může „časožroutům“ vyhnout. Jak už sám název stránky napovídá, asi budete muset mít nainstalovaný Flash jako plug-in. Jinak se vám objeví taková hezoučká hláška, že váš prohlížeč tento plug-in nainstalovaný nemá. Nezoufejte však, najdete zde i odkaz, odkud si plug-in stáhnout. Hotovo? Tak hurá! Naštěstí se stránka načítá poměrně rychle, takže hned vidíte menu v horní liště i to obrazové vlevo a uprostřed, připravte se, že vám (máte-li zvukovou kartu) začne stránka rovněž hrát hudbu či zvuky, občas se někde začne načítat Java skript, což rovněž zpomaluje načítání.
POUŽITELNOST
Tvůrci nabízejí uživateli vskutku pestré menu jednoduchých logických a akčních her, animovaných vtipů, grotesek a pohlednic. Otázkou je, jestli se vzhledem k času nutně stráveným načítáním dat nevyplatí více stáhnout si nějaké sharewarové hry na harddisk, na kreslené vtipy si koupit papírové Sorry, grotesky sledovat v televizi a pohlednice svým nejbližším posílat Českou poštou. Na druhou stranu obsah FlashFun OPRAVDU stojí zato a svůj účel – pobavit – splní výtečně.

Stránky jsou zaměřeny čistě na zábavu – nečekejte zde tedy jakékoliv návody pro tvorbu flashových filmů, informace o tomto produktu (to si zajděte raději na flashland.sk), ale čistě jen výsledné zábavné věcičky. Navíc jsou zde však i užitečné služby. Např. zasílání flashových pohlednic nebo dokonce celých filmů (resp. komiksů) na danou e-mailovou adresu.

Pak je zde možnost zasílat vlastní tvorbu a filmečky ve Flashi. Ty se poté objeví v rubrice Galerie. V podstatě neznám ucelený web, jenž by takto sbíral tvorbu ostatních fanoušků Flashe.

Problémem pro některé uživatele bude, že ne všechny počítače jsou dnes vybaveny zvukovou kartou. Většina filmečků (hlavně vtipů) je totiž postavena na slovním dialogu, takže bez zvukovky neuslyšíte ani zbla a můžete si pouštět jen ty animace, kde se používá pouze hudba, či jedině hry.

GRAFIKA A DESIGN
Grafice a designu se nedá nic vytknout. Kapitola sama pro sebe je zpracování aplikací ve Flashi. V situaci, kdy každý detail navíc znamená pro uživatele delší dobu nutnou pro otravné stahování, dosáhli tvůrci maximum.

Těžko hodnotit grafiku a design u webu, jenž je primárně na prezentaci obojího zaměřen. Ihned po načtení vás však zasáhnou tyto stránky jako právě vybuchující ohňostroj kombinací úvodních animací a hudby, takže jste mimoděk vtaženi do světa Flasfunu vpodstatě ihned.

Ovládání je prosté a jednoduché, jednotlivé sekce jsou přehledně v horní liště, střed obrazovky slouží k prezentaci nejčerstvější novinky, levá jakoby lišta představuje další novinky v jednotlivých sekcích a anketu. Na místě pravé lišty pak je možnost registrace (můžete pak hrát soutěže a hry o ceny) a žebříčky nejoblíbenějších filmů či her.

OBSAH
Obsah FlashFun je opravdu pestrý a každý si přijde na své. V herní sekci se nabízí spousta logických hříček a jednoduchých stříleček. V sekci vtipů se najdou především příznivci „kameňáků“. V sekci seriálů je na výběr spousta animovaných grotesek, které leckdy opravdu polechtají bránici. Právě tady však musí být uživatel při načítání nejtrpělivější. Obsah sekce ptákovin se dá těžko definovat  – prostě ptákoviny, ale některé z nich opravdu stojí zato. Za zmínku ještě stojí sekce pohlednic, v níž si snad každý příznivec internetového zasílání pozdravů musí vybrat. Nechť však počítá s tím, že adresáta délka vybírání e-mailové schránky nepotěší (platí pro modemisty). Jednotlivé rubriky jsou rozděleny na Hry, Vtipy, Seriály, Ptákoviny, Galerii, Pohlednice a Soutěže. V rubrice Hry můžete hrát jen tak pro zábavu, nebo se zaregistrovat a hrát i o ceny nebo jen vyšší příčku v žebříčku. Sekce Vtipy obsahuje flashované vtipy, rozdělené podle různých oborů (např. policajti, blondýnky…). Většinou jde o staré známé fláky, převedené do animace a nadabované. Sekce Seriály obsahuje jednotlivé krátké vtipné příběhy, jež propojuje kupř. postava pana Cibuly. Ptákoviny jsou vskutku ptákoviny, jež vás často vypečou nebo zajímavě překvapí. O Galerii jsme se již zmiňovali, v sekci Soutěže najdete nejen jejich jednotlivý přehled, ale i tabulky, žebříčky apod.
ORIGINALITA
V případě her na FlashFunu se o originalitě mluvit nedá, obsahuje staré freewarové hity v novém kabátě. Co se týče vtipů, grotesek a ptákovin, ty originalitu rozhodně nepostrádají. Jinou otázkou je u některých z nich míra vkusu, ale to záleží na individuálním hodnocení uživatele. Osmileté dítě bych však na FlashFunu rozhodně volně surfovat nenechal. Možná by stálo zato udělat dětskou verzi, kde by hrubozrnná část obsahu nebyla k dispozici. Flashových stránek je na českém internetu v současné době povícero. Žádná z nich se však systematicky nevěnuje prezentaci pouze zábavné formy programu Macromedia Flash. S blbůstkami tohoto typu si vyhrajete do aleluja (pokud vás netrápí problém s platbami za připojení přes dial-up), navíc můžete potěšit i „potěšit“ své blízké.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Celkový dojem z Flashfunu, až na stokrát opakovanou nutnost stahovat kvanta dat, je výborný, a website opravdu prezentuje to nejlepší, co daná technologie umožňuje. Chcete-li se nenáročně pobavit, Flashfun je správná volba. Těžko cokoliv dodávat – stránky subjektivně hodnocené se mi líbí a dá se na nich najít mnoho zajímavého. Jsou přehledné, jednoduše se ovládají a kupodivu se ani dlouho nenačítají. Reklamní bannery jsou decentní a neruší požitek. Navíc si lze zahrát o ceny, heršvec, co jiného si od Internetu přát? :-)
CELKOVÉ HODNOCENÍ
9/10 10/10

Líbí se vám FlashFun?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).