Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.KIWWI.cz

5. 1. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Portály se na českém Internetu objevují jakou houby po dešti. Nedávno to byl kupříkladu Redbox a následně Quick. Kiwwi.cz není typickým domácím produktem, protože má své předchudce na Slovensku a v Maďarsku. Hodnotí Zdeněk Polách, šéfredaktor serveru BonusWeb.cz a Zuzana S. Fenclová.

362

Zdeněk Polách


šéfredaktor serveru BonusWeb
vreco@bonusweb.cz

Zuzana S. Fenclová


kudykam.pinknet.cz, sue.pinknet.cz
sue@pinknet.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Ačkoliv je server umístěn na rychlé lince páteřní sítě významného českého ISP, jeho odezva je mnohdy značně pomalá a nabízí se otázka, je-li to jeho nedostatečnou konfigurací či špatně napsanými PHP scripty. Ačkoliv se mi včera odpoledne stránky bez problémů po několika vteřinách načetly (rychlostí mé linky to nebylo), v internetové špičce, čili krátce po sedmé hodině, jsem se korektního zobrazení nedočkal ani jednou ze sedmi pokusů, a to nepředpokládám, že by server v současné době zaznamenával enormně mnoho přístupů. Ačkoli se přístupnost a rychlost obtížně posuzují, považuji je za nejsilnější stránky kiwwi.cz. Web se načítá poměrně svižně, pohyb po něm je bezproblémový, dokud nenarazíte na nášlapnou minu v podobě obyčejného linku, který vám bez varování naservíruje pdf soubor. Těmi kiwwi hýří stejně jako barvami.
POUŽITELNOST
Kiwwi je portál jako tucty dalších a jediné, podle čeho bych měřil použitelnost, je vyhledávání. To, co však předvádí fulltext Kiwwi je hrůza a děs, a to i přesto, že se zaštituje ikonami Altavisty. Zpočátku mě vyhledávání zaujalo zvláště volbou zemí, v nichž se mají stránky hledat. Protože se orientuji v herní oblasti, zkusil jsem slovíčko „gamesweb“ a zvolil jsem slovenský Internet. Jaké však bylo mé překvapení, když server našel 38 odkazů, z nichž spousta vedla na články českých herních serverů, ale na slovenský gamesweb.sk nevedl ani jeden vyhledaný odkaz. Další věci, které Kiwwi nabízí, jsou tuctovou výplní většiny českých portálů, tudíž je pro mne Kiwwi.cz zcela nepoužitelný. Nic moc. Beru-li kiwwi.cz jako firemní prezentaci, musím se pozastavit nad nedodělky, které vás průběžně bijí do očí. Navíc kiwwi na první pohled vypadá jako další z nekonečné řady portálů, takže uživatel si pouze řekne „ha, žlutozelený portál“ a frčí dál. A kdo věnuje internetové prezentaci druhý pohled, že? Nabízené telekomunikační služby zřejmě použitelné jsou, ale dá práci se k nim přes různé překážky dostat.
GRAFIKA A DESIGN
Křiklavou, avšak nikoliv špatnou grafikou mě Kiwwi zaujal, a je to asi to jediné, co se mi na portálu líbilo. Použité žluté a zelené barvy spolu ladí a celková inspirace známým ovocem také není špatná. Grafiku na Kiwwi.cz považuji za jednu z nejlepších portálových grafik, které jsou na Internetu k vidění. Líbí se mi zvolené barvy, ty jsou opravdu nekonvenční a zaujmou. Děsí mne nelogičnost linků: jednou jsou tvořeny obrázkem, podruhé mrňavými černými písmenky, potřetí tlustými černými písmenky, po čtvrté podtrženým modrým textem na bílém pozadí (chuťovka), po páté nepodtrženou modrou, po šesté podtrženou zelenou… Upřímně řečeno – kdo se v tom má vyznat? Rádoby umělecké obdélníky v pravé části webu mají zřejmě upozorňovat na hlavní témata webu, ve skutečnosti však uživatele matou.
OBSAH
Zpravodajství přebírané z ČTK, které najdu na každém českém portálu nepovažuji za vlastní obsah, navíc se autoři ani neobtěžují doplnit článek o značku ČTK na jeho začátek či konec! Freemail a freeweb mě při specializovaných službách tohoto typu na českém Internetu nijak neosloví a nabídky práce KiwwiJobs už vůbec ne. K obsahu bych řekla, že méně je někdy více. kiwwi se chce zřejmě živit telekomunikačními službami. Proč má ale všechny materiály o kiwwivoice v pdf? To zákazníka rozhodně neupoutá. A další služby? Novinky na webu jsou přes měsíc staré. Namísto internetové smlouvy se u mykiwwi objevuje „Sorry, no contract here at the moment“. U kiwwi free webu se setkáte s chaosem v adresářové struktuře (v sekci Státní správa jsou osobní stránky). Jako uživatel free webu bych rozhodně nebyla odvázáná z toho, že se při přístupu na mou stránku, v případě, že chybí index.html, zobrazují všechny ostatní soubory. V sekci press není žádný článek. V propozicích pro uchazeče o zaměstnání se jako kontaktní email objevuje adresa z volny.cz.
ORIGINALITA
S tímto slovíčkem si autoři portálu Kiwwi asi příliš hlavu nelámali. Na stránkách Kiwwi.cz jsem jí totiž nenašel ani co by se za nehet vešlo. Barvy. Tak barvy jsou opravdu originální. Dále jazyk. Ten je zase „originální“. Nejsem sice jazykový purista, ale když vedle sebe vidím nadpisy „cíle – tisk – vize – conditions“, otvírá se mi kudla v kapse. Dále by to chtělo trochu citlivější překlady ze slovenštiny a obecnou úpravu textů. („Kromě standardních služeb, které od schránky všichni očekáváme, jako je zdarma přístup přes POP3, díky kterému máte přístup k poště uložené na www.kiwwi.sk prostřednictvím libovolného mailového programu.“ – kiwwi freemail).
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Veni, vidi, vici – přišel jsem, viděl jsem, nevrátím se. „Kiwwi je velmi jedinečné a jeho výjimečnost zanechá v lidech hluboký dojem.“ Georg Cubuk, viceprezident pro prodej a marketing. Takhle to vidí lidé od kiwwi, já to vidím tak, že prezentace je značně nedodělaná a potřebuje ještě spoustu péče a údržby. A možná přehodnocení toho, co všechno chce kiwwi na svém webu prezentovat.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
3/10 3/10

Líbí se vám www.KIWWI.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).