Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.NASE-CT.cz

12. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Velkou pozornost v posledních třech týdnech poutají události v České televizi. Internet nabízel od počátku velké množství informací o dění v ČT a to jak z pohledu nezávislých médií a komentátorů, tak přímo od zúčastněných stran. Na zoubek "vzbouřeneckému" webu se podívali Markéta Škodová ze Strategie a Pavel Daniel z Media&Marketing.

Markéta Škodová


redaktorka časopisu Strategie
skodova.marke­ta@istrategie­.cz

Pavel Daniel


redaktor časopisu Media&Marketing
daniel@mm.eco­nomia.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Osobně nemám žádné vážnější výhrady. Snad jen k rychlosti orientace v čtenářských ohlasech, kterou brzdí zmnožené identické texty. Nejsem „technik“, ale i po několikátém spuštění z různých počítačů stránky stávkující České televize naběhly ihned a bez problémů.
POUŽITELNOST
Použitelnost bych charakterizovala jako sezónní. Nebo jako doplňkovou. Je jasné, že návštěvnost stránek bude klesat úměrně k dalšímu vývoji situace v České televizi a také vzhledem k jejich jednostranně zaměřenému obsahu. V minulých týdnech ovšem představovaly pro všechny interaktivní diváky „revoluce“ jistě cenný zdroj informací. Server Naše ČT má podle mého názoru omezenou použitelnost. Ti, kteří ať už nevědomky nebo vědomky fandí protistraně, nebudou ochotni vzhledem k obsahové orientaci (rozuměj „nudě“) a zpracování ochotni číst a sledovat dění na webu. Šikovnou pomůckou, která by mohla dokázat tento nepoměr alespoň zčásti vyrovnat, jsou myslím odkazy na servery, které zastávají buď opačný názor než www.nase-ct.cz, nebo přinášejí aktuálnější informace ze všech možných zdrojů.
GRAFIKA A DESIGN
Jednoznačně palec nahoru. Barvy trikolory umocněné jednoduchou grafikou jsou tím pravým pro imperativ vyslovený občanskou iniciativou. Už při prvním zběžném pohledu musí uživatel seznat, že se ze strany tvůrců jedná o vážně myšlenou věc veřejnou. Odpovídá podle mého názoru revolučnímu kvasu. Žádné zbytečné kudrlinky, žádné pozlátko. Prostě trikolóra se vším všudy. I když platí, že v jednoduchosti je krása, v tomto případě může e-brouzdaly spíše napadnout, že někdo odvedl velmi „amatérskou“ práci. Design webu nepřekvapuje ničím novým, ale to vzhledem k výše uvedenému zřejmě není nejdůležitější argument. Možná, že autoři webu vycházeli z přesvědčení o pravdě svého konání, které nepotřebuje žádné fleše či rich media…
OBSAH
Velké zklamání. Agitka o vráně, lišce a slepejšovi (jestli jsem na nějaké zviřátko zapomněla, omlouvám se mu) z pera Jaroslava Róny, která má být paralelou momentálního stavu v ČT, je snad nejhorším literárním počinem posledního měsíce. Pobavil mě taky vzorový dopis poslancům, přichystaný zřejmě pro stylisticky méně zdatné uživatele a koncipovaný přesně v duchu bouřlivé doby. Zpravodajsky předčí Naši ČT většina českých serverů, které situaci kolem ČT průběžně sledují a rubrika Média se zdá být ostudnou, nachází-li se v ní nejčerstvější odkaz na zahraniční reflexe s prosincovým datem. Hezky jsem si zato početla o zákonech. Obsahová realita serveru odpovídá záměru, proč web „vzbouřenců“ existuje. Většinová „náplň“ je upečena z ohlasů, zpráv a novinek, podporujících stávku zaměstnanců České Televize. Otázkou ovšem je, zda dříve proklamovanému nepolitickému nesouhlasu s normalizačně dosazenými lidmi do nového vedení televize pomohou ohlasy politiků, kteří protest zaměstnanců vůči Jiřímu Hodačovi podepisují.
ORIGINALITA
V souvislosti s kontextem se nedá uvažovat v konotacích tohoto pojmu. Proto ho z hodnocení vyřazuji. Mám pocit, že autoři internetové stránky se originalitou příliš nezabývali. Což je škoda, nejen vzhledem k tomu, že by možná kvůli originálnějšímu pojetí mohlo stránky navštívit více než těch skoro 180 000 lidí. A i když autoři sází na jednoduchost a snaží se vyvarovat zbytečným „zákrutám“, nějaký výbušný náboj by web rozhodně snesl.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Webu žádné z českých občanských iniciativ (a vůbec – ŽÁDNÉMU webu) se ještě nedostalo tak masivní (a levné) podpory v programu veřejnoprávní televize, což lze bez nadsázky hodnotit jako nevídaný úspěch zvolené komunikační strategie. :-) Ukazuje se, že internet se může stát velmi důležitým mediálním bičem nejen na arogantní politiky. Mám-li převést fungování webu www.nase-tv.cz do obchodní řeči, určitě bych musel říct – nechci vydělávat, chci jen informovat.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
4/10 ??/10

Navštívili jste stránky www.NASE-CT.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).