Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.PENÍZE.cz

24. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatímco v minulém díle rubriky SkrzNaSkrz jsme recenzovali server Fincentrum.cz, který byl zaměřen na finance na profesionální úrovni, dnes se budeme zabývat serverem Peníze.cz, který se naopak zabývá osobními financemi z pohledu laického uživatele. Hodnotí Daniel Dočekal ze Světa namodro a Michal Fejk z Caratu.

353

Daniel Dočekal


šéfredaktor deníku Svět namodro
ddoc@mia.cz

Michal Fejk


vedoucí odd. Internet firmy Carat Czech Rep.
mfejk@carat.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Český Internet snad konečně dospěl do stádia dospělosti a možnost kvalitního peeringu a kvalitní housingu/hostingu vykonávají své. Peníze.cz jsou snadno a rychle přístupné pro každého. Svůj díl na tom určitě má i střízlivý design (alespoň co se titulní strany týče). Na ISDN se ovšem vše stahuje lépe a radostněji. Subjektivně hodnotím rychlost načítání velmi dobře.
POUŽITELNOST
Peníze.cz si zaslouží jednoznačně pochválit. Pro toho, kdo se chce orientovat ve světě financí a nedocení profesionální finanční weby typu Patria.cz (například), jsou Peníze.cz skvělou volbou. Řada praktických a užitečných věcí je navíc přizpůsobena použití zcela laickými návštěvníky. Z hlediska rodinných financí lze na Peníze.cz získat základní i detailní přehled o všech finančních produktech, obecně ekonomických informací je tam poskrovnu, ale na to jsou zase specializované jiné sajty.
GRAFIKA A DESIGN
Neuškodilo by méně barev, méně ikonek a trochu méně informací (například na titulní straně – přehled článků je poněkud divoký a roztahaný). Oceňuji nicméně originalitu a snahu o neotřelost. Co ovšem opomenout nemohu, číst články na Penize.cz vyžaduje brýle – zvolený font a jeho velikost jsou vhodné jen pro mimořádně otrlé.
Natolik jsou písmenka malá, že občas žasnu nad některými přerostlými drobnostmi – box „Přidejte svůj názor“ je jistě živen steroidy. Autorovi stránek by měl také někdo zkusit vysvětlit, že méně barev občas znamená lépe.
Dobrý kompromis mezi originalitou a seriózností – jde koneckonců o peníze.
OBSAH
Na vcelku „čerstvý“ web je až neuvěřitelně „narvaný“ informacemi. Jako člověk odkojený obsahem s povděkem kvituji velké množství mnohdy velmi dobrých článků. Zkrátka nepřijdou ani ti, co hledají kontakty, přehledy a srovnání. Klobouk dolů, vytvářet takové množství obsahu vyžaduje hodně práce.
Kalkulačky a žebříčky jsou praktickým příkladem velmi dobře použitelných pomůcek. Ten správný nástroj však člověk do rukou dostane, teprve když se odhodlá k registraci. Na výbornou hodnotím personalizační možnosti – jde o jednu z nejsložitějších věcí na každém webu, ale bez této možnosti by Peníze.cz nebyly zdaleka tak dobré.
Místy má sajt až encyklopedický charakter, rozhodně se vám ale podaří na pár kliků dobrat k produktu, který odpovídá vašim představám a možnostem. Tabulky, žebříčky a mapy jsou velmi názorné, graficky dotažené a přehledné. Nechci podceňovat průměrného uživatele, ale otázka je, jestli pro výběr například stavební spořitelny nedostanu těch vyhledávacích kritérií přece jen příliš.
ORIGINALITA
Posuďte sami, vytknout není co. Určitá podobnost zpracování (řekněme třeba s Finance.cz) tu je, jen si nejsem jist, zda by originalita měla být nosným atributem finančního serveru.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Je potěšující vidět, co všechno je možné vytvořit s pomocí Internetu. Z pozice zadavatele reklamy se mi nelíbí umístění „full banneru“ v pravém horním rohu, rovněž ikony (120×120 a 120×60) by asi měly být vidět na 15´´ monitoru bez rolování. Tato námitka je ale v přímém rozporu s tím, co chce (nechce) vidět návštěvník serveru. Jinak se jedná o velmi zdařilý server.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
10/10 9/10

Líbí se vám www.PENÍZE.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).