Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.POST.cz

8. 12. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden získal freemailový server Post.cz novou grafickou podobu a hned se objevila menší aférka s nedostatečným zabezpečením uživatelských účtů. Nyní si můžete přečíst, jak staronový poštovní server vidí Pavel Houser, redaktor Computerworldu a Pavel Knapp, ředitel internetových projektů Computer Pressu.

357

Pavel Houser


autor je redaktorem Computerworldu
pavel_houser@id­g.cz

Pavel Knapp


director of Internet projects, Computer Press
pavel.knapp@cpres­s.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Na první pohled (a na bezdrátu v řádu Mb/s) je aplikace rychlá dostatečně, ale to je samozřejmě věc dlouhodobějšího testování při přístupu od různých poskytovatelů, tj. je třeba odlišit vlastní rychlost aplikace od rychlosti linky (respektive obou linek). Otázkou také je, co se stane v případě eventuálního nárůstu počtu uživatelů. Pokusně odeslaná zpráva mi každopádně došla svižně. Vzhledem k provozovateli serveru, Czech On Line, to myslím nemá smysl hodnotit – musí to být rychlé.
POUŽITELNOST
Nevím nevím. Při pokusu připojit třetí přílohu k dopisu mi celá aplikace spadla – namísto aby mi to např. řeklo, že více než dvě přílohy přiložit nelze. Při druhém pokusu se mi podařilo tyto tři soubory klidně připojit, při připojování většího souboru ve formátu MP3 (ovšem menší než uváděných maximálních 2 MB) však vše opět beznadějně zatuhlo. Posléze se k mému údivu ukázalo, že server zprávu sám od sebe odeslal bez onoho připojeného souboru a ve stavu rozepsanosti.
Plus: přílohy byly odeslány v pořádku a nevysypaly se během přenosu do těla e-mailu (což se někdy stává, zejména na zahraničních freemailech a u méně obvyklých formátů typu T602).
Co čekáte od freemailu? Že umí posílat a přijímat maily? Ano, pak je Post.cz velmi dobře použitelný; bez problému zvládá vše, co má jednoduchý freemail umět. Na druhou stranu, někteří jeho konkurenti (třeba Email.cz) toho umí daleko víc a v ergonomii obsluhy Post.cz silně předstihují – např. mail Centrum.cz, ať nejmenuji jen jednoho.
GRAFIKA A DESIGN
Střízlivý, při psaní a čtení e-mailů se nicméně dělá dole lišta (rozlišení 800 * 600), což rozhodně nesvědčí o ideálním návrhu HTML. Grafika je obvykle věc osobního názoru: po této stránce mne Post.cz nezaujal. Trochu nepříjemná barevnost spíše odrazuje. Jako vyloženě nešťastnou hodnotím fixní šířku stránky – pánové z Postu, co si mám počít se svým monitorem s vysokým rozlišením, není škoda nevyužít celé plochy pro to hlavní, tedy psaní mailů? Když k tomu ještě přičtu zbytečně megalomansky široký levý pruh s menu na každé stránce, rutinní uživatel Postu ze mne určitě nebude.
OBSAH
Plus: napojení na centrum SMS
Plus: výhodou je rychlá a neotravná registrační procedura (na druhé straně, ta se stejně absolvuje obvykle jen jednou, takže se dá snést i větší zvědavost provozovatele).
Plus: můžete si zaškrtnout, z jakých oborů vám budou chodit zprávy provozovatele aplikace.
Minus: Nikde jsem nenašel možnost přeposílání zpráv na zvolenou adresu. Pokud nemáte jenom freemail, je dobré mít možnost sledovat svá konta centrálně. Zřejmě je toho možné dosáhnout v definici filtrů (nechat přeposílat všechno apod.), ta je však poměrně obtížně pochopitelná (opět v porovnání s českou konkurencí).
On má freemail nějaký obsah?
ORIGINALITA
Freemail nemusí být originální, měl by ale být maximálně funkční, v čemž vidím hlavní problém současného Post.cz. Post.cz nepřináší svým uživatelům nic originálního – je to prostě jeden z několika freemailových serverů u nás. Sympatická je horká telefonická linka pro uživatele, bez mučení ale přiznávám, nevolal jsem.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Vzhledem ke známým problémům se zabezpečením freemailů, možností se dostat k cizím účtům atd., stejně jako vzhledem k nejistému budoucímu fungování těchto služeb (viz kolaps email.cz apod.) je tato minirecenze nutně povrchní a řady opravdu podstatných věcí si nevšímá.
Jeden potenciální bezpečnostní problém však zmíním: Při zapomenutí hesla položí server kontrolní otázku. Již bylo opakovaně upozorňováno, v čem je v tomto případě problém (odpověď se mnohdy dá uhodnout, tj. vše můžete použít pro přístup k cizímu účtu tak, že tipnete jméno, napíšete nesmyslné heslo a pak zkusíte odpovědět na kontrolní otázku. Uživatel není při registraci viditelně upozorněn na to, jakým způsobem bude kontrolní otázka použita).
Mé hodnocení je subjektivní, povrchní a udělané jen na základě bleskového pokusu. Osobně mám však raději freemaily na našich portálech Seznam, Atlas a Centrum, které jsou podle mého mínění udělány lépe než samostatné freemailové služby Post.cz a Email.cz.
Když po sobě čtu hodnocení, zdá se dost kritické. Tak jednoduché to není. Je sice pravda, že vůči designu a ovládání mám velké výhrady a postrádám pár funkcí, vše potřebné pro snadné a rychlé mailování ovšem Post.cz svým uživatelům přináší. Stále jde o jeden z nejpoužívanějších freemailů a to je dostatečným důkazem, že není špatný. Obyčejný to je možná to správné slovo.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
3/10 5/10

Líbí se vám www.POST.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).