Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.REDBOX.cz

23. 3. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Redbox je, alespoň co se vzhledu týče, pravděpodobně nejkontroverznějším portálem. Tato rozpolcenost však sahá ještě dále - na straně jedné kvalitní licencovaný fulltext a agenturní zpravodajství, na straně druhé pak zmatený katalog a nepříliš kvalitní služby. Redbox v3.0 hodnotí Petr Nachtmann (Netmag) a Libor Nováček (e-biz).

383

Petr Nachtmann


Netmag
petr@netmag.cz

Libor Nováček


redaktor časopisu e-biz
libor.novacek@cpres­s.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Neměl jsem problémy, přestože by se grafika mohla načítat rychleji: Příkladem může být třeba hned logo Redboxu na hlavní stránce či aktuální fotografie z meteorologické družice. Nejdůležitější bude rychlý přístup pro uživatele free připojení od Contactelu, což já nejsem. Nemohu tedy posoudit. Homepage se mi zdá přeplácaná, ale naštěstí je zde možnost personalizace.
POUŽITELNOST
Fulltextové vyhledávání na bázi Google omezeného na TLD .CZ osobně používám často a rád. Ostatní služby nepoužívám z různých důvodů v podstatě vůbec.
Asi nejklasičtější součástí portálů je katalog odkazů. Při prohledávání katalogu Redboxu se ovšem zobrazují jen odkazy na nalezené stránky, nikoli odkazy na kategorie v katalogu, do kterých stránky patří. Navíc některé odkazy nefungují, mimo jiné i některé odkazy na stránky v doméně Redboxu.
Je pozitivní, že zpravodajství Redbox přebírá z více zdrojů, nicméně navigace ve zpravodajství je problematická, při zobrazení jednotlivé zprávy se nalevo objeví tři zprávy z každé ze tří kategorií, listování v jednotlivých kategoriích je nepohodlné. Je zajímavé, že převzaté služby (Google, denní zprávy) jsou kvalitní, zatímco služby vyvinuté přímo pro Redbox (katalog, zobrazování zpráv) jsou strašné.
Odvíjí se hlavně od obsahu, a ten není převratný – nic, co by se nenašlo někde jinde propracované o poznání lépe. Nevidím důvod, proč by kdokoliv mimo zákazníky dial-up připojení službu používal.
GRAFIKA A DESIGN
Zdá se mi, že nová verze hlavní stránky Redboxu je méně přehledná než ty předchozí, je náročná i na rozlišení monitoru. Pokud okno browseru nezabíralo celou obrazovku nebo bylo sníženo horizontální rozlišení, červené ikonky služeb Redboxu v záhlaví se „sesedly“ k sobě a prohlížení zbytku stránky se ještě ztížilo. Současná verze Redboxu je tedy zřejmě prakticky nepoužitelná pro mobilní zařízení s menšími displeji nebo pro zařízení využívající jako monitor televizní přijímač. Design opravdu není pastvou pro oči. Navíc používám Netscape, takže nejvíce mi vadí příliš malý font, který se zobrazí. Nejhůře jsou na tom uživatelská rozhraní. Formuláře pro vyhledávání nejsou ergonomicky rozvržené. Výstupy, které jsou u fulltextu obsahově stejné s Googlem, jsou díky (ne)použitým barvám oproti originálu daleko méně přehlednější.
OBSAH
Pejsek a kočička spolu vařili dort. Chtěli do něj přidat samé dobré věci, takže zkombinovali klasické portálové služby s méně rozšířenými webovými službami (diář online, virtuální pohlednice apod.) a s nabídkou telekomunikačních služeb společnosti Contactel, která portál provozuje. Hlavní stránku portálu hodně okořenili reklamou. Záleží na každém jedinci, jak mu bude takový dort chutnat. viz POUŽITELNOST
ORIGINALITA
Dá se ještě něco origiálního vymyslet na portálu? Redbox je snad originální jen v tom, jak stále dokáže měnit design a ještě se ptát uživatelů, zda se jim „nový“ Redbox líbí či nelíbí. Zřejmě tedy i jejich vlastní pochyby přetrvávají. Ptají se snad jiné (pěkné) portály? :-)
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Nejsilnější stránkou portálu Redbox je fullextové vyhledávání pomocí Google, nejslabší stránkou katalog odkazů. Zajímalo by mě, jak velké synergické efekty přináší Contactelu současné poskytování telekomunikačních služeb včetně připojení k Internetu a internetového obsahu. Pro lidi, kteří se nechají nalákat na televizní reklamu, bude Rexbox cestou k velmi dobrému fulltextu. Je však otázkou času, kdy tito uživatelé-laici zjistí, že je i nějaký Google.com a budou raději chodit přímo tam. Navíc fulltexty nejsou u nás tolik používané jako katalogy, a s katalogem se RedBox také moc neblýskl.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 3/10

Líbí se vám www.REDBOX.cz?

  • Ano
    11 %
  • Ne
    14 %
  • Nevím
    75 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).