Hlavní navigace

Skype lanaří uživatele z Facebooku a šíří se jako aktualizace pro Windows

17. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Skype
Microsoft reaguje na vzestup komunikátoru Facebook Messenger. Skype šíří jako aktualizaci pro Windows a lanaří uživatele právě ze sociální sítě Facebook.

Skype už uživatelům nemůže nabídnout propojení se sociální sítí Facebook, která mu s vlastním komunikátorem Facebook Messenger začala přímo a silně konkurovat. Skype nyní po nuceném očesání funkcí přechází do protiútoku. Nejenže se snaží udržet stávající uživatele, ale rovněž oslovit nové.

Instalace jeho desktopové aplikace se nyní nabízí přes službu Microsoft Update jako volitelná aktualizace pro Windows. Neděje se to poprvé, ale teď je pozorována vskutku vzedmutá vlna pobídek k instalaci, což si lze jen stěží nedávat do souvislosti s neméně razantním boomem komunikátoru Facebook Messenger.

Microsoft Update má stovky milionů uživatelů, takže využití tohoto kanálu určitě není nečekané. Microsoft si zřejmě dobře uvědomuje, že konkurenční Facebook Messenger nemá klasického desktopového klienta. Skype má naopak na desktopu dlouhou tradici, na níž Microsoft hodlá navázat hlubokou integrací služby do Windows 10.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Microsoft Update uživatelům Windows Vista a vyšších nabízí kromě instalace aktualizací také desktopový Skype.

Facebook Messenger se na desktop nehrne. Prioritou jsou mobilní a webová aplikace. Někdejší desktopový klient už přes rok není podporován. S ním skončil i Facebook Messenger pro Mozilla Firefox. V roce 2012 přitom přicházel s velkou slávou jako první služba využívající Social API, o němž je opět více slyšet až poslední měsíce.

Mozilla nyní do svého prohlížeče integrovala webově orientovanou službu Firefox Hello, kterou provozuje španělská telekomunikační skupina Telefónica. Jestli se říkalo, že sociální sítě dělají za érou komunikátorů tlustou čáru, potom se ukazuje pravý opak. Nová válka komunikátorů bude ještě ostřejší než na přelomu století.

Skype 7.4 lanaří uživatele z Facebooku

Skype 7.4 for Windows usnadňuje hledání přátel z Facebooku mezi uživateli služby Skype pro vzájemnou komunikaci právě přes Skype. Vyhledávač kontaktů se objevuje na obrazovce Skype Home, odkud donedávna bylo možné sledovat dění právě na sociální síti Facebook a odesílat tam nové příspěvky..


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Po odstřižení od služby Facebook Chat se nabízí uživatelům hledání přátel z Facebooku přímo v síti služby Skype.

Skype upozaďuje přihlašování přes Facebook. Prvořadě nabízí přihlášení přes Microsoft Account a původní Skype ID. Možnost zalogování přes Facebook se přesunula na méně viditelné místo. Přitom před lety byla podpora účtů z Facebooku ohlašována jako velká novinka, ovšem to ještě Skype a Facebook byly partnery.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Primárně se lze přihlásit přes Skype ID či Microsoft Account. Přihlášení přes Facebook je odsunuto „jen tak mimochodem“.

Skype dodával Facebooku technologii pro videohovory. Facebook Chat donedávna fungoval jako druhá komunikační síť dostupná z desktopové aplikace služby Skype, která zároveň umožňovala sledovat dění na Facebooku a publikovat nové příspěvky na největší sociální síti světa. Jenže to všechno už je minulost.

Facebook kolem původní chatovací služby buduje nový komunikátor Facebook Messenger s vlastní technologií pro internetové volání a videohovory. Skype se rázem ze spojence proměnil v konkurenta. Facebook výrazně omezil svou dřívější vstřícnost ke klientům třetích stran. Není však prvním a zřejmě ani posledním.

Skype omezením podpory Desktop API předloni odstavil textovou komunikaci přes alternativní klienty. Google sice ještě udržuje aktivní původní síť služby Google Talk na bázi otevřeného protokolu (XMPP), ale je zřejmě jen otázkou času, než uživatele převede do uzavřené sítě nástupnické služby Hangouts.

Skype Translator oficiálně bez pozvánky

Skype do nové války komunikátorů přichází s technologií, která má naplnit další vizi autorů sci-fi. Fanouškům fenoménu Star Trek jistě není neznámý pojem universální jazykový překladač. Právě tímto „vynálezem“ autoři kultovního seriálu vysvětlili, proč se téměř všechny mimozemské rasy se seriálovými hrdiny dorozumí anglicky.

Star Trek příští rok oslaví padesátiny a universální jazykový překladač dostává reálné obrysy ve skutečném světě. Skype Translator se totiž posunul do další fáze veřejného testování. Oficiálně bylo potvrzeno to, co jsme avizovali už dříve: pro vyzkoušení strojového překladu mluveného slova v reálném čase již není třeba pozvánka.

BRAND24

Skype Translator si lze stáhnout z Windows Store. Preview verze je určena zařízením s Windows 8.1 a Windows 10 Insider Preview. Aktuálně se více či méně úspěšně pokouší o překlad mluveného slova v angličtině, španělštině, italštině a ve standardní čínštině (tj. mandarínština). Další jazyky údajně budou postupně doplňovány.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Skype Translator je volně ke stažení ve Windows Store pro uživatele Windows 8.1 a Windows 10 Insider Preview.

Už menší pozornost přitahují pokusy překládat chatování (instant-messaging). Zde se podpoře těší na pět desítek jazyků včetně češtiny a slovenštiny. Kvalita překladu však není zrovna valná. Microsoft se svými strojovými překlady textu obecně čelí kritice a posměchu, ale třeba Google v této disciplíně také zrovna nezáří.

Který komunikátor na probíhající válce nejvíce vydělá? Jaký je váš názor?

  • Apple FaceTime
    1 %
  • Facebook Messenger
    18 %
  • Firefox Hello
    4 %
  • Hangouts
    11 %
  • MegaChat
    1 %
  • Skype
    21 %
  • Viber
    6 %
  • WhatsApp
    11 %
  • Jiný
    4 %
  • Žádný
    23 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).