Hlavní navigace

Zakladatelé Skypu se soudí a brousí si zuby na prodej hudby

30. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
V případu prodeje Skype padly další žaloby. Původní majitelé se snaží z akvizice „vyšachovat" fond Index Ventures, který jim před lety zainvestoval videoprojekt Joost. Skype mezitím vyvíjí svůj vlastní komunikační protokol a uvažuje o koupi Gizmo5. Zakladatelé výměnné sítě Kazaa chtějí od začátku příštího roku prodávat hudbu online, jednají s hudebními vydavatelstvími o licencích.

Když se na začátku srpna objevily v médiích informace, že Skype má problémy se společností Joltid, která mu licencuje technologii pro P2P sítě, vypadalo to zpočátku, že se obě společnosti jednoduše nedohodly na výši licenčních poplatků. Postupem času se ale ukázalo, že kauza Joltid je pouze jedním dějstvím ve hře, kterou rozehráli původní majitelé Skypu Niklas Zennstrom a Janus Friis poté, co se společně se sdružením investorů nedohodli se společnosti eBay na zpětném odkupu Skype. Podle některých informací Zennstrom a Friis o Skype stáli zejména proto, že jej chtěli propojit s původně ambiciózním videoprojektem Joost.

Ten se ale v posledních měsících dostal do velkých problémů. Patrick Zandl ve svém červencovém článku hovořil dokonce o stavu blízkém klinické smrti. Důvodů, proč Joost na poli videoserverů neuspěl, je několik. Zdá se, že hlavní překážkou mohla být nutnost stažení klientského softwaru. Právě propojení se Skypem mělo projektu Joost vlít novou krev do žil. Navíc obě služby používají podobné technické řešení, které dodává Joltid.

Žaloby

Když prodej Skypu pro původní majitele nedopadl podle jejich představ, rozhodli se, že to prodávajícímu a novým majitelům řádně osolí. V průběhu posledních dvou měsíců podali několik žalob. Nejdříve prostřednictvím společnosti Joltid zažalovali eBay za porušení licenčních podmínek u britského a amerického soudu.

Následovala žaloba společnosti Joost, jejímž cílem je zamezit investičnímu fondu Index Ventures, který spolupracuje s bývalým výkonným ředitelem Joost Michelangelem Volpim, aby se nadále účastnil akvizice Skype v konsorciu s ostatními investory.

Zennstrom a Friis se domnívají, že Volpi zneužil svého postavení, když vynesl z Joost podrobnosti o technickém řešení a zvýhodnil tak „svou“ skupinu investorů. V žalobě si například stěžují na to, že na začátku roku 2009, v době, kdy Joost naléhavě potřeboval silné vedení, se Volpi už viděl jako šéf Skypu. Jeden ze zaměstnanců Joost dokonce potvrdil, že v době, kdy byl Volpi výkonným ředitelem Joost, se mu pochlubil, že připravuje nabídku na odkup Skypu a že má v rukávu trumfy, které mu zajistí při jednání lepší postavení, než jaké budou mít Zennstrom a Friis. Paradoxní na celé věci je i to, že právě investiční fond Index Ventures, poskytl před třemi lety peníze na rozjezd projektu Venice později přejmenovaného na Joost.

Alternativa

Ať už soudy rozhodnou ve prospěch jedné či druhé strany, pro Skype z událostí posledního roku vyplývá určité poučení. Skutečnost, že eBay před čtyřmi lety nekoupil životně důležitou část pro fungování služby, přináší dnes své hořké plody. Nejde ani tak o to, že by Joltid bez varování Skype jednoduše odstřihl, jako spíše o to, že nový nebo staronový vlastník populární VoIP sítě potřebuje mít do budoucna dlouhodobou jistotu funkčního technického řešení. Soudní spory mohou navíc trvat i několik let.

Tím, že Zennstrom a Friis drží Skype v šachu a v podstatě ho svým způsobem vydírají, tak dávají najevo, že se drží rčení, vítěz bere vše. Jinými slovy pokud soudní spory prohrají a Skype připadne novým vlastníkům, bude to s největší pravděpodobností znamenat i konec spolupráce mezi Joltid a Skype.

A toto riziko si uvědomují i ve Skype. Bez technologie, kterou dodává Joltid totiž Skype fungovat nebude, přesněji bez srovnatelné alternativy nebude fungovat tak, jak byli uživatelé zvyklí. Už dříve se objevily informace, že eBay pracuje na vlastním technickém řešení. Ačkoli na projektu, jehož interní název je Gecko, ve Skype nikterak nešetří a v poslední době najímají jednoho experta za druhým, vývoj nového řešení není bezesporu otázkou týdnů a možná ani měsíců. Navíc vyvinout podobně elegantní řešení, na kterém Skype od počátku funguje, bude velmi složité.

Nebylo proto příliš velkým překvapením, když se před dvěma týdny objevily informace, že Skype jedná o koupi služby Gizmo, v této souvislosti se hovoří o částce okolo 50 milionů dolarů. Gizmo se sice Skype do značné míry podobá, ale pro hovory Gizmo-to-Gizmo na rozdíl od Skypu používá protokol SIP. Podle některých komentátorů je ale velmi pravděpodobné, že v případě vypovězení smlouvy s Joltid začne Skype používat právě protokol SIP, v jeho decentralizované podobě P2P-SIP.

Od Kazaa k prodeji hudby

Duo Zennstrom a Friis je ale spjato ještě s jednou svého času populární, ale také kontroverzní službou. P2P síť Kazaa už záhy po svém spuštění v roce 2001 narazila na odpor velkých hudebních a televizních společností, jež si stěžovaly na vysokou míru pirátství. V listopadu téhož roku nařídil [PDF, 132 kB] holandský soud majitelům, aby učinili kroky, které zabrání uživatelům porušovat autorská práva. Aby se vyhnuli možné pokutě, prodali zakladatelé firmu sdružení několika společností v čele se Sharman Networks. Nicméně spory s držiteli práv i nadále pokračovaly, aby vyvrcholily v roce 2006, kdy majitelé Kazaa čtyřem největším hudebním vydavatelstvím zaplatili 100 milionů dolarů. Souhlasili také s tím, že Kazaa se promění v plně legitimní internetový obchod s audiovizuálním obsahem.

Osm let poté, co spustili kontroverzní projekt Kazaa, se opět vrací do hudebního průmyslu, tentokrát ale v pozici legálního distributora. Na začátku příštího roku chtějí spustit projekt Rdio, který za měsíční předplatné nabídne přístup do hudebního archivu jak z počítače, tak z mobilních telefonů. Je paradoxní, že právě Zennstrom a Friis, kteří na začátku století přispěli k rozvoji distribučního kanálu, který podle nahrávacích společností přinesl hudebnímu průmyslu obrovské ztráty, nyní se stejnými vydavatelstvími vyjednávají o získání práv na interprety, které labely zastupují.

BRAND24

Podle prvních reakcí se zdá, že problém najít společnou řeč obě strany mít nebudou. Například Mark Piibe ze společnost EMI prohlásil, že Zennstrom a Friis přináší do oblasti distribuce hudby nové nápady a není tak důvod, proč by s nimi hudební vydavatelství neměla jednat vážně.

To, že se Rdio nakonec podaří vyjednat smlouvy se všemi nejdůležitějšími hráči na poli hudebních vydavatelství, je více než pravděpodobné, a to nejen proto, že už podobná a úspěšná jednání má za sebou dvojice v případě filmových a televizních společností v rámci projektu Joost. Velká hudební vydavatelství vědí, že na Internetu trestuhodně zaspala, a tak se nyní rády chytí i stébla, které jim podá někdo, koho dříve považovali za svého nepřítele.

Kupujete si hudbu online?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).