Hlavní navigace

Sledujte papeže na Twitteru, za odpustky

17. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vatikánská církev začíná být prudce moderní, odpustků se nyní můžete dočkat prostým sledováním papeže na Twitteru

Sledováním papeže na Twitteru se můžete dočkat církevních odpustků. Jakkoliv to zní nevídaně, Vatikán chce zjevně být velmi moderní a možná doufá, že moderní technologie lépe zpřístupní víru mladým, protože pro ně je svět online přece jenom lákavější než lavice v kostele. Sledování papeže na Twitteru jim tak dopřeje odpustků, které budou hodně potřebovat v okamžiku, kdy přijde na pořad otázka toho, kolik času budou muset strávit v očistci.

Připomeňme ale i to, že právě odpustky hrály v církevní historii zajímavou roli v podobě komercionalizace. Prodej odpustků za peníze ve středověku lze těžko zapomenout. Není právě výměna odpustků za sledování účtu papeže opět další formou komercionalizace?

Zástupce Vatikánu, arcibiskup Claudio Maria Celli, upozornil, že „nemůžete získat odpustky tak, jak se získává káva z automatu“. Je tedy jasné, že k odpustkům je stále potřeba víra. A jak komentuje například The Guardian, ráj skutečně není vzdálený několik kliknutí myši.

Odpustky také můžete získat účastí na Světovém dni mládeže v Riu. V ideálním případě osobní účastí, ale opět je zde možnost, jak se něčemu takto nákladnému vyhnout. Stačí prý sledovat televizi, poslouchat rádio či sledovat tuto událost na sociálních médiích. Ale pozor, „musíte sledovat tuto událost živě, není to tak, že můžete odpustky získat chatováním na Internetu“.

Přibližování Vatikánu k mladým věřícím jde až tak daleko, že vedle účtu samotného papeže na Twitteru  (@pontifex má přes dva miliony sledujících) můžete využít ještě online zpravodajský portál (www.news.va), včetně mobilní aplikace či kanálu na YouTube.

BRAND24

Samozřejmě i stránku na Facebooku, kde je tradičně otázkou, která je pravá – na výběr je jich hodně. Od PopeFrancis (73 tisíc líbí, označená jako neoficiální) po Pope Francis (157 tisíc líbí, také označená jako neoficiální). Případně Cardenal Jorge Bergoglio (268 tisíc sledujících). Vatikán navíc plánuje využít i Pinterest. O Instagramu prozatím nebyla řeč, ale přes www.pope2you.net  můžete papeži posílat své fotografie. A právě s toutou aktivitou asi souvisí první aktivita na Pinterestu – pinterest.com/pope2you

Zdroj: Pope Francis grants indulgences for World Youth Day

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).