Hlavní navigace

Slingshot se nepoučil v zásadní bezpečnostní chybě od Snapchatu

Autor: Isifa
Daniel Dočekal

Soukromí zpráv poslaných přes Slingshot od Facebooku samozřejmě neexistuje. Kdokoliv si může udělat screenshot a vy se o tom nedozvíte.

Stejnou chybu udělal Snapchat už před poměrně dlouhou dobou. Neřešil skutečnost, že „sebezničující“ zpráva je snadno zachovatelná tím, že si uděláte screenshot. Času je na to dost a je to jenom otázka stisku dvou tlačítek. Později Snapchat alespoň doplnil funkci, která vás upozorní v případě, že si někdo screenshot pořídí. Nemůžete tomu tedy zabránit, ale budete vědět, že příjemce tak trochu podvádí.

Připomeňme, že Snapchat umožňuje poslat fotku či video, které se adresátovi zobrazí jen na omezenou dobu a nemůže si je trvale uložit.

Konkurence Snapchatu z dílny Facebooku jménem Slingshot se zjevně nepoučila a tuto zásadní funkčnost neobsahuje. Pokud ve Slingshotu pošlete sebezničující zprávu s fotkou nebo videem, může si příjemce dělat screenshoty, aniž byste se o tom dozvěděli.

Slingshot pro Android.

Slingshot pro Android.

Z hlediska ochrany soukromí je samozřejmě tato funkčnost bezcenná. Je to svého druhu malý podvod, protože v těch méně zkušených to vyvolá mírně vyšší pocit bezpečí. Pro některé jedince to čistě teoreticky může být důvodem, proč si screenshot raději nepořídí. Mohli by totiž přijít o další zajímavé fotografie. Nic jim ale samozřejmě nebrání vzít do ruky fotoaparát či další mobil a prostě si to vyfotit.

UX17_pulpitel2

Pokud byste Slingshot hledali v App Store, musíte do toho amerického. Facebook uvolnil aplikaci pouze pro některé trhy a ten český ho zřejmě nezajímá. S Androidem na tom budete stejně, Slingshot v Google Play na „česká“ zařízení instalovat nejde.

Přicházíte tak, mimochodem, o revoluční koncept, kterým se Facebook snaží odlišit od Snapchatu. Abyste viděli zaslanou fotografii, musíte nejprve poslat vlastní fotografii odesílateli. A pohled do recenzí v Google Play jasně ukazuje, že uživatelé právě toto kritizují ze všeho nejvíc. 

Našli jste v článku chybu?
25. 6. 2014 13:37

Pokud je nějaká aplikace založená na tom, že si puberťačka (nebo jak se jim dnes říká) vyfotí zadek, pošle ho spolužákovi a předpokládá, že se fotka po několika sekundách ztratí a ne, že se za několik minut objeví veřejně na Facebooku (kam ji vystaví někdo z dalších spolužáků, kterým ten první spolužák fotku přeposlal), pak je možnost vyfocení obrazovky zásadní bezpečnostní nedostatek.

Samozřejmě pominu-li už základní fakt, že velkým problémem je už to, že nějaká aplikace vytváří falešný pocit …

25. 6. 2014 10:45

Tak pokud svým uživatelům tvrdíte, že poslané obrázky prostě není možné vidět po době, kterou si uživatel zvolil, s možností si ten snímek uložit sejmutím obrazovky to už není pravda, nemyslíte?

Přece jenom vyfocením se kvalita poměrně dost zhorší, sejmutím obrazovky kvalita bude naprosto tatáž, jaká byla při zobrazení. Tedy aplikace dělá, co říká, jenom pro naivního uživatele.