Hlavní navigace

Slovenské O2 boří hranice. Po zrušení roamingu v ČR otevírá Slovákům i LTE

21. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Slovenská sestra tuzemského operátora zkouší fungovat jako za časů společného státu. Oboustranně to ale nefunguje a ani to není v plánu.

Loni zrušili roaming, teď otevřeli svým zákazníkům i českou LTE síť. A bez zahraničních příplatků. Slovákům nebo majitelům SIM karty slovenského O2 se prosurfovaná data v Česku počítají do běžného datového limitu, jako kdyby byli doma. 

"Medzi najobľúbenejšie benefity O2 určite patria volania, SMS správy a prístup k internetu v Českej republike za rovnaké ceny ako na Slovensku. Tento benefit, ktorý sme pred viac ako rokom predstavili dnes ešte vylepšujeme. Od dnes môžu naši zákazníci surfovať v 4G aj v Českej republike,“ tvrdí v tiskové zprávě mluvčí slovenského O2 Martina Jamrichová.

Operátorská akce ale nefunguje oboustranně. Podle zástupců tuzemského O2 se totiž Češi se na svých cestách do zahraničí chovají úplně jinak než Slováci. „Nezaregistrovali jsme žádnou tak velkou skupinu Čechů, která by stabilně žila v jedné cizí zemi, tak jako Slováci u nás,“ vysvětluje mluvčí českého O2 Kateřina Mikšovská. 

„Naši zákazníci na Slovensku surfují v roamingu jako ve všech ostatních zemích EU,“ dodává s tím, že LTE v roamingu chtějí do konce roku rozšířit i do dalších populárních destinací českých turistů. 

Slováci ukazují, jak by mohl vypadat svět poté, co do dvou let mají skončit roamingové poplatky. Respektive od příštího roku se změní současné cenové stropy (maximálně 0,19 eura za minutu volání, 0,06 eura za SMS a 0,20 eur za MB dat – bez DPH). Nově už nepůjde o stropy cen, ale o maximální příplatky, které si operátoři budou moci účtovat ke svým domácím cenám. Půjde o 0,05 eura za minutu hovoru, 0,02 eura za SMS a 0,05 eura za MB dat (bez DPH)

BRAND24

Každopádně to bude až za rok. Dnes se tak může někomu vyplatit pořídit si na datování předplacenou kartu, na které si slovenské O2 účtuje padesát centů za den surfování s tím, že denní limit je 250 megabajtů.

Konkurenční operátoři se zatím k boření hranic nechystají a to přesto, že budují panevropské sítě. „Pro Slovensko platí standardní roamingové ceny podle Zóny 1,“ tvrdí mluvčí T-Mobile Lukáš Hrabal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).