Hlavní navigace

Slunečnice od plameňáků

27. 4. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zcela nová služba z osvědčené stáje se před nedávnem objevila v českém Internetu. Pod velmi poetickým názvem Slunečnice se skrývá obdoba amerického Downloadu: katalog nejrůznějších sharewarových a freewarových programů všecho druhu s inteligentním vyhledáváním a uživatelským hodnocením.

Podle tiskové zprávy je Slunečnice „český katalog nejlepšího světového i domácího shareware, freeware, skinů, driverů, pluginů, her a dalšího software“. Do jednotlivých sekcí je zde rozděleno množství zajímavých programů od jednoduchých utilitek (rád jim přezdívám „udělátka“) až po rozsáhlejší aplikace. Výhodou je, že ke každému programu je připojen stručný popis jeho činnosti a jednoduché hodnocení v podobě jedné až pěti slunečnic. Odkaz na homepage programu a jejího autora je samozřejmostí.

Určitou zvláštností Slunečnice je to, že programy ve svém katalogu neumisťuje přímo na svůj server, ale jen se odkazuje na originální umístění souboru, zpravidla někde v zahraničí. To je poněkud nešikovné hned ze dvou důvodů. Především je zde stále riziko, že soubor ze vzdáleného serveru zmizí, což nemají provozovatelé Slunečnice možnost ovlivnit. Je proto třeba stále hlídat, zda soubor, na který se odkazuje, stále existuje a pokud ne, pokusit se ho najít jinde. To lze samozřejmě částečně automatizovat, ale přesto to přidělává práci. Druhým problémem je rychlost. Je zřejmé, že kdyby byl soubor přímo na Slunečnici, drtivá většina uživatelů by měla přenos podstatně rychlejší, než když musí soubor stahovat ze zahraničí (mimo zákazníků InWay a PragoNetu, se kterými CESNET, kde je Slunečnice umístěna, dosud nemá peering). Výhodou tohoto přístupu z hlediska provozovatelů je asi jen nižší objem přenášených dat.

Jak uvádí tisková zpráva, Slunečnice je otevřenou platformou. Může být doplňována a dotvářena samotným uživatelem, který může jednoduchým způsobem doporučit zajímavý software ostatním uživatelům. Služba je navíc určena nejen cílovým uživatelům software, ale i širokému spektru autorů – od jednotlivých programátorů až po tradiční dodavatele programového vybavení, kterým umožňuje nejen zveřejnění informací o produktech, ale i následnou aktualizaci a doplnění.

BRAND24

Titulek tohoto článku není samoúčelný, jak by se snad někomu mohlo zdát: autory této služby jsou totiž známí „plameňáci českého Internetu“, společnost Flamingo. Hlavními autory je dvojice Adam Hauner a Tomáš Filípek, kteří stáli rovněž u zrodu řady dalších serverů, zejména pod hlavičkou PinkNETu. Slunečnice je však už samostatným projektem Flaminga, stejně jako pohlednicový server POSTCARD a vyhledávací centrála Alenka.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).