Hlavní navigace

Smí FBI vydat falešnou zprávu, aby instalovala spyware? AP chce odpovědi

31. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Photosani / Shutterstock.com
Jako byste je neznali, weby, které se vydávají za zpravodajské, a místo toho vás buď lákají ke koupi hubnoucích prostředků. Nebo patří FBI.

Associated Press a Výbor reportérů pro svobodu tisku žalují FBI (PDF) kvůli tomu, že se vyšetřovatelé vydávali za novináře a média a v rámci práva na informace žádají o poskytnutí všech informací, které se těchto praktik týkají. Ty FBI zatím odmítá vydat.

FBI v roce 2007 vytvořila a vydala falešnou zprávu jakoby od agentury Associated Press, aby přiměla podezřelého ke stažení sledovacího softwaru do počítače, což následně FBI umožnilo podezřelého najít a zadržet.

Přišlo se na to ale až v roce 2014 a Výbor reportérů pro svobodu tisku, spolu s 25 zpravodajskými organizacemi, v dopise generálnímu prokurátorovi a šéfovi FBI označil takovou praxi za nepřijatelnou. Požádal pak o poskytnutí informací v rámci FOIA (obdoba českého práva na poskytnutí informací, které zdejší úřady velmi často ignorují), ale jak se dalo očekávat, žádné informace nedostal.

Podle ředitelky Výboru reportérů pro svobodu tisku je vytváření falešných zpráv a zpravodajských webů FBI zásadním problémem, který znamená podkopávání důvěryhodnosti nezávislých zpravodajských médií, a není možné něco takového tolerovat. 

Student vyhrožující bombovým útokem

FBI falešnou zprávu a web vytvořila v rámci vyšetřování hrozeb bombovým útokem na střední škole. Ve vymyšlené zprávě šlo v zásadě o sdělení, že místní policie bombovou hrozbu zpochybňuje. 

FBI pak odkaz poslala v soukromé zprávě uživateli učtu na MySpace, kterého z hrozeb podezírala. Doufala, že se nechá nachytat, navštíví stránku se zprávou a následně se na jeho počítač povede nainstalovat software, který ho umožní identifikovat.

BRAND24

Léčka se zdařila a FBI se podařilo software skutečně do jeho počítače dostat, získat IP/MAC adresy a další informace. Nutno dodat, že to vše v rámci klasického soudního povolení k prohlídce. Patnáctiletý student se později k hrozbám přiznal.

Případné podrobnosti k tomuto případu můžete najít například v FBI lured suspect with fake Web page, but may have leveraged media credibility

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).