Hlavní navigace

Smlouva o sdílení v praxi: O2 a T-Mobile rozjíždí první společné vysílače s LTE

11. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pelhřimovsko a Táborsko. První dva okresy, ve kterých byly zprovozněny vysílače nové sítě, kterou budují operátoři společně.

Smlouva, která zvedla ze židlí všechny právníky Vodafonu. Dohoda o sdílení 3G a 4G sítí mezi dvěma největšími operátory už se začíná plnit. Podle dohody si obě firmy rozdělily republiku na dvě poloviny, a zatímco Pelhřimovsko už spadá do dikce O2, Tábor a okolí si hlídá konkurenční T-Mobile. „Obě společnosti využívají svou vlastní síťovou infrastrukturu a udržují si zcela nezávislou obchodní strategii,“ tvrdí Ctibor Jappel z O2. 

Na Pelhřimovsku jsou nově pokryty například obce Čížkov, Eš, Samšín, Bořetice, Bohdalín, Čáslavsko, Zhořec, Těmice nebo Cetora. Na Táborsku pak Radenín, Smilovy Hory, Vodice, Pohnánec, Dolní Hořčice, Pohnání a Zadní Střítež. Rychlosti, kterými se nově ve dvou okresech dají surfovat, se tak šplhají až k 75 Mbps. „Do budoucna chceme tyto rychlosti navyšovat,“ tvrdí mluvčí T-Mobile Martina KemrováT-Mobile tento týden také ohlásil, že signálem LTE pokrývá tři čtvrtiny populace hlavního města. 

T-Mobile a O2 chtějí mít dohromady do konce roku pokryto rychlým internetem 90 procent populace. Vodafone zůstal mimo dohodu dvou větších konkurentů a stěžuje si na to u ÚOHS. Zároveň ale zkouší možné cesty, jak se k růžovo-modrému tandemu přidat.  

BRAND24

Operátoři už testují i nejrychlejší verzi LTE

Všichni tři operátoři momentálně testují i technologii LTE Advanced. Ta umožňuje stahovat rychlostí vyšší než 200 Mbps. Zatím ale nejsou k dispozici zařízení, která by je využila. Podle operátorů by se ale měla objevit koncem prázdnin. 

Jako první novinku rozjel na začátku týdne T-Mobile ve svém tradičním experimentálním městě – Mladé Boleslavi. Se startem karlovarského filmového festivalu spustil LTE Advanced v lázeňském městě Vodafone a nakonec s nejrychlejším dostupným internetem přišlo i O2, které technologii testuje na Vysočině. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).