Hlavní navigace

Názory k článku Smrt SMS se nekoná. Aplikace sice používáme stále víc, ale nevydělávají

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2015 12:38

    Dan (neregistrovaný)

    SMS jsou pro operátory zlatým dolem, protože nároky na zatížení sítě jsou minimální, neplatí se za ně žádné propojovací poplatky a celá částka za SMS tak zůstává operátorovi, který ji účtuje.

    Přitom aby uživatel přenesl 1 MB dat, tak musí odeslat 7490 SMS. Protože velikost jedné SMS je jenom 140 B, zaokrouhleně tedy 0,00013 MB.

    Při běžné ceně SMS, která bývá většinou 1,5 Kč, pak operátor za přenos 1 MB dat v podobě SMS inkasuje částku 11 235 Kč!

    Pro uživatele má SMS řadu výhod:
    1) SMS jde odeslat i s velmi slabým signálem, který by pro sestavení hovoru rozhodně nestačil
    2) Fungují spolehlivě i v nejzákladnější GSM síti.
    3) Prakticky 100% majitelů mobilů je schopno SMS přijmout a není potřeba na straně příjemce žádný dodatečný HW nebo služby (není potřeba smartphone ani aktivní datové přenosy s datovým paušálem).
    4) Doručení SMS je odesílateli notifikováno prostřednictvím doručenky.

    Já osobně mám SMS v rámci tarifu neomezené a posílám je raději než zprávy přes messengery, právě proto, že protistraně můžou vypadnout data - například mobil připojený k wifi, která ale nedovolí uživateli další přístup do netu, případně jiné důvody.

    SMS funguje vždy :-). Ovšem MMS neposílám vůbec. Na to mám jenom Whatsapp a Viber.

  • 22. 6. 2015 21:23

    lahvon

    Krásně jste se sám popřel. :)

    Když pominu fakt, že jsem v životě neměl SMS dražší než 1 SMS za korunu .. už od dob Oskara někdy od roku 99, tak dneska už ten byznys s SMS zprávami funguje trochu jinak.

    Většina uživatelů už dneska funguje na nějakém z "flat" tarifů a SMS jsou často v ceně. Proto už uživatel cenu SMS neřeší. Proto objem SMS dál roste. Ale operátorovi to už navíc peníze negeneruje, tak jako v minulosti.
    Na druhou stranu, SMS centra má už dávno zaplacené a tak ho to ani prakticky nic nestojí.

  • 18. 6. 2015 12:17

    (w) (neregistrovaný)

    ... umí to i ty nejpitomější mobily, dá se říci, že rozšíření SMS funkčnosti v mobilech je snad stoprocentní. To je jako s e-mailem. Má to své alternativy a mraky nevýhod, ale používá se to a používat se to bude, protože e-mail má snad skoro úplně každý, kdo se pohybuje na internetu.

  • 19. 6. 2015 17:52

    Redmarx (neregistrovaný)

    Otazka ale nezni, ze kolik sms jsi odeslal, ale kolik jsi jich prijal? Ja treba jen bankovnimi sluzbami prijmu minimalne 5 sms mesicne a to neni jedinny priklad vyuziti, napriklad zabezpecovaci sluzby mohou take fungovat na principu poslani sms. Proste vsude tam, kde potrebujes prijmout zpravu ve velice kratkem case a nemas jistotu datoveho pripojeni protistrany.


    Takze snad z toho je jasne, ze sms sluzby s nami jeste nejakou dobu budou a dokonce vim i do kdy s nami budou. Presne do te doby nez budou datove site natolik rozsirene, ze presne zacneme i volat a budou se rusit telefonni hlasove site. Pak samozrejme i obycejna sms ztrati vyznam a bude nahrazena nejakou univerzalni datovou zpravou.


    Tady ale narazime na dalsi problem, a to one univerzality datove zpravy, pokus o takovou univerzalitu tu uz byl, site XMPP (jabber), nicmene tato sit se stale nerozsirila tak moc, aby to zasahovalo vetsinu obyvatel a jestlize ze site definitivne odejde Google, pak bude opet upozadena a misto ni tu budeme mit mnoho nekompatibilnich datovych siti pro datove zpravy pocinaje Facebook Messengerem, ...

  • 18. 6. 2015 13:02

    fx (neregistrovaný)

    Já už SMS posílám pouze rodičům. Všichni ostatní lidé v mém okolí používají FB Messenger. Za uplynulý měsíc jsem poslal 8 SMS, a to ještě proto, že jsem pořádal jednu kulturní akci ve své rodné vsi. Pro mě tahle technologie žádnou budoucnost rozhodně nemá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).