Hlavní navigace

SMS bude zachraňovat životy

16. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Prvního září jsem měla kulaté výročí. Bylo tomu přesně dvacet let ode dne, kdy jsem byla přepadena. Byly jsme dvě, jich sedm. Prali jsme se na chodníku i na silnici. Desítky aut řítících se z pražské Michle směrem na Budějovickou nás zdvořile objížděly. Před většími následky nás zachránila až nedaleko odpočívající parta dělníků...
Barbora Zychová - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Naštěstí jsou doby, kdy byly možnosti přivolat si pomoc značně omezené, tytam. Už brzy bude dokonce možné zavolat si o pomoc pouhou SMSkou. Alespoň ve Spojených státech. V rozmezí dvou až pěti let tam budou moci napadení či svědci zasílat z mobilu na tísňovou linku 911 nejen text, ale dokonce i fotku nebo video z místa činu. Někteří Američané se domnívají, že mohou zasílat SMS policii už teď a v případě nouze se nestačí divit, když textovka poslat nejde. Americká „stopadesátosmička“ totiž pracuje na čtyřicet let starých analogových technologiích. Připravované nové už budou ale schopny komunikovat i s různými formáty zaslanými právě z mobilů.

Tímto krokem se prý snaží vyjít vstříc modernímu způsobu komunikace. A není divu, vždyť nedávný průzkum ukázal, že Američané více píší, než mluví – alespoň co se mobilních telefonů týče. Počet zaslaných a přijatých SMS je u nich v průměru téměř dvakrát vyšší než počet telefonátů.

Neumím si sice představit, že bych byla tehdy před lety schopná v zápalu boje někoho foti, nebo natáčet, ale určitě by to mohl udělat někdo z těch „zdvořilých“ řidičů, nebo dělníků-zachránců. Partička násilníků by bývala byla potrestána a třeba by si příští útok na kolemjdoucí rozmyslela. Posílání SMSky policii je také výhodnější, pokud nebudete moci z nějakého důvodu do telefonu mluvit. Třeba proto, že přijdete o hlas. To se stalo nedávno jedné mé známé a jako na potvoru jí ten den k večeru v tramvaji věnovalo nějaké podezřelé individuum až příliš pozornosti. Byla prý strachy bez sebe, když si uvědomila, že jí nikdo neuslyší, až bude „křičet“ o pomoc. Naštěstí ten chlápek vystoupil jednu stanici před ní…

V rámci rychlejšího dopadení kriminálníků a prevence zločinů Američané nedávno spustili také stránky Criminal Searches. Na úvodní straně vás autoři vyzývají, abyste neváhali a „proklepli si“ souseda, zahradníka či třeba kamaráda svých dětí. O každém, kdo má nějaký vroubek, i kdyby jen za špatné parkování, by měla tato databáze ukázat příslušné informace.

BRAND24

Internet a mobilní telefony hrají v dopadení zločinců stále větší úlohu. Zatím sice jen v seriálu (CSI: New York) využili detektivové například technologii Photosynth. Vraždu na večírku pak řešili pomocí stovek fotek, které během tance v inkriminovanou dobu pořídili studenti. Vyšetřovatelé si tak mohli prohlédnout detaily místa činu v době vraždy z různých úhlů.

Nebude možná trvat dlouho a setkáme se v kriminalistice s využíváním této a podobných technologií i mimo televizní obrazovky. A snad ne jen v USA…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka má více než dvanáctiletou praxi jako reportérka a moderátorka různých televizních, rozhlasových, tištěných a online médií. A to jak v České republice, tak i v zahraničí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).