Hlavní navigace

SMSky z telefonní budky?

15. 5. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český Telecom umožní v horizontu několika týdnů odesílat SMSky i e-maily ze svých veřejných automatů. Cena zatím není známa, neoficiální odhady se pohybují od 90 haléřů po 3 koruny. Půjde o reálnou konkurenci SMSkám z mobilů, nebo spíš jen o "nouzovou variantu"? A jak to vlastně celé funguje?

V únoru jsem na Lupě psal o tom, jak společnost Microcom spolu s německou firmou Materna a s podporou koncernu Siemens uvádí na trh technologii pro „SMS na pevné linky“, umožňující zasílat krátké textové zprávy i na klasické pevné linky. Podmínkou je samozřejmě použití takového telefonu, který to podporuje, a technickým oříškem pak mechanismus přenosu SMS zprávy po klasické (pevné) telefonní síti. Řešení Microcomu a Materny k tomu využívá služby CLIP, která standardně slouží k přenosu identifikace volajícího.

V únorovém článku jsem také zmiňoval, že byla tato technologie předvedena i Českému Telecomu, který měl údajně projevit velký zájem; žádné konkrétní rozhodnutí či plány Telecomu však tehdy nebyly známy. Minulý týden ovšem Český Telecom vydal tiskovou zprávu, ve které vyjádřil svůj záměr zprovoznit SMSky po pevných linkách „již za několik týdnů“. Jde tedy o řešení popisované v únoru?

Ano i ne

Odpověď je současně kladná i záporná. Telecom totiž oznámil, že hodlá brzy zprovoznit odesílání SMSek. Nejde tedy o řešení pro příjem SMS zpráv, jedná se jen o jejich odesílání, což je po technické stránce mnohem jednodušší. Stačí totiž použít na straně odesilatele vhodné zařízení, které je schopné se provolat skrz klasickou telefonní síť do „SMS centra“, a tomu předat obsah zprávy. Použít se dá i celkem běžný modem, vybavený vhodným softwarem: textová zpráva se pak přenáší po telefonní síti jako kterákoli jiná data při modemovém přenosu. Na tomto principu ostatně funguje i služba FunTom, kterou rozjel již zmiňovaný Fincom.

Řešení, se kterým nyní Telecom přichází, má však přeci jen něco společného s Microcomem a Maternou. Soudě podle tiskové zprávy Telecomu budou odesílané SMSky směřovat právě do SMS centra Materna Group (tedy obdobně jako SMSky odesílané službou FunTom), a teprve odsud pak budou putovat na místo svého určení, do mobilních sítí.

Co Telecom nabídne?

Služba, kterou Telecom ve své tiskové zprávě avizuje několik týdnů dopředu, se má týkat jen jeho veřejných telefonních automatů. Pouze z nich má být možné SMSky odesílat výše naznačeným způsobem. Princip jejich zadávání by měl být v zásadě stejný jako u mobilních telefonů – číslo adresáta i text se zadají pomocí numerické klávesnice. Jsem docela zvědav, jak pohodlné bude psaní takovýchto zpráv a jejich editace na převážně jednořádkových displejích telefonních automatů.

Z toho, co Telecom oznámil, také vyplývá, že z veřejných telefonních automatů půjdou odesílat i e-mailové zprávy. Faktem je, že od SMSek se jednoduché textové e-maily nemusí až tak lišit (samozřejmě až na adresu). Pokud z veřejného telefonního automatu zadáte nějaký e-mail, bude stejně jako případná SMSka přenesen nejprve do dohledového centra PMS (Payphone Management System), a teprve zde dojde k rozbočení

  • SMSky budou dále putovat sítí společnosti Fincom – Materna do SMS Centra,
  • zatímco e-maily budou směrovány do sítě IOL, která se postará o jejich doručení.

Dohledové centrem s naznačenou „výhybkou“ pochází od společnosti Logica.

Kolik to bude stát?

Telecom ve své tiskové zprávě sám neuvádí, kolik bude odesílání SMSek a e-mailů z veřejných automatů stát. K tomuto tématu se však vyjadřují jiné zdroje. Například ČTK píše, že:

Obě služby by měly být dostupné během několika týdnů v 15.000 budkách, řekl mluvčí firmy Vladan Crha s tím, že budou postupně podle zájmu zaváděny do většiny ze zhruba 18.000 kartových či kombinovaných automatů.

Pokud jde o očekávanou cenu, zde ČTK uvádí:

Cena jedné odeslané SMS se bude podle neoficiálních informací pohybovat pod dvěma korunami.

V pondělním MF Dnes zazněl pro změnu tento odhad:

Zaváděcí cena bude zřejmě nižší než jedna koruna, i později chce Telecom konkurovat alespoň mobilům s předplacenou kartou – jedna zpráva SMS bude stát dvě až tři koruny.

Na Mobilmanii pak v úterý přinesli tuto informaci:

Textovky poslané z telefonních budek budou stát 0,90 Kč. Zmíněná cena platí jen do konce června, potom bude následovat „mírné“ zdražení na zhruba tři koruny. Cena e-mailu není zatím ještě známa, ale bude zhruba na stejné úrovni.

přičemž současně uvedli, že Telecom zavede místo dosavadních telefonních karet pro veřejné telefonní automaty multifunkční čipové karty Trick (v hodnotách 150, 200 a 300 korun).

K čemu to bude?

BRAND24

Zajímavou otázkou jistě je, jak se tato možnost ujme na trhu. Motivace Telecomu je celkem jasná – využití jeho veřejných telefonů klesá (lidé více používají mobily), a tak se snaží pro ně najít nějaké nové použití a tím je „vzkřísit“. SMSky, jejichž popularita naopak nijak neklesá, by k tomu mohly být použitelné. Bude se však lidem chtít rutinně chodit do telefonních automatů, místo toho aby své SMSky běžně odesílali (a také přijímali) ze svých mobilů? Možná, pokud cena za odeslání bude zajímavě nižší než z mobilní sítě, ale i pak bude hrát svou roli omezená dostupnost veřejných automatů vs. trvalá dostupnost mobilu (ve vlastní kapse, tašce apod.).

Můj osobní názor je ten, že možnost odesílání SMS i e-mailů z veřejných telefonních automatů zůstane spíše nouzovým řešením pro někoho, komu došel kredit, komu se vybila baterie v mobilu, kdo si svůj mobil nechal doma, či pro jiné „nestandardní“ situace.

Budete chodit odesílat své SMSky do telefonní budky?

  • Určitě ano, raději než z mobilu
    4 %
  • Možná, bude záležet na ceně
    2 %
  • Jen jako nouzové řešení (když nemám mobil)
    74 %
  • Ani omylem
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).