Hlavní navigace

Sobotka chce opisovat u Pirátů, ČSSD začlení digitální oblast do volebního programu

17. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Vláda.cz
První velká vládní strana chce digitální ekonomiku tlačit jako volební téma. Zůstane jen u slov?

Premiér Bohuslav Sobotka po neslavných krajských a senátních volbách vyhlásil nové směřování jím vedené strany ČSSD. Inspiraci chce mimo jiné hledat u Pirátů a hodlá se více zaměřit na věci kolem digitální agendy a ekonomiky. ČSSD chce tuto oblast začlenit do volebního programu.

„V rámci ČSSD vzniká expertní tým pro digitální ekonomiku a jeho úkolem bude připravit novou část volebního programu zaměřeného na moderní technologie a jejich rozvoj v ČR,“ říká Sobotka pro Lupu. Bližší podrobnosti prozatím neuvádí.

Otázkou je, zda by něco takového ve 21. století nemělo být dávno samozřejmostí. Mezi velkými českými vládními stranami jde ale o určitý průlom – digitální ekonomika se do volebních programů nikdy moc nevešla, ČSSD maximálně zavelela straníkům k používání sociálních sítí a na billboardech se objevovaly fotky ve stylu selfie. Toto téma volby nevyhrává, ale možná teď tedy bude.

Bez efektu

Aktuální vláda se digitální agendě na oko věnovala už dříve a podporu začlenila do koaliční smlouvy i programového prohlášení. V obou případech šlo ale více méně o výsledek nátlaku organizací jako ICT Unie či Svaz průmyslu a dopravy, v reálu to žádné dopady nemělo.

Naopak se objevila řada velkých problémů, jmenovitě například vleklá tvorba Národního plánu pro stavbu vysokorychlostních sítí či transpozice evropské směrnice takovou stavbu usnadňující. Problémy byly i v domluvě mezi jednotlivými rezorty.

Digitální agenda se zjevila i na billboardech ODS. Budou nyní strany na tuto oblast cílit ve volbách?
Autor: Jan Sedlák

Digitální agenda se zjevila i na billboardech ODS. Budou nyní strany na tuto oblast cílit ve volbách?

Premiér i z tohoto důvodu už dříve jmenoval národního koordinátora pro digitální agendu Tomáše Prouzu (ČSSD). Sobotka si myslí, že se nyní digitální agenda „dokázala posunout dál“.

„Více se musí snažit ministerstvo průmyslu a obchodu, chceme výrazněji zapojit ministerstva práce a školství, řadu věcí má rozjeto ministerstvo vnitra v oblasti e-governmentu, chceme, aby byly více vidět pozitivní příklady na krajích a městech, jako je třeba kraj Vysočina a hejtman Jiří Běhounek,“ sdělil Sobotka dále Lupě.

Přesné recepty ale premiér prozatím nepředkládá. Něco nastiňuje nový akční plán, který vytvořila Prouzova kancelář a který má jasné termíny a instituce zodpovědné za plnění. Jinak ale také pod vedením ČSSD vznikl nový státní podnik NAKIT, který od ministerstva vnitra může získávat státní IT zakázky bez výběrového řízení.

Vláda také před pár týdny rozjela projekt Iniciativa 202020, který má pohnout se zdejším e-governmentem a začlenit do jeho tvorby i veřejnost. Za akcí stojí zejména současný prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček. Ten zároveň tlačí na to, aby se chystaný státní cloud co nejvíce otevřel trhu (a tedy firmám, které jsou členy ICT Unie), zatímco vnitro by toho raději co nejvíce dělalo po svém.

Další INDOŠ?

Vláda v oblasti digitalizace rozjíždí ještě jeden projekt. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) chce zmapovat, jak na tom jsou zdejší školy v oblasti internetu a technologického vybavení. Následně se mají začít rozdělovat peníze na modernizaci.

Poradcem ministryně školství se přitom nedávno stal vlivný a za podvod odsouzený člen ČSSD Karel Březina, který dříve patřil k zastáncům někdejší akce Internet do škol (INDOŠ). To, zda Březina bude mít něco společného i s novým projektem na MŠMT, ČSSD po přímém dotazu nekomentuje.

UX DAy - tip 2

„Cílem je zjistit, jak jsou na tom české školy s úrovní vybavení digitálními technologiemi, které využívají při výuce. Zároveň se MŠMT chce podívat na kvalitu rozvoje digitální gramotnosti žáků. Iniciátorem je ministerstvo školství, které také zřídilo v květnu letošního roku pracovní skupinu. Úkolem této pracovní skupiny je mimo jiné i návrh na způsob financování modernizace školství v oblasti digitálních technologií, abychom dokázali finance poskládat co nejefektivněji. Financování by mohlo probíhat jak ze státního rozpočtu, tak z Operačních programů IROP a VVV. O způsobu udržitelného financování by školy měly být informovány dokumentem, který je nyní v přípravě a každý rok by měl být aktualizován,“ přibližuje pro Lupu Tomáš Prouza.

Podpora „digitálu“ na vládní úrovni by určitě byla vhodná, ale výsledky prozatím vidět nejsou. Česko má nadále jedny z nejhorších datových tarifů v Evropě, zprzněný plán rozvoje sítí nové generace byl schválen jen proto, aby bylo možné zažádat o evropské peníze, e-government sice „má skvělý podvozek“, jak zástupci státu pořád tvrdí, ale žádné pořádné služby pro občany, služby typu Uber jsou neustále démonizovány a EET se kvapně staví na základech, u kterých se už nyní ví, že je bude nutné měnit. Aspoň, že s otevřenými daty se hodně pohnulo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).