Hlavní navigace

Sociální nemoci

17. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes ráno jsem kdesi zaslechl poznámku o „sociální frustraci“, kterou prý způsobuje, když člověk používá příliš mnoho sociálních sítí. Vypadá to směšně, ale sociální sítě jsou zdrojem nejen této, ale mnoha dalších nepříjemných nemocí.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Že prakticky jakákoli technologie může člověku nejenom pomáhat, ale současně ho i zničit, a to specificky v případě, kdy se nadužívá, je známý fakt. Nová média, respektive tzv. sociální sítě (nechme stranou, že sám název je v jejich případě omylem, a že ve skutečnosti znamenají něco úplně jiného), jsou toho velmi zářným příkladem. A nejenom. Dalo by se říct, že posunula schopnost technologie indukovat v člověku patologické chování do naprosto nové, dříve netušené úrovně – pravověrní fanoušci by řekli „vyššího levlu“. Pojďme se spolu podívat na některé, řekl bych nejzábavnější poruchy, které si můžete z Facebooku, a nejenom z něj, odnést.

Syndrom sociální frustrace (to, co zaznělo v té poznámce, jen jinak)

Frustrace je stav nedostatečnosti: něco vám chybí, ale vy to nemůžete žádným dostupným způsobem získat, nemůžete uspokojit svou potřebu; jste frustrovaní: V praxi je to situace, kdy cpete na Fejsbůk jeden vtipný status za druhým, ale vůbec nikdo nelajkuje

Substituce reálného světa virtuálním

Velmi nebezpečné u jedinců, kteří mají problém navazovat kontakty v reálném světě, zatímco na FB nikdo nevidí, jak doopravdy vypadají, ani že jsou plaší. V praxi to vede k tomu, že neopouštíte bezpečný přístav vaší domovské zdi, a výlety do riskantního a zlého světa tam venku omezíte na minimum. Časem vás to zabije, protože jak známo, kam nechodí slunce, chodí lékař a později koroner.

Informační přetížení

Jste na Fejsbůku, Google+, Twitteru, Foursquare, Spolužácích a dalších deseti sítích? Velmi pravděpodobně zjistíte, že když na nich chcete být opravdu poctivě, nestíháte. V první fázi se zřejmě vybavíte nějakým šikovným agregátorem, jako je třeba Tweetdeck. Pak ale zjistíte, že agregátory jsou k ničemu a budete muset jednotlivým aplikacím věnovat více času. Časem už to bude všechen čas. Nakonec ztratíte přehled o tom, co jste kam napsali a kde co okomentovali. Budete se opakovat. Ztratíte orientaci, zemřete ve strašných bolestech.

Syndrom virtuální smrti

BRAND24

Sice vzácný, ale zato vpravdě letální neduh patřící do kategorie tzv. virtuálních úrazů.  Čas od času se každé sociální síti stane „chybišta“, která způsobí vymazání vašeho profilu. Může být také napaden, odstraněn provozovatelem, můžete udělat chybu; ostatně hráči WoW o tom vědí svoje. Když se to přihodí, stáváte se ve virtuálním světě mrtvým. Psychologické dopady na jedince jsou většinou velmi brutální, tím více, čím více svým profilem doopravdy žil.

Nepřeji vám, abyste onemocněli čímkoli z výše uvedeného. Raději si to ale přečtěte ještě jednou a pořádně. Ať víte, do čeho jdete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).