Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Software z druhé ruky: můžete legálně koupit nebo prodat? od Peppa - Jasně tati, stáhnu si to znova bez toho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2012 11:00

    Jan (neregistrovaný)

    Teoreticky tedy nákupem použitého počítače zaniká oem licence na legální operační systém. Závadou na Hw zanikne také. Žádné jiné zboží nemá taková omezení. Otec na smrtelné posteli ukazuje synovi svou sbírků elektronických knih se slovy " toto vše po mé smrti smažeš, protože to již nebudeš oprávněn užívat".

  • 17. 1. 2012 12:25

    thr

    Ad OEM - zrovna ta situace "OEM OS a prodej použitého počítače" je licenčně naprosto v pořádku (skoro bych řekl, že to jedna z mála nesporných). U OEM Windows by totiž první uživatel měl pěkně vylepit nálepku s hologramem a licencí na počítač a tím jakoby svázat licenci s tímto kusem HW. V momentu, kdy takhle pěkně s OS a hologramem počítač prodá, tak to nikdo nezpochybní. Opravy se také řešit dají - Microsoft má aktivace řešené relativně inteligentně a navíc jde leccos domluvit na hotline.

    Problém ale zřejmě může nastat například v případě, že někdo na Aukru nabídne nerozbalený a nepoužitý balíček s OEM instalací, třeba se zdůvodněním (leckdy to může být i pravda), že to dostal k počítači, ale používal Linux... Poznámka - výsledek podobného sporu nijak nekomentuji a spíš si myslím, že by u soudu podobný nákup a prodej byl beztrestný, nicméně už nejde o tak jednoznačnou situaci :-(

  • 17. 1. 2012 17:19

    thr

    Já s vámi v lecčem souhlasím... Píšu právě to, že do variant "prodej starého PC i s OEM pěkně se samolepkami" nikdo vrtat nebude, protože je to přesně tak, jak si vymyslel Microsoft (ten si tedy nemá na co stěžovat) a přitom na přeprodeji tímto způsobem asi nenajdete ani nic v rozporu s našimi zákony.

    Vy se zabýváte tou druhou situací, tedy prodeje různých "nepoužitých OEM atd." - tam je to asi otázka právního výkladu. Co já vím, tak už jsou například precedenty na to, že není možno podmiňovat nákup HW pořízením SW, z čehož plyne možnost vrácení OEM licence atd. Na druhé straně ale nejsem přesvědčen o tom, že uživatel může licenci OS určenou na jistý typ užití provozovat jinak a zda je opravdu zcela z obliga.

  • 17. 1. 2012 11:29

    x (neregistrovaný)

    Viz vejs, nezanika pravo uzivat SW ani pravo uzivat ty e-booky, zanika pouze licencni smlouva.

  • 17. 1. 2012 17:05

    x (neregistrovaný)

    Jenze SW nelze svazat s konkretnim HW, odporuje to cele rade zakonu. Proto znova, OEM je smlouva mezi dodavatelem SW a prodejcem HW, koncoveho uzivatele se nijak netyka a tykat nemuze.

    Mimochodem, onen lepik je (dle te smlouvy) povinen vylepit prave prodejce (respektive dodavatel HW).

    Totez se tyce prodeje OEM SW samostatne - to je jen a pouze problem dodavatele toho SW vs toho, kdo jej prodal - ten je tim kdo nedodrzel onu smlouvu, koncoveho uzivatele se to nijak netyka.

    A ano M$ specielne tvrdi s oblibou opak, on vubec tvrdi spoustu kravin jak jsem se osobne presvedcil na nekolika jejich akcich a jak jim bylo opakovane pravniky prokazano (to se jim hrube nelibilo, kdyz je nekdo setrel pres zakony).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).