Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od Dusan - Teda vy mne drtite. Nevim jestli je to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2004 17:53

    Dusan (neregistrovaný)
    Teda vy mne drtite. Nevim jestli je to z horka, nebo fakt nechapete zakladni ekonomicke souvztaznosti, ale pokusim se to vysvetlit.
    Existuji komodity, kde vyrobni naklady jsou naprosto zanedbatelne, ale vyvojove obrovske. Typickym prikladem jsou jiz diskutovane leky. Pokud jedna firma investuje obrovske penize do vyvoje a pak zacne levne vyrabet, zatimco druha to levne obslehne a zacne rovnez levne vyrabet, ktera z nich bude mit nizsi naklady? Ktera z nich muze nasadit nizsi cenu pri zachovani zisku? Ktera tudiz bude mit vyssi prodejnost? Naskok je samozrejme vyhodou, ale vetsina vyrobku neni jako Cecka, figurky Smoulu nebo Jagruv dres pri MS v hokeji. Tj. prodavaji se dlouhe roky a jejich navratnost se pocita rovnez na roky. V takovem pripade vam pulrocni naskok pomuze, ale nezachrani vas.
    Tohle neni o kvalite, ktera vitezi, nebo o tom, ze silni likviduji slabe. Tohle je o tom, ze soutez ma smysl jen pri (plus/minus) rovnych pravidlech a stejnem startu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).