Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od Ján Matejka - Přesně tak. Myslím, že je na místě toto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2004 19:24

    Ján Matejka (neregistrovaný)
    Přesně tak. Myslím, že je na místě toto zde připomenout.

    Jenom bych si Vaši poznámku dovolil upřesnit, a to v tom smyslu, že řešení je třeba hledat zejména na úrovni o stupeň vyšší, tj. ná úrovni výrazně nadnárodní. Dle mého soudu nestačí ani řešení na úrovni Evropské unie/společenství, ale je třeba o poznání širšího souhlasu.

    Další problém pak spočívá ve změně stávající (a relativně konstantní) rozhodovací praxe EPO. Zde totiž nejsem zcela přesvědčen, že postačí změna úmluvy (EPC), ale bude třeba změnit myšlení lidí (což se může ukázat jako nejtěžší), resp. právě těch úředníků, kteří navzdory jasnému (a výslovnému) zákazu patentovatelnosti počítačových programů v EPC stějně software patentovat umožňují.

    Dále je třeba vyřešit jasné hranice patentovatelnosti ve vztahu k software, a to tak, aby nedocházelo k tomu, že software dodaný na CD/DVD (např. nějaký firewall) Vám nepatentují, ale ten samý software implementovany v nějakém HW řešení, Vám bez problémů zapíší. Těch problémů by se ale jistě dalo najít více.

    S pozdravem

    Ján Matejka
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).