Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od Hloupý Honza - 1) Celá vesnice pochcípala, když obilí na poli...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2004 19:15

    Hloupý Honza (neregistrovaný)
    1) Celá vesnice pochcípala, když obilí na poli obracela, na seno sušila, místo aby je do snopů vázala, do stodoly odnesla a na zrno vymlátila.

    2) Však on by byl vynálezce sklidil, kdyby se svými hráběmi na pole vyrazil a klasů nahrabal, místo aby svůj vynález ve sklepě schovával, aby ho nikdo okopírovat nemohl.

    3) On by i rukama možná sklidil, kdyby své hrábě ve sklepě schoval a na pole vyrazil, ale když přihlášku k patentu vyplňoval a po úřadech běhal, místo aby své hrábě používal, o živobytí se staral, dobře mu tak.

    4) V sousední vesnici prosťáček jakýsi na klacík nůž uvázal, obilí netrhal, nožem tím odřezal, práci si usnadnil, srp vynalezl. Sousedům předvedl, výrobu ukázal, užívat naučil. Vděční byli sousedi vynálezci svému, sklidit mu pomohli, zrno mu vymnuli, jen ať čas neztrácí vynálezce jejich, s těžkou prací se nenamáhá, radši ať přemýšlí a na klasů mnutí také ať něco vynalezne. Na přesrok cepy měli, sklidili, vymlátili, dobře si žili ne vesnici, kde blbí nebyli, patenty neznali.

    A to byl pohádky teprve začátek. Příště si usnadnili práci kosou hrabicí, časem přišli na to, že žernov mohou pohánět vodním kolem (a že se jim vyplatí dát si zrní semlít za část sklizně u prvního mlynáře, místo aby stavěli druhý mlýn), a místo nosit obilí z pole v nůších, vozili je na žebřiňáku. Jen mlátičku a kombajn nevymysleli, protože když k nim přijel první automobil, seděl v něm patentový právník a zakázal jim vyrobit vlastní motor.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).