Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od neurol - nevim jestli to uz nahodou neplati, ale kdyz...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2004 10:14

    neurol (neregistrovaný)
    nevim jestli to uz nahodou neplati, ale kdyz uz udelovat patenty (na cokoli), tak s tim, ze ten patent ma omezenou dobu platnosti a po jejim vyprseni se patentovana myslenka stane verejnym majetkem (bez moznosti opetovneho patentovani) a muze ji pouzivat kdo chce. tak by se zajistilo, ze lide, kteri investuji nemale zdroje do vyvoje, by meli sanci tyto investice zhodnotit a zaroven by patenty nebyly takovou prekazkou ve vyvoji.

    ovsem patent na software mi prijde jako demence, at uz je casove omezeny nebo nikoli
  • 29. 6. 2004 12:29

    Stepan Ton (neregistrovaný)
    Nejhorsi je na tom ta doba - kolik je to v soucasnosti, 20 let? Schopne firme staci rok dva na to, aby zlikvidovala konkurenci nebo si aspon zajistila solidni pozici na trhu, pokud ten patent byl natolik uzasny a objevny. Pokud to nedokaze, budto to znamena, ze je neschopna a tudiz akorat svym patentem brzdi dalsi vyvoj, a nebo ze ten patent asi nebyl tak uzasny a objevny.
    Ale 20 let je opravdu jen brzda dalsiho vyvoje...
  • 29. 6. 2004 13:08

    Stanislav Brabec (neregistrovaný)
    15 let. A firmy to umějí dokonale zneužít.

    Příkladem je Unisys: V r. 1997 ležel patent na LZW 9 let "zapomenutý" a LZW bylo považováno za běžnou technologii. Unisys navíc tvrdil, že za LZW kompresi (v GIF souborech) žádné poplatky nechce a nebude chtít. GIF se stal standardem.

    Tři roky nato změnil názor, a začal poplatky, nyní už za webový standard, vymáhat. Než patent vyprší, přijde si na slušný zisk.
  • 29. 6. 2004 13:40

    Michal Kára (neregistrovaný)
    Uz vyprsel. (V Americe pred nejakou dobou, v Evrope nekdy zhruba ted.)

    Nicmene je to krasny pripad zneuziti patentu. A tim horsiho, ze je to pouzito na patentovani datoveho formatu - tedy neceho, co by za vsech okolnosti melo byt volne pristupne.
  • 29. 6. 2004 13:55

    Stanislav Brabec (neregistrovaný)
    Ještě docela nevypršel. V Kanadě platí do 7. 7. 2004.

    Šlo nejen patentování datováno formátu, ale dokonce vymáhání peněz za formát, který se stal standardem (a jejich prohlášení o nevybírání poplatku lze možná považovat za podvod).

    Je to obdoba situace, kdyby si v předminulém století někdo patentoval metrický šroub, prohlásil, že za patent nic nechce, pár let počkal, než se rozšíří, a pak chtěl poplatky. Ostatní by měli dvě možnosti - platit nebo vymyslet zbrusu nový nestandardní standard, za který se neplatí. Což se také v podstatě stalo - viz PNG a MNG.
  • 30. 6. 2004 1:40

    Honza (neregistrovaný)
    Ale zase pohled z druhe strany: mj. diky existenci toho patentu byli ostatni nuceni vymyslet o poznani lepsi PNG - pokud by ten patent neexistoval, tak by se tim vubec nikdo nezabyval - patent tedy muze mit i prinos v nalezeni novych reseni daneho problemu
  • 30. 6. 2004 9:30

    Stanislav Brabec (neregistrovaný)
    Neřekl bych. Spíš to vedlo k nárůstu velikosti obrázků a zatěžování Internetu. Pokud jste si nechtěli dělat problémy s Unisysem ani starými prohlížeči, nezbylo než použít nekomprimovaný GIF místo komprimovaného.

    Navíc patentován nebyl GIF, a patenty na L-Z a W nebyly nikdy uplatňovány. Jediný, kdo si dělal nároky, byl Unisys se skvělou novou myšlenkou spojit L-Z a W dohromady (to by jistě nikoho jiného nenapadlo).

    A dnes se zdá, že se historie opakuje:

    Formáty PNG a JPEG se staly webovými standardy, a před pár týdny se opět objevila vykutálená firma se starým patentem, který prý pokrývá tyto formáty. Pokud jí to vyjde, bude web opět přecházet na nové formáty obrázků.

    Vidíte přínos ve změně standardů kvůli starému patentu každých 5 let? Já ne!

    A to už vůbec nemluvím o nárocích firem Acacia (patent na video/audio po Internetu) nebo British Technology Group (patent na stahování software z Internetu). Tyto patenty nejenže existují, ale obě firmy se soudí o licenční poplatky! Jak by asi dopadl soud o zneplatění jejich patentů? Třeba by ještě dokázali, že byli první!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).